Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Ουρικό οξύ και διατροφή: Οι απαγορευμένες τροφές και οι τροφές που το “ρίχνουν”

Ουρικό οξύ και διατροφή. «Σιωπηλή» αλλά μερικές φορές επικίνδυνη η υπερβολική αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα ή αλλιώς υπερουριχαιμία δ...

Ουρικό οξύ και διατροφή. «Σιωπηλή» αλλά μερικές φορές επικίνδυνη η υπερβολική αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα ή αλλιώς υπερουριχαιμία δεν είναι τίποτε περισσότερο από την περίσσεια του συγκεκριμένου συστατικού, στον οργανισμό μας.

Μπορεί να παραμείνει καλά «κρυμμένη» για πολλά χρόνια, χωρίς να προκαλέσει κλινικές εκδηλώσεις, ενώ ένα μικρό ποσοστό των ατόμων που εμφανίζουν αυξημένο ουρικό οξύ θα παρουσιάσει ουρική αρθρίτιδα, μια επώδυνη κατάσταση των αρθρώσεων.

Τι είναι το ουρικό οξύ η υπερουριχαιμία

Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσιολογικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, οι οποίες περιέχονται στις τροφές και αποβάλλεται από τους νεφρούς.

Η υπερουριχαιμία –συχνή στον γενικό πληθυσμό- οφείλεται είτε σε αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος, είτε σε μειωμένη αποβολή από τους νεφρούς, είτε σε συνδυασμό και των δύο αυτών μηχανισμών. Στο αυξημένο ουρικό οξύ οφείλεται και η ουρική αρθρίτιδα, μια φλεγμονώδης νόσος των αρθρώσεων, η οποία «προτιμά» κυρίως τους άνδρες μετά την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ποσοστό περίπου 50% των ενηλίκων εκτιμάται ότι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, αλλά, τελικά, ποσοστό μόνο 10 έως 15% θα εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα, μάλιστα, μετά από παρέλευση δεκαετιών.

Τις περισσότερες φορές, τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος εμφανίζονται όταν τα νεφρά δεν αποβάλλουν αποτελεσματικά το ουρικό οξύ. Τη δυσλειτουργία αυτή στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος μπορεί να προκαλέσουν παράγοντες που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως τα βαριά γεύματα, το υπερβολικό βάρος, ο διαβήτης, η λήψη ορισμένων διουρητικών φαρμάκων και η υπερβολική κατανάλωση. αλκοόλ. Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη ή το σώμα που παράγει πολύ ουρικό οξύ.

Απαγορευμένες τροφές για το ουρικό οξύ

Η συσσώρευση του ουρικού οξέος οφείλεται συχνά στην πλούσια σε πουρίνες διατροφή. Αν υποφέρετε από ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να αποφεύγετε κατ΄ αρχήν το κρέας, ειδικά τα όργανα ζώων, όπως το συκώτι η καρδιά, τα νεφρά, ο εγκέφαλος, τα οποία περιέχουν υψηλά ποσοστά πουρινών, καθώς επίσης και το κόκκινο κρέας, όπως το βοδινό και ο χοιρινό. Τα πουλερικά όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο.

Ακόμη θα πρέπει να αποφεύγονται τα θαλασσινά όπως τα καβούρια, οι αστακοί και οι γαρίδες, αλλά και ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο τόνος, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο σολομός και η γλώσσα.

Οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγουν εντελώς όλα τα τρόφιμα που περιέχουν μαγιά, η οποία περιέχει υψηλά επίπεδα πουρίνης,

Ψωμιά, λοιπόν, και αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα, όπως και κάθε προϊόν που περιέχει μαγιά, πρέπει να γίνονται… παρελθόν. Η μέτρια κατανάλωση κρασιού, πάντως, δεν φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα του ουρικού οξέος.

Ακόμη θα πρέπει να περιορίσουν ή να αποφύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, όπως γλυκά δημητριακά, είδη αρτοποιίας και καραμέλες, καθώς και την κατανάλωση φυσικών γλυκών χυμών φρούτων.

Σε ότι αφορά στα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, δεν φαίνεται να δημιουργούν πρόβλημα, ωστόσο με μέτρο θα πρέπει να καταναλώνονται τα μανιτάρια, τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα καρότα, η μελιτζάνα και το σπανάκι.

Με την ίδια λογική αντιμετωπίζονται και τα φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως τα αποξηραμένα φρούτα, καθώς και φρέσκα φρούτα, όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα μήλα, τα ακτινίδια, το φραγκοστάφυλο και ο ανανάς.

Τροφές που… ρίχνουν τα ουρικό οξύ


Η προσεγμένη διατροφή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα και να επιβραδύνει τις προσβολές της ουρικής αρθρίτιδας και των πιθανών βλαβών στις αρθρώσεις.

Έτσι, λοιπόν, άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως τα σπαράγγια και το σπανάκι, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας

Ακόμη, η κατανάλωση βιταμίνης C φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το εάν μπορείτε να λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C.

Απολαυστικός, τονωτικός, αρωματικός ο αγαπημένος μας καφές, σχετίζεται σύμφωνα με κάποιες έρευνες και με μειωμένο κίνδυνο ουρική αρθρίτιδας όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Υπάρχουν ακόμη κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο προσβολής από ουρική αρθρίτιδα.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί προϋπόθεση για να το κατεβάσουμε

O υγιεινός τρόπος ζωής σε καθημερινή βάση μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά στην αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα και συνεπώς στην εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας. Έτσι λοιπόν, εκτός από τις διατροφικές μας συνήθειες, σημαντική είναι επίσης η αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, ενώ η διατήρηση κανονικού βάρους βοηθά στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας.

Η έρευνα δείχνει ότι η μείωση του αριθμού των θερμίδων και η απώλεια βάρους – ακόμη και χωρίς δίαιτα περιορισμένης πουρίνης – μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος και μειώνει τον αριθμό των εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας. Η απώλεια βάρους μειώνει επίσης το συνολικό άγχος στις αρθρώσεις.

Διατροφή για το ουρικό οξύ

Μια δίαιτα ειδικά σχεδιασμένη για την πρόληψη της ουρικής ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να βοηθήσει:

-Στην επίτευξη υγιούς βάρος και σωστών διατροφικών συνήθειών.
-Στην αποφυγή ορισμένων, αλλά όχι όλων, των τροφίμων με πουρίνες.
-Στην κατανάλωση ορισμένων τροφίμων που μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Απαραίτητη είναι επίσης η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας με πόσιμο νερό, σε καθημερινή βάση.
Επίσης σημαντική είναι η αποφυγή μικροτραυματισμών κατά τη διάρκεια ασκήσεων ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
Να σημειώσουμε ότι επειδή υπάρχουν και φάρμακα που αυξάνουν το ουρικό οξύ, μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας την αντικατάστασή τους.
Κανέλα εναντίον ουρικού οξέως; Ίσως!

Την ευεργετική δράση της κινεζικής κανέλας, (Cinnamomum cassia) , η οποία χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τη θεραπεία του πόνου στο στομάχι, στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας, καθώς και φλεγμονωδών παθήσεων έδειξε ιατρική έρευνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, η οποία βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, η κινεζική κανέλα, γνωστή ως ένα από τα πλέον σημαντικά φαρμακευτικά βότανα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στα ποντίκια που πραγματοποιήθηκε θεραπεία με αιθέριο έλαιο κανέλας παρατηρήθηκε μείωση του ουρικού οξέος , γεγονός που τους οδηγεί να πιστεύουν ότι στο μέλλον μπορεί να αποτρέψει τις εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας.

Τα κινεζικά αιθέρια έλαια είναι φυσικά αλλά δεν είναι ακίνδυνα γι΄αυτό καλό είναι να συμβουλεύεστε τον ειδικό για την εφαρμογή τους.



Πηγές:

Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας
http://www.elire.gr/info_det.php?di=16

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28347828

Mayo Clinic Stαff
https://www.mayoclinic.org/

https://www.medicalnewstoday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια