Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Η λαγοκοιμηθιά θεραπεύει το σακχαρώδη διαβήτη

Η Αντωνοϊδα ή ασπρόχορτο ή στομαχοβότανο ή παναγιόχορτο ή πόλιον ή λαγοκοιμηθιά ή Teucrium capitatum ή  Teucrium polium L. ssp

Η Αντωνοϊδα ή ασπρόχορτο ή στομαχοβότανο ή παναγιόχορτο ή πόλιον ή λαγοκοιμηθιά ή Teucrium capitatum ή  Teucrium polium L. ssp
capitatum Argang. Είναι πολυετής, μικρός θάμνος, ξυλώδης, αρωματικός, καλυμμένος από λευκό τρίχωμα. Οι βλαστοί είναι 10-25 εκατοστά. Τα φύλλα είναι προμήκη, με αβαθείς οδόντες και αναδιπλωμένες άκρες. Η ταξιανθία είναι πυκνή, στρογγυλωπή, με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από 10 χιλ., αποτελούμενη από πολλά μικρά άνθη λευκά ή ρόδινα. Κάλυκας με 5 άνισους οδόντες, ο πάνω μεγαλύτερος στρογγυλεμένος και οι κάτω μυτεροί. Το βρίσκουμε σε χαμηλό υψόμετρο. Ανήκει στα Χειλανθή.
Υπάρχουν και τα υποείδη: Teucrium scordium, Teucrium creticum ή τεύκριο το κρητικό,  Teucrium polium L. ssp. polium, Teucrium alpestre, Teucrium micropoides ή Τεύκριο το μικροποδιοειδές ή μητέρες ή της αγάπης το βοτάνι, Teucrium brevifolium, Teucrium flavum, Teucrium microphyllum, Teucrium massiliense, Teucrium cuneifolium, Teucrium gracile και Teucrium divaricatum ή τεύκριο το ντιβαρικάτο ή δοντοχόρτι.
Το κρητικό είναι πολυετές θαμνώδες φυτό με τετράγωνους λεπτούς βλαστούς που μπορεί να φθάσουν τα δύο μέτρα ύψος. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα, οξύκορφα και χνουδωτά στην κάτω επιφάνειά τους. Τα άνθη του είναι χηλόμορφα, λιλαρόζ και βρίσκονται σε αραιή, ακραία ταξιανθία στάχυ. Ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο και το συναντούμε σε πετρώδη εδάφη στα πεδινά και ημιορεινά.
Το ντιβαρικάτο ή δοντοχόρτι είναι μικρός, ποικιλόμορφος, πολύκλαδος ημίθαμνος με τετράγωνους βλαστούς που φθάνουν το μισό μέτρο ύψος.  Φύλλα 10-25 χιλ. δερματώδη, έμμισχα, αντωνοειδή, οδοντωτά, τριχωτά και ασπριδερά στην κάτω επιφάνεια. με μικρούς λοβούς. Άνθη μέχρι 10 χιλ., λιλά και βρίσκονται σε αραιές, μικρές, ακραίες ταξιανθίες. Στεφάνη σε σχήμα κουταλιού, σε ζωηρό ρόδινο χρώμα με νευρώσεις πιο σκούρες. Το βρίσκετε σε φρυγανότοπους και μακκία βλάστηση μέχρι την ορεινή ζώνη.  Τα άνθη του είναι λιλά και βρίσκονται σε αραιές, μικρές, ακραίες ταξιανθίες. Ανθίζει από το Μάιο μέχρι τον Ιούλιο σε πετρώδεις βουνοπλαγιές, φρυγανότοπους και ασβεστολιθικά πετρώματα.
Το μικροποδιοειδές είναι πολυετές, πολύκλαδο, θαμνώδες φυτό με ξυλώδεις βλαστούς, χνουδωτούς στη βάση τους, που φθάνουν μόλις τα 20 εκατοστά του μέτρου. Τα φύλλα του είναι μακρόστενα και χνουδωτά. Τα άνθη του είναι βυσσινιά και βρίσκονται σε μικρά, ακραία ή μασχαλιαία κεφάλια. Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο και το βρίσκετε μέχρι τα ημιορεινά σε μακκία βλάστηση, παραθαλάσσια και σε πευκοδάση.
Το Teucrium chamaedrys (Τεύκριον ο χαμαίδρυς) ή Δενδράκι, Χαμαιδρυά ή Χαμανδρυά. Είναι φυτό πολυετές, με πυκνή χνουδωτή βλάστηση που φτάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, οξύληκτα, οδοντωτά και στιλπνά. Τα άνθη του είναι ρόδινα, διατεταγμένα σε βραχύ στάχυ με φύλλα. Το βρίσκουμε αυτοφυές σε όλη την Ελλάδα, σε άγονα εδάφη, σε δάση ορεινά, τιτανώδη, σε αμμώδεις και ξερούς τόπους.
Το Teucrium polium (Τεύκριον το πολιόν). Ανάλογα με την περιοχή της χώρας μας το βρίσκουμε με τις ονομασίες Αντωναίδα, Λαγοκοιμηθιά, της Αγάπης βοτάνι, το βοτάνι της Παναγίας, Φτεμόχορτο, Γερακούνδιο, Λουτρόχορτο, Ασπρόχορτο, Σπληνοβότανο, Πολιόν του βουνού, Παναγιόχορτο, της Κυράς το χόρτο, άγριος Αμάραθος, Λιβανόχορτο.
Ο καρπός όλων είναι το κάρυο.
Σε πολλά μέρη είναι καλλωπιστικό.
Σε άλλα μέρη το χρησιμοποιούν ως μπαχαρικό.
Χρήσιμα μέρη λαγοκοιμηθιάς
Χρήσιμα μέρη για θεραπευτικούς σκοπούς είναι οι ανθισμένες κορυφές που μαζεύονται και ξηραίνονται, αλλά και ολόκληρο τα φύλλα. Πρέπει να συλλέγονται όταν το φυτό είναι κοντό και γεμάτο φύλλα, τον Ιούλιο και να αποξηραίνεται, όπως τα άλλα φυτά με μέριμνα να διατηρήσει τη γεύση του, το πράσινο χρώμα και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Δραστικές ουσίες λαγοκοιμηθιάς
Περιέχουν αιθέριο έλαιο, πικρές ουσίες, ταννίνη, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, σαπωνίνες, ανόργανα άλατα και βιταμίνη C. Έχει οσμή αρωματική και γεύση πικρή. Είναι το τονωτικότερο από όλα τα πικρά.
Ιδιότητες κι ενδείξεις λαγοκοιμηθιάς
Το χαμαϊδρύ ή χαμοδρυά είναι καλό για το βήχα, το άσθμα και τη μεγαλοσπληνία.
Είναι κατάλληλο για το χρόνιο βήχα, τις φλεγμονώδεις παθήσεις του στομάχου, τους πόνους των πλευρών και την υδρωπικία ή κατακράτηση υγρών.
Το βότανο δρα ως στυπτικό, αντιρευματικό, άφυσο, επουλωτικό, ιδρωταγωγό, χολαγωγό.
Οι πικρές ουσίες που περιέχει το κάνουν ιδανικό γιατρικό για το στομάχι.
Διεγείρει την όρεξη, τη χοληδόχο κύστη, τους νεφρούς και βοηθά την πέψη.
Συνίσταται ιδιαιτέρως κατά των εμφράξεως της σπλήνας, κατά του ίκτερου, κατά των χοιράδων, του άσθματος, του χρόνιου πνευμονικού κατάρρου, της αμηνόρροιας, της υποχονδρίας, του σκοβρούτου και των διαλειπόντων πυρετών και του αθριτισμού.
Η Αντωναίδα έχει σχεδόν τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες με τη Χαμαιδρυά κυρίως όμως είναι ειδικό βότανο κατά των στομαχικών παθήσεων και ιδιαίτερα φημισμένο σαν θεραπευτικό των ελκών του στομάχου και προπάντων του δωδεκαδακτύλου.
Το Teucrium scorodonia (κοινώς σκορδέο, σκορδόχορτο, σκορδαράκι) χρησιμοποιείται για όλες τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ιδιαίτερα για κρυολογήματα και γρίπη. Επίσης, χρησιμοποιείται ως εφιδρωτικό για όλους τους πυρετούς. Συνδυάζεται πολύ καλά με την Αχιλλέα, τη Μέντα και τα άνθη Σαμπούκου για κρυολογήματα και γρίπη.
Είναι από τα στομαχικά φαρμακευτικά φυτά, γιατί με τις πικρές ουσίες που περιέχουν ανοίγουν και τονώνουν την όρεξη, τονώνουν τη λειτουργία του στομαχιού, περιορίζουν τις ξινίλες και τους πόνους στο στομάχι και βοηθούν σε δυσπεψία και αεροφαγία και σε φλεγμονώδεις νόσους του στομάχου.
Είναι ελαφρά ευκοίλια.
Χρησιμοποιούνται για την αρτηριακή υπέρταση, γιατί ρίχνουν την πίεση.
Είναι τονωτικά για τον οργανισμό, προφυλάσσουν από το σκορβούτο, περιορίζουν τις αιμορραγίες και συστήνονται σε καχεξία του οργανισμού.
Έχουν αντιφλογιστικές ιδιότητες και συστήνονται σε παθήσεις του αναπνευστικού, όπως πυρετό και καταρροή, αλλά και χρόνιο βήχα σε παθήσεις του συκωτιού και της χολής, ειδικά σε ίκτερο και πέτρες στη χολή.
Συστήνονται, επίσης, σε ρευματισμούς και αρθριτικά.
Χρησιμοποιούνται για τους των πόνους των πλευρών,
Είναι κατάλληλο για την κατακράτηση υγρών.
Είναι φάρμακο κατά του διαλείποντος πυρετού. 
Εξωτερικά το αφέψημά τους χρησιμοποιείται σε πλύσεις και σε επιθέματα και κλύσμα σε λευκόρροια, αιμορροϊδες, ερεθισμένα μάτια και δερματικά προβλήματα, όπως σπυριά, αποστήματα, λειχήνες, ελκώδεις πληγές και έκζεμα.
Το τεύκριο το μικροποδιοειδές ή μητέρες σε δυνατό αφέψημα χρησιμοποιείται για λούσιμο των μαλλιών, γιατί τα τονώνει και βοηθά στην υγιή ανάπτυξή τους και βοηθά στη θεραπεία των σπυριών στο τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, της αγάπης το βοτάνι τονώνει τη σεξουαλική διάθεση.
Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός συνιστούσαν το πόλιον ως τονωτικό, αντισπασμωδικό και για την πρόκληση του φταρνίσματος. Όποιος αλείφεται με πόλιο επιδιώκει δόξα και αξία. Είναι κατάλληλο για τα δαγκώματα των φιδιών.
Με ξύδι δίνεται σε όσους έχουν παθήσεις του σπλήνα και μεγαλοσπληνία. Με κρασί δίνεται σε όσους έχουν παθήσεις του συκωτιού. Το δοντοχόρτι σαν αφέψημα χρησιμοποιείται για τα δαγκώματα από δηλητηριώδη ζώα, για τους στομαχικούς πόνους, τους πυρετούς και τα κρυολογήματα. Για τα κρυολογήματα συνιστώνται ατμόλουτρα.
Σε έγχυμα το φυτό είναι αντιφλεγμονώδες για το στομάχι και το έντερο.
Η λαγοκοιμηθιά απαντάται και στην Ορεινή Νάξο.
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τη λαγοκοιμηθιά
-Για να την ετοιμάσουμε σαν φάρμακο αρχικά φροντίζουμε να την κόψουμε πριν ξεραθεί, γιατί μαδούν τα φύλλα της και κατόπιν την βράζουμε καλά, γιατί κάποια συστατικά δεν περνάνε στο ρόφημα. Όμως δεν πρέπει να παραβράσει γιατί πάλι καταστρέφεται. Όταν πάρει χρώμα βαθύ κόκκινο και με διαύγεια τότε είναι έτοιμο. Όταν είναι ανοιχτό χρώμα κόκκινο δεν αποδίδει. Κι όταν γίνει θολό από το πολύ βράσιμο είναι άχρηστο. Η συνταγή αυτή ρίχνει το σάκχαρο και το ισορροπεί. Ξεκινάτε την θεραπεία πάντα με μικρή ποσότητα. Το φάρμακο μόλις κρυώσει το σφραγίζετε σε γυάλινα αδιαφανή μπουκάλια και το συντηρείτε στο ψυγείο σε μικρή ποσότητα.
-Έγχυμα
Αφήνετε 4 κουταλάκια του καφέ σε τρία ποτήρια καυτό νερό για 10 λεπτά, σουρώνετε, και πίνετε 3 ποτήρια την ημέρα. Το ίδιο έκχυμα χρησιμοποιείται για εξωτερική χρήση.
 Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό βάζετε μία κουταλιά της σούπας από το βότανο για μία ώρα. Σουρώνετε και πίνετε τρεις φορές την ημέρα ένα φλιτζάνι του καφέ πριν το φαγητό.
-Αφέψημα
Βράζετε το φυτό σε νερό να κοχλάσει καλά, το σουρώνετε και το χρησιμοποιείτε για πλύσεις, επιθέματα, λούσιμο των μαλλιών.
Προφυλάξεις:
Το φυτό είναι ακίνδυνο και οι δόσεις δεν χρειάζεται να είναι αυστηρά καθορισμένες. Σε υπερβολική δόση όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι. 




 
 




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια