BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Τα οφέλη από την ακακία στην υγεία.

Η ακακία η υπόλευκος ή ακακία ή αρκοσκουρούπαθος ή αρκοσκουρουπαθκιά ή Acacia albida ανήκει στην οικογένεια των Λεγκουμιδών. Είναι φυτό τροπικό θάμνος ή δέντρο που φθάνει τα 6 μέτρα, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις τα 30, με λείο κορμό που κατά διαστήματα έχει αγκάθια. Έχει φύλλα σύνθετα με 6-23 ζεύγη ωοειδή φύλλα. Τα άνθη του είναι μασχαλιαία, μονήρη, σφαιρικά, ασπριδερά και ο καρπός χέδρωπας. Ανθίζει την Άνοιξη.
Η ακακία η φαρνεζιάνα ή γαζία ή Acacia farneziana ανήκει στην οικογένεια των Χεδρωπών. Είναι δένδρο φυλλοβόλο με σκληρά αγκάθια. Τα άνθη του είναι μικρές, κίτρινες, αρωματικές μπαλίτσες. Ο καρπός του είναι χέδρωπας με 3-7 σκληρούς σπόρους, με ωοειδές πλακουτσωτό σχήμα. Καλλιεργείται για το αιθέριο έλαιό της.

Η ψευδοακακία ή Robinia pseudacacia ή Ρομπίνια ανήκει στην οικογένεια των Ψυχανθών. Το φύλλο της αποτελείται από πολλά φυλλάρια πάνω σε κοινό μίσχο σε φτεροειδές σχήμα και με λευκά άνθη αρωματικά.

H Αραβική ακακία ή Acacia arabica και το αραβικό κόμμι ή κόλλα χρησιμοποιείται στη διάρροια, στην καταρροή, στην βρογχίτιδα και στον βήχα.



Χρήσιμα μέρη ακακίας

Τα άνθη που ξηραίνονται και κρατούν τις ιδιότητές τους 3 χρόνια, όταν φυλάσσονται σε δροσερό μέρος, τα φύλλα και ο φλοιός. Τα φύλλα, ο φλοιός και οι σπόροι που έχουν τοξοαλμπουμίνες πρέπει να δίνονται σε πολύ μικρές ποσότητες, γιατί είναι ερεθιστικές για τους βλεννογόνους και την επιδερμίδα.

Η γαζία καλλιεργείται για το αιθέριο έλαιο από τα άνθη που μαζεύονται πρωί, αφού πέσει η πρωινή υγρασία. Μπορεί να ξηρανθούν χωρίς να χάσουν την μυρωδιά τους. Ένα δέντρο το χρόνο δίνει άνθη για 1 λίτρο αιθέριο λάδι, που είναι ακριβό.

Οι σπόροι της γαζίας έχουν σπαρτεϊνη που είναι αλκαλοειδής ουσία.

Το δένδρο εκκρίνει ρητινώδη ουσία όταν πληγωθεί που ονομάζεται αραβικό κόμμι. Το αυθεντικό αραβικό κόμμι (Gomme arabique) βγαίνει από την Αραβική ακακία (Acacia arabica).



Δραστικές ουσίες ακακίας

Αιθέριο έλαιο και φλαβονοεοδή

Ιδιότητες και ενδείξεις ακακίας


Τα φύλλα ακακίας και ο φλοιός ρίχνουν την πίεση και βοηθούν στην έκκριση της χολής και σε ακανόνιστα έμμηνα. Είναι και διουρητικά.

Τα άνθη της ακακίας έχουν αιμοστατικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, χαμηλώνουν την οξύτητα του στομαχιού και είναι ευκοίλια.

Το έκχυμά τους χρησιμοποιείται σε γαστρίτιδα, σε αέρια στο στομάχι, σε δυσκοιλιότητα, σε γαστρορραγία, σε μητρορραγία και για την αποβολή των φλεγμάτων.



Χρήσιμες συνταγές με ακακία

-Έκχυμα ακακίας

Αφήνετε για μία ώρα σε μισό λίτρο καυτό νερό μια κουταλιά σούπας άνθη ακακίας. Σουρώνετε και πίνετε 3 ποτηράκια του λικέρ την ημέρα πριν από κάθε φαγητό.

-Συνταγή με ακακία

Ίσες ποσότητες από: κορφές άσπρης ακακίας, ρίγανη, θρούμπι, αχίλλεια, ματζουράνα και υπερικό και τα βράζετε για 20 λεπτά σε 1 λίτρο νερό, σουρώνετε και πίνετε 3 ποτήρια την ημέρα. Είναι κατάλληλη συνταγή για ρευματισμούς και χρόνια βρογχίτιδα. Επίσης, με επιθέματα χρησιμοποιούνται σε ρευματικούς πόνους και φλεγμονές.

-Το αιθέριο έλαιο της ακακίας-γαζίας χρησιμοποιείται σε θεραπευτικά μπάνια. Διαλύετε λίγες σταγόνες σε καθαρό οινόπνευμα και το χύνετε σε ζεστό μπάνιο και μένετε 20 λεπτά. Το μπάνιο είναι ηρεμιστικό.

-Το τσάι των φύλλων της ψευδοακακίας 12 γραμμάρια για κάθε 1 φλιτζάνι βραστό νερό είναι πολύ καλό χολαγωγό. Τα άνθη της είναι καθαρτικά και χολαγωγά.

-Ένα κουταλάκι κόμμι σε οποιοδήποτε τσάι είναι τονωτικό και μαλακτικό.



www.emedi.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget