BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Ροή αναρτήσεων

Το μαγνήσιο ανήκει στα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά και είναι το τέταρτο σε περιεκτικότητα μέταλλο στον ανθρώπινο οργανισμό, με το 50% περίπου να βρίσκεται στα οστά, το υπόλοιπο 50% στα όργανα και τους ιστούς και μόλις 1% στην κυκλοφορία του αίματος.

Πρόκειται για συστατικό που συμμετέχει σε περισσότερες από 300 μεταβολικές διεργασίες, όπως η σύνθεση των πρωτεϊνών και των νουκλεϊκών οξέων, η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, ο σχηματισμός των οστών, η φυσιολογική λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος και η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και αρτηριακής πίεσης.

Αν μέχρι τώρα ψάχνατε αφορμή για να φτιάξετε μια ωραία παντζαροσαλάτα ή για να βάλετε γενικά τα παντζάρια στο τραπέζι σας, πλέον την έχετε: νέα μελέτη έδειξε ότι τα παντζάρια έχουν θαυματουργή δράση κατά της υπέρτασης.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο χορήγησαν σε υγιή άτομα ανόργανα νιτρικά άλατα παντζαριού ή χυμό παντζαριών κι έπειτα προχώρησαν σε εξετάσεις για να δουν την πίεση και τις βιοχημικές μεταβολές στο αίμα τους. Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, τόσο οι κάψουλες, όσο και ο χυμός μείωναν το ίδιο την αρτηριακή πίεση, ενώ φάνηκε ότι όσο πιο υψηλή ήταν η πίεση πριν την κατανάλωση του χυμού παντζαριών, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωσή της. Ακόμη, στους άνδρες η μείωση που σημειωνόταν ήταν μεγαλύτερη από των γυναικών.

Η ρόκα είναι ένα ιδιαίτερο λαχανικό. Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, έχει πλούσια, αλλά και λίγο πικρή γεύση. Γι’ αυτό συνηθίζουμε να την προσθέτουμε συμπληρωματικά στις σαλάτες μας, σε συνδυασμό με μαρούλι ή σπανάκι. Αυτό το λεπτό, πράσινο λαχανικό όμως με τη Μεσογειακή προέλευση έχει ορισμένα ισχυρά οφέλη που μπορούν να μας πείσουν για την ιδιαίτερη αξία και θέση που έχει στο τραπέζι μας.

Οι καούρες αποτελούν το κυριότερο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου. Συνήθως εμφανίζονται μετά την κατανάλωση φαγητού, προκαλώντας δυσφορία στο άτομο, ενώ συχνά συνοδεύονται και από πόνο.

Η συνήθης αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνει τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων ή διαλυμάτων για την ανακούφιση του δυσάρεστου αισθήματος «καψίματος». Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής, μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση καούρας ή να μειώσουν τη συχνότητα των επεισοδίων.

Λάχανο (Brassica oleracea) Μπράσικα ή λαχανευτική οίκ. Σταυρανθών (Cruciferae).
Είναι από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά και συνηθίζεται να το έχουμε σχεδόν καθημερινά στο χειμωνιάτικο τραπέζι μας. Κι αυτό γιατί αποτελεί σίγουρη και πολύ αποδοτική επένδυση για πιο υγιεινή διατροφή. Άλλωστε, από τα αρχαία χρόνια το λάχανο θεωρούνταν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Εκείνος που ανακάλυψε πρώτος τις θεραπευτικές ιδιότητές του ήταν ο Ρωμαίος ρήτορας Κάτο ο πρεσβύτερος, ο οποίος πρότεινε για τη θεραπεία πληγών του μαστού των γυναικών την επάλειψη με τριμμένα φύλλα λάχανου. Είτε ωμό είτε βρασμένο, αποτελεί βασικό υλικό για γευστικές σαλάτες, ενώ είναι η βάση για τους μοναδικούς πατροπαράδοτους λαχανοντολμάδες. Επίσης, γίνεται σούπα αλλά και τουρσί.

Το πικρόξυλο (Quassiae, Αγγλικά: Quassia) ανήκει στην οικογένεια των Simaroubaceae και είναι θάμνος (ή μικρό δέντρο) που φτάνει τα 3μ. ενώ τα φύλλα του είναι μακριά και φτερωτά.

Το πικρόξυλο είναι ένα βότανο με εξαιρετικές ιδιότητες κατά του σακχαρώδη διαβήτη και της χοληστερίνης. Ρυθμίζει και τα δύο αποτελεσματικά και θεωρείται ο καλύτερος ρυθμιστής της γλυκόζης από όλα τα άλλα βότανα που βοηθούν στη νόσο.


Ακόμη μία μελέτη έρχεται να προστεθεί στο σύνολο της επιστημονικής βιβλιογραφίας, που δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.


Για τους σκοπούς της νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγμα περισσότερων από 25.000 εθελοντών, από 8 Ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος ήταν να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης φυτικών ινών και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καθώς και πως συνδέεται η κατανάλωση φυτικών ινών από δημητριακά, φρούτα και λαχανικά ξεχωριστά με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Παράλληλα, πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση στην οποία συμπεριέλαβαν την παρούσα μελέτη και 18 ακόμη μελέτες από όλο τον κόσμο.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει στον οργανισμό πλήθος ευεργετικών συστατικών.

Η ενσωμάτωσή τους στο διαιτολόγιο των παιδιών μπορεί να συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξή τους και τη διατήρηση της υγείας, ενισχύοντας την πρόσληψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως οι φυτικές ίνες, τα «καλά» λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά και πλήθος βιταμινών και μετάλλων, μεταξύ των οποίων βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, νιασίνη, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, κάλιο και χαλκό. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει συνολικά την ποιότητα της διατροφής τους, αντικαθιστώντας άλλα, λιγότερο «υγιεινά» τρόφιμα που συχνά καταναλώνουν.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μετα-ανάλυσης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine, φαίνεται ότι η κατανάλωση δίαιτας πλούσιας σε μαγνήσιο μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Οι τροφές που καταναλώνετε επηρεάζουν την δομή των οστών σας. Μαθαίνοντας για τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και τη συνολική σας υγεία θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές κάθε μέρα.

Οι πατάτες έχουν πολλά να προσφέρουν στην υγεία μας καθώς αποτελεί ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία.

Αν και θεωρείται από πολλούς ως «παχυντικό» τρόφιμο, η πατάτα δε στερείται θρεπτικής αξίας και μπορεί να αποτελέσει συστατικό ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο και ως επί το πλείστον ψητή ή βραστή.

Τα σαρκώδη φύλλα της γλιστρίδας τρώγονται κυρίως σαν σαλατικό.
Ενώ, σε ορισμένες χώρες την χρησιμοποιούν και σε σούπες.

Πολλές χρόνιες «ασθένειες» που δύσκολα αντιμετωπίζονται έχουν ως αιτία τους τις επιπτώσεις από τις περιβαλλοντικές τοξίνες, τα βαρέα μέταλλα, την κακή διατροφή, το κάπνισμα, τον καφέ, τα συντηρητικά τροφίμων και άλλους τοξικούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα τα βαρέα μέταλλα Υδράργυρος, Μόλυβδος, Κάδμιο, Αλουμίνιο κ.α., τα παίρνουμε αθροιστικά με αυτά που τρώμε, πίνουμε και εισπνέουμε, όπως επίσης και από τα σφραγίσματα στα δόντια, από εμβόλια, από καλλυντικά και αρκούν ελάχιστες ποσότητες για να μας βλάψουν.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget