BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Διατροφή και ψυχική διάθεση


 Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

Η σεροτονίνη είναι ένας ισχυρός νευροδιαβιβαστής που παράγεται στον εγκέφαλο και μας προκαλεί χαλάρωση, ηρεμία και καλή διάθεση. Μας κάνει πιο αισιόδοξους και ευτυχισμένους. Υψηλή συγκέντρωση σεροτονίνης σχετίζεται με:
Επαρκή και ποιοτικότερο ύπνο
Άμβλυνση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και διαταραχών της διάθεσης
Καλύτερη διαχείριση του πόνου
Βελτίωση της σεξουαλικής διάθεσης
Περισσότερη ενεργητικότητα
Η σύνθεση σεροτονίνης μπορεί να επηρεαστεί από την παρουσία ενός απαραίτητου αμινοξέος, της τρυπτοφάνης. Η επαρκής πρόσληψη τρυπτοφάνης μέσω της τροφής ή μέσω κάποιου συμπληρώματος πιθανόν να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης (η μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο).
 Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και διαταραχές της διάθεσης εμφανίζουν πολύ χαμηλά επίπεδα τρυπτοφάνης. Επομένως μία διατροφή πλούσια στο αμινοξύ τρυπτοφάνη πιθανόν να επηρεάσει έμμεσα τα επίπεδα σεροτονίνης. Στη συνέχεια θα αναφερθούν τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα στο αμινοξύ τρυπτοφάνη.
Αναλυτικότερα:
Αυγά
Κίτρινο τυρί
Γαλοπούλα
Λιπαρά ψάρια
Φιστίκια
Σοκολάτα
Γάλα
Λιναρόσπορος
Σουσάμι
Κολοκυθόσπορος
Παρά τις πιθανές θετικές επιδράσεις της, η υπερβολική πρόσληψη μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να έχει αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
Αίσθημα καούρας
Στομαχικός πόνος
Ναυτία
Διάρροια
Απώλεια όρεξης
Σε πιο σοβαρές παρενέργειες όπως κόπωση, μυϊκή αδυναμία και ζαλάδα συστήνεται η πλήρης διακοπή της χορήγησης συμπληρωμάτων.
Υδατάνθρακες και σύνθεση σεροτονονίνης
Ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με την παραγωγή της σεροτονίνης είναι οι υδατάνθρακες μέσω της έκκρισης ινσουλίνης η οποία βοηθά στην ταχύτερη διείσδυση της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο και αυτό καταπραΰνει τα συναισθήματα και την κακή διάθεση. Η σεροτονίνη βρίσκεται συνήθως στο αίμα σε μικρά ποσοστά. Ο ρυθμός μετατροπής της τρυπτοφάνης σε σεροτονί­νη επηρεάζεται από τη συμμετοχή των υδατανθράκων στη διατροφή.
Συμπληρώματα και φαρμακευτική αγωγή
Πρέπει τέλος, να επισημανθεί ότι τα άτομα που ακολουθούν αντικαταθλιπτική αγωγή υπάρχει περίπτωση να εμφανίσουν το λεγόμενο ”σύνδρομο σεροτονίνης ή σεροτονινεργικό σύνδρομο” λόγω υπερβολικής συσσώρευσης της ορμόνης στον οργανισμό τους με συνδυασμό συμπληρωμάτων και άλλων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Καλό θα ήταν κάθε ασθενής να συμβουλευτεί το θεράποντα ιατρό του πριν τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος.

Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget