Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Μαγνήσιο : ένα συστατικό ασπίδα κατά των νοσημάτων


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μετα-ανάλυσης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine, φαίνεται ότι η κατανάλωση δίαιτας πλούσιας σε μαγνήσιο μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης και η σύνθεση πρωτεϊνών και νουκλεϊκών οξέων. Στις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνονται τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Στην παρούσα ανάλυση συμπεριλήφθηκαν δεδομένα από 40 επιδημιολογικές μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 1999-2016 και στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000.000 εθελοντές από 9 χώρες. Η διαιτητική πρόσληψη μαγνησίου προσδιορίστηκε μέσα από ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες.

Συνολικά, βρέθηκε πως τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης μαγνησίου είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κατά 10%, 12% και 26%, αντίστοιχα. Επιπλέον, κάθε αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου κατά 100 mg φάνηκε να συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού και σακχαρώδη διαβήτη κατά 7% και 19%, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αν και τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό έχουν συσχετισθεί από μελέτες με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, δεν υπάρχουν σαφή συμπεράσματα μέχρι σήμερα. Κλείνοντας, αναφέρει πως η παρούσα μετα-ανάλυση, αν και δε μπορεί να αποκλείσει την πιθανή επίδραση άλλων βιολογικών παραγόντων ή συνηθειών του τρόπου ζωής, εν τούτοις ενισχύει την άποψη ότι τα πλούσια σε μαγνήσιο τρόφιμα μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από konradlew. Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget