Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Οι ξηροί καρποί στη διατροφή ενός παιδιού...

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει στον οργανισμό πλήθος ευεργετικών συστατικών. Η ενσ...

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει στον οργανισμό πλήθος ευεργετικών συστατικών.

Η ενσωμάτωσή τους στο διαιτολόγιο των παιδιών μπορεί να συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξή τους και τη διατήρηση της υγείας, ενισχύοντας την πρόσληψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως οι φυτικές ίνες, τα «καλά» λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά και πλήθος βιταμινών και μετάλλων, μεταξύ των οποίων βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, νιασίνη, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, κάλιο και χαλκό. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει συνολικά την ποιότητα της διατροφής τους, αντικαθιστώντας άλλα, λιγότερο «υγιεινά» τρόφιμα που συχνά καταναλώνουν.

Ωστόσο, η «γνωριμία» των παιδιών με τους ξηρούς καρπούς θα πρέπει να γίνεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωσή τους. Αρχικά, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα δυνητικά αλλεργιογόνο τρόφιμο, προτείνεται η εισαγωγή του στη διατροφή του παιδιού να γίνεται μετά την ολοκλήρωση του 1ου έτους. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, η καθυστέρηση της εισαγωγής ξηρών καρπών δε φαίνεται να εξαλείφει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης, ενώ αντίθετα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας αργότερα στη ζωή. Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει ιστορικό εμφάνισης αλλεργιών, κρίνεται σκόπιμο η διαδικασία εισαγωγής ξηρών καρπών να γίνεται σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση παιδιάτρου.

Από την άλλη, οι ξηροί καρποί δε θα πρέπει να δίνονται σε ολόκληρη μορφή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού. Εδώ, η προσθήκη τους -σε αλεσμένη μορφή-, σε γιαούρτι, δημητριακά, κρέμες ή χυμούς, αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο κατανάλωσης. Αργότερα, όταν το παιδί ξεκινήσει να καταναλώνει ολόκληρους ξηρούς καρπούς, θα ήταν καλό αυτό να γίνεται σε καθιστή θέση και υπό την επιτήρηση των γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να το ενθαρρύνουν να καταναλώνει μικρή ποσότητα, μασώντας πολύ καλά.

Τέλος, ένα επιπλέον σημείο προσοχής, έχει να κάνει με τη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης των ξηρών καρπών. Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψιν την αυξημένη ενεργειακή τους πυκνότητα, συστήνεται να καταναλώνονται σε ελεγχόμενη ποσότητα, για παράδειγμα μια μικρή χούφτα ανάλατων ξηρών καρπών ως ενδιάμεσο σνακ, ώστε να αποφευχθεί η πέραν του επιθυμητού αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης.

 neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια