BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Ροή αναρτήσεων

                                                           


Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

  1. Αυξήστε την κατανάλωση ανεπεξέργαστων τροφίμων. Αποφύγετε τροφές που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και έχουν προστεθεί σε αυτές αλάτι, ζάχαρη και διάφορα ενισχυτικά γεύσης. Προτιμήστε τροφές κοντά στη φυσική τους μορφή.
  2. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που συναντώνται σε τροφές όπως η βρώμη, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς, έχει αποδειχτεί ότι σχετίζονται με καλύτερη λειτουργία του εντέρου και μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης επώδυνων καταστάσεων όπως διάρροια, αιμορροΐδες, έλκος κ.α. 
  3. Αυξήστε την κατανάλωση καλών λιπαρών. Με αυτό τον τρόπο πιθανόν να μειώσετε τα συμπτώματα της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Επίσης λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης τα καλά λιπαρά πιθανόν να προστατεύουν και από την εμφάνιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
  4. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών. Η μειωμένη πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Εκτός από το νερό ενυδατωθείτε επιλέγοντας τρόφιμα πλούσια σε αυτό, όπως φρούτα, λαχανικά και φυσικά αναψυκτικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
  5. Μασήστε καλά την τροφή. Ο μη επαρκής τεμαχισμός της τροφής μπορεί να οδηγήσει σε έντονη δυσπεψία καθώς επίσης και σε μειωμένη παραγωγή σιέλου, απαραίτητου για τη διαδικασία της πέψης.
  6. Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα δυσκοιλιότητας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλει και σε καλύτερη πέψη έπειτα από την κατανάλωση κάποιου γεύματος. 
  7. Αυξήστε το χρόνο κατανάλωσης του γεύματος. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι πιθανότητες κατανάλωσης πλεονάζουσας τροφής που μπορεί να οδηγήσει σε στομαχική δυσφορία, αναγωγές και παλινδρόμηση τροφής. Απαιτούνται τουλάχιστον 20 λεπτά ώστε ο εγκέφαλος να αντιληφθεί το αίσθημα πληρότητας έπειτα από την κατανάλωση κάποιου γεύματος.
  8. Αποφύγετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα έχει βρεθεί ότι διπλασιάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επίσης έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση έλκους και διαφόρων μορφών καρκίνου του γαστρεντερικού.
  9. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η χρόνια χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή οξέων στο στομάχι με αποτέλεσμα την εμφάνιση αισθήματος καψίματος καθώς και παλινδρόμησης της τροφής. Επίσης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα γαστρεντερικής αιμορραγίας καθώς και την εκδήλωση συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
  10. Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλου βραδινού γεύματος. Ένα μεγάλο λιπαρό γεύμα κοντά στην ώρα κατάκλισης μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα δυσπεψίας. Όταν κάποιος ξαπλώσει με το στομάχι του γεμάτο είναι πιθανό το περιεχόμενο του στομάχου να παλινδρομήσει αυξάνοντας τις πιθανότητες γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και αισθήματος καψίματος. Συστήνεται η κατανάλωση πλήρους γεύματος 3 με 4 ώρες πριν τον ύπνο.
Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι καλύτερες επιλογές τροφίμων (φυτικές ίνες, καλά λιπαρά), αλλαγές στον τρόπο ζωής (μείωση στρες, αύξηση φυσικής δραστηριότητας) αλλά και αποφυγή κακών συνηθειών (κάπνισμα, αλκοόλ) μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μειώνοντας τη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων ή και περιστασιακών προβλημάτων που σχετίζονται με αυτό.


Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


 Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

Η σεροτονίνη είναι ένας ισχυρός νευροδιαβιβαστής που παράγεται στον εγκέφαλο και μας προκαλεί χαλάρωση, ηρεμία και καλή διάθεση. Μας κάνει πιο αισιόδοξους και ευτυχισμένους. Υψηλή συγκέντρωση σεροτονίνης σχετίζεται με:
Επαρκή και ποιοτικότερο ύπνο
Άμβλυνση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και διαταραχών της διάθεσης
Καλύτερη διαχείριση του πόνου
Βελτίωση της σεξουαλικής διάθεσης
Περισσότερη ενεργητικότητα
Η σύνθεση σεροτονίνης μπορεί να επηρεαστεί από την παρουσία ενός απαραίτητου αμινοξέος, της τρυπτοφάνης. Η επαρκής πρόσληψη τρυπτοφάνης μέσω της τροφής ή μέσω κάποιου συμπληρώματος πιθανόν να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης (η μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο).
 Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και διαταραχές της διάθεσης εμφανίζουν πολύ χαμηλά επίπεδα τρυπτοφάνης. Επομένως μία διατροφή πλούσια στο αμινοξύ τρυπτοφάνη πιθανόν να επηρεάσει έμμεσα τα επίπεδα σεροτονίνης. Στη συνέχεια θα αναφερθούν τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα στο αμινοξύ τρυπτοφάνη.
Αναλυτικότερα:
Αυγά
Κίτρινο τυρί
Γαλοπούλα
Λιπαρά ψάρια
Φιστίκια
Σοκολάτα
Γάλα
Λιναρόσπορος
Σουσάμι
Κολοκυθόσπορος
Παρά τις πιθανές θετικές επιδράσεις της, η υπερβολική πρόσληψη μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να έχει αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
Αίσθημα καούρας
Στομαχικός πόνος
Ναυτία
Διάρροια
Απώλεια όρεξης
Σε πιο σοβαρές παρενέργειες όπως κόπωση, μυϊκή αδυναμία και ζαλάδα συστήνεται η πλήρης διακοπή της χορήγησης συμπληρωμάτων.
Υδατάνθρακες και σύνθεση σεροτονονίνης
Ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με την παραγωγή της σεροτονίνης είναι οι υδατάνθρακες μέσω της έκκρισης ινσουλίνης η οποία βοηθά στην ταχύτερη διείσδυση της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο και αυτό καταπραΰνει τα συναισθήματα και την κακή διάθεση. Η σεροτονίνη βρίσκεται συνήθως στο αίμα σε μικρά ποσοστά. Ο ρυθμός μετατροπής της τρυπτοφάνης σε σεροτονί­νη επηρεάζεται από τη συμμετοχή των υδατανθράκων στη διατροφή.
Συμπληρώματα και φαρμακευτική αγωγή
Πρέπει τέλος, να επισημανθεί ότι τα άτομα που ακολουθούν αντικαταθλιπτική αγωγή υπάρχει περίπτωση να εμφανίσουν το λεγόμενο ”σύνδρομο σεροτονίνης ή σεροτονινεργικό σύνδρομο” λόγω υπερβολικής συσσώρευσης της ορμόνης στον οργανισμό τους με συνδυασμό συμπληρωμάτων και άλλων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Καλό θα ήταν κάθε ασθενής να συμβουλευτεί το θεράποντα ιατρό του πριν τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος.

Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Οι πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες έχουν τη δυνατότητα να είναι τοξικές λόγω μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται σολανίνη.


Οι πατάτες, η μελιτζάνα, οι ντομάτες και οι πιπεριές, έχουν την φυσική προδιάθεση να παράγουν σολανίνη, η οποία είναι τοξική για τον άνθρωπο εάν καταποθεί σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.

Το τουρσί αποτελεί ένα εξαιρετικό τρόπο να δώσετε γεύση και πικάντικη διάθεση σε μια σαλάτα, χωρίς πολύ αλάτι και λιπαρές σως.

Υλικά

  • 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
  • ½ φλιτζανιού ξύδι λευκό
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1/3 της κούπας ελαιόλαδο


Τον κίνδυνο να χάσουν μέρος της ακοής τους εξαιτίας της συχνής χρήσης ακουστικών στα αυτιά τους και της ακρόασης πολύ δυνατής μουσικής ή της παρακολούθησης συναυλιών με τη μουσική στη διαπασών αντιμετωπίζουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο έφηβοι και νέοι. Η έρευνα καλεί τις κυβερνήσεις του κόσμου να πάρουν πιο σοβαρά το ζήτημα και να δώσουν επειγόντως προτεραιότητα σε νέες πολιτικές ασφαλούς ακρόασης.


Τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών κρούει η ΕΕ. «
Οι μισοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν λανθασμένα ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τους ιούς» αναφέρει πανευρωπαϊκή έρευνα για τη μικροβιακή αντοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 23% των ερωτηθέντων έχει λάβει αντιβιοτικά τον περασμένο χρόνο, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2009, γεγονός που δείχνει ότι αποδίδουν οι προσπάθειες των κρατών μελών και της Επιτροπής να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης, σημειώνει η Κομισιόν, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.   


Μπορείς να μιλήσεις πιο δυνατά» ή «χαμήλωσε την τηλεόραση», είναι φράσεις που λέμε καθημερινά όλοι μας και μερικές φορές μπορεί να αστειευτούμε ότι είναι «ύποπτα συμπτώματα» για την απώλεια ακοής.


Παρόλα αυτά, με βάση τους ειδικούς όντως χρειάζεται προσοχή και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, αφού έρευνα που έκανε το OnePoll σε δείγμα 1.000 ατόμων, έδειξε ότι το 49% είχε εβδομαδιαίως ύποπτες ενδείξεις, που αγνοούσε μέχρι που ήταν αργά.


H ιδέα να περιποιήστε τα μαλλιά σας σε λάδι μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργη, αλλά τόσο το καστορέλαιο και το έλαιο jojoba, όσο και το έλαιο δεντρολίβανου, το έλαιο αργκάν ακόμη και το ελαιόλαδο, κυριαρχούν πια στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών για τα επανορθωτικά τους οφέλη, καθώς προωθούν την ανάπτυξη περιορίζοντας το σπάσιμο και τη φθορά, με τελικό αποτέλεσμα πιο υγιή και μακρύτερα μαλλιά.


Η ικανότητα της αγκινάρας να δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας και να προστατεύει το συκώτι μας είναι ευρέως γνωστή.

Το συκώτι μας εκτελεί πάνω από 400 βασικές λειτουργίες!

Αυτό το ζωτικής σημασίας όργανο εργάζεται σκληρά κάθε μέρα για να φιλτράρει τις τοξίνες και τα απόβλητα από το σώμα μας καθώς και να εκτελέσει εκατοντάδες άλλους σκοπούς, όπως το φιλτράρισμα του αίματός μας και την παραγωγή της χολής, που χρειάζεται για να αφομοιωθούν και να απορροφηθούν λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και όποιο άλλο απαραίτητο στοιχείο χρειάζεται ο ο οργανισμός μας.


Υλικά

  • 1 κιλό κοτόπουλο στήθος
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό πολτοποιημένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
  • Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 4 κουταλιές της σούπας ρίγανη ξερή ή 3-4 κλωνάρια φρέσκια


Η Πασιφλόρα έχει ισχυρές ηρεμιστικές ιδιότητες. Υπάρχουν πολλά υποείδη Πασιφλόρας και όλα είναι ευεργετικά για την Υγεία.


Η Πασιφλόρα ή Πασιφλώρα ή Passiflora ή το Παθανθές το εδώδιμον ή Passiflora incarnata ή Passiflora edulis ή Passiflora foetida ή μαγιάπα είναι ένα είδος αναρριχητικού φυτού της οικογένειας των Παθανθών, εγγενές στη Βραζιλία, την Παραγουάη και τη Βόρεια Αργεντινή. 


Σούπα με κοτόπουλο και παρμεζάνα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ


  • 1/3 φλιτζάνι έξτρα βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 6 φιλέτα από βιολογικό μπούτι κοτόπουλου
  • 1 βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 βιολογική μαραθόριζα, ψιλοκομμένη, τα φύλλα κρατημένα και ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικοί μαραθόσποροι
  • 1 φύλλο βιολογικής δάφνης
  • 2 κονσέρβες βιολογικές ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 6 φλιτζάνια φρέσκος βιολογικός ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοτριμμένη βιολογική παρμεζάνα, συν φλούδες παρμεζάνας
  • 1/2 ματσάκι βιολογική μαντζουράνα, φύλλα μαζεμένα
  • 2 φέτες βιολογικό ψωμί με προζύμι, αφαιρούνται οι κόρες, κόψτε λίγο να διαλυθεί η ψίχα
  • 2 μπάλες βιολογικό τυρί burrata ή μοτσαρέλα
  • Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  1. Ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 
  2. Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο και μαγειρέψτε, γυρίζοντας, για 6-7 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  3. Αφαιρείτε και αφήνετε στην άκρη. 
  4. Προσθέστε το κρεμμύδι, το μάραθο και το σκόρδο. 
  5. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια προς χαμηλή. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. 
  6. Προσθέστε τους σπόρους μάραθου και τη δάφνη και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά ή μέχρι να μυρίσουν.
  7. Προσθέστε την ντομάτα και το ζωμό και αυξήστε τη φωτιά στο υψηλό. Αφήνετε να πάρει βράση και μετά επιστρέφετε το κοτόπουλο στο τηγάνι με τη φλούδα παρμεζάνας και τη μισή μαντζουράνα.
  8. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να πήξει.
  9. Ζεσταίνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τη ψίχα από το ψωμί με προζύμι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. 
  10. Ανακατεύετε με την τριμμένη παρμεζάνα και τα ψιλοκομμένα φύλλα μάραθου και προσθέτετε λίγο αλάτι. Αποσύρετε από τη φωτιά.
  11. Σερβίρετε τη σούπα με την ψίχα παρμεζάνας, το τυρί burrata και τα φύλλα μαντζουράνας.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Η ακακία η υπόλευκος ή ακακία ή αρκοσκουρούπαθος ή αρκοσκουρουπαθκιά ή Acacia albida ανήκει στην οικογένεια των Λεγκουμιδών. Είναι φυτό τροπικό θάμνος ή δέντρο που φθάνει τα 6 μέτρα, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις τα 30, με λείο κορμό που κατά διαστήματα έχει αγκάθια. Έχει φύλλα σύνθετα με 6-23 ζεύγη ωοειδή φύλλα. Τα άνθη του είναι μασχαλιαία, μονήρη, σφαιρικά, ασπριδερά και ο καρπός χέδρωπας. Ανθίζει την Άνοιξη.


Μολόχα «παύει τας ωδίνας»!


έλεγε ο Ιπποκράτης και οι αρχαίοι… η μολόχα είναι από τα φυτά που αγαπήθηκαν πολύ και χρησιμοποιήθηκαν από τα πολύ μακρινά χρόνια, από το 700 π.χ περίπου χρησιμοποιήθηκε ως τροφή και ως φαρμακευτικό βότανο σαν τροφή χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν όλα τα μέρη του βοτάνου τα φύλλα,οι τρυφεροί βλαστοί,αλλά και τις ρίζες

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget