Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το κρυολόγημα και άλλες λοιμώξεις.
Ο πονοκέφαλος στα παιδιά είναι συχνός και συνήθως, δεν είναι σοβαρός. Όπως οι ενήλικες, τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν διαφορετικούς τύπους πονοκεφάλων, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών ή των πονοκεφάλων τάσεως που σχετίζονται με το στρες. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να έχουν χρόνιους καθημερινούς πονοκεφάλους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πονοκέφαλος στα παιδιά προκαλείται από μόλυνση, υψηλά επίπεδα στρες ή άγχους ή μικρό τραύμα στο κεφάλι. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στα συμπτώματα πονοκεφάλου του παιδιού σας και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν ο πονοκέφαλος επιδεινώνεται ή εμφανίζεται συχνά. Οι πονοκέφαλος στα παιδιά, συνήθως, μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα και υγιεινές συνήθειες, όπως ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου και φαγητού.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τα παιδιά παρουσιάζουν τους ίδιους πονοκεφάλους με τους ενήλικες, αλλά τα συμπτώματά τους μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά. Για παράδειγμα, ο πόνος ημικρανίας στους ενήλικες συχνά διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις ώρες, αλλά στα παιδιά, ο πόνος μπορεί να μη διαρκέσει τόσο πολύ.
Οι διαφορές στα συμπτώματα μπορεί να δυσκολεύουν τον εντοπισμό του τύπου κεφαλαλγίας σε ένα παιδί, ειδικά σε ένα μικρότερο παιδί που δε μπορεί να περιγράψει τα συμπτώματα. Γενικά, ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα τείνουν να εμπίπτουν πιο συχνά σε ορισμένες κατηγορίες.
Η ημικρανία μπορεί να προκαλέσει:
- Παλλόμενο πόνος στο κεφάλι
- Πόνος που επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα
- Ναυτία
- Εμετός
- Κοιλιακό άλγος
- Εξαιρετική ευαισθησία στο φως και τον ήχο
Ακόμη και τα βρέφη μπορεί να έχουν ημικρανίες. Ένα παιδί που είναι πολύ μικρό για να σας πει τι φταίει μπορεί να κλάψει ή να κουνιέται πέρα δώθε υποδηλώνοντας έντονο πόνο.
Οι πονοκέφαλοι τάσης μπορεί να προκαλέσουν:
- Ένα πιεστικό σφίξιμο στους μυς του κεφαλιού ή του λαιμού
- Ήπιο έως μέτριο, μη παλμικό πόνος και στις δύο πλευρές του κεφαλιού
- Πόνο που δεν επιδεινώνεται από τη σωματική δραστηριότητα
- Πονοκέφαλο που δεν συνοδεύεται από ναυτία ή έμετο, όπως συμβαίνει συχνά με την ημικρανία
- Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να αποσυρθούν από το κανονικό παιχνίδι και να θέλουν να κοιμούνται περισσότερο. Οι πονοκέφαλοι τάσης μπορεί να διαρκέσουν από 30 λεπτά έως αρκετές ημέρες.
Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι ασυνήθιστες σε παιδιά κάτω των 10 ετών.
Αυτές συνήθως:
- Εμφανίζονται σε ομάδες των πέντε ή περισσότερων επεισοδίων, που κυμαίνονται από έναν πονοκέφαλο κάθε δεύτερη μέρα έως οκτώ την ημέρα
- Εμφανίζονται με οξύ, διαπεραστικό πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού που διαρκεί λιγότερο από τρεις ώρες
- Συνοδεύονται από δακρύρροια, ρινική συμφόρηση, καταρροή ή ανησυχία ή διέγερση
Οι γιατροί χρησιμοποιούν τη φράση χρόνιος καθημερινός πονοκέφαλος για ημικρανίες και πονοκεφάλους τάσης που εμφανίζονται περισσότερες από 15 ημέρες το μήνα. Μπορεί να προκληθούν από λοίμωξη, μικρό τραυματισμό στο κεφάλι ή συχνή λήψη παυσίπονων.
Ο πονοκέφαλος στα παιδιά τις περισσότερες φορές δεν είναι σοβαρός, αλλά αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν οι πονοκέφαλοι του παιδιού σας:
- Ξυπνάει το παιδί σας από τον ύπνο
- Επιδεινώνεται ή γίνεται πιο συχνός
- Επηρεάζει την προσωπικότητα του παιδιού σας
- Το παιδί έχει πάθει έναν τραυματισμό, όπως ένα χτύπημα στο κεφάλι
- Παρουσιάζει επίμονους εμετούς ή οπτικές αλλαγές
- Συνοδεύονται από πυρετό και πόνο στον αυχένα ή δυσκαμψία
ΑΙΤΙΑ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να προκαλέσει στο παιδί σας πονοκεφάλους.
Οι παράγοντες είναι:
- Ασθένεια και μόλυνση. Κοινές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και οι μολύνσεις των αυτιών και των ιγμορείων είναι μερικές από τις πιο συχνές αιτίες πονοκεφάλου στα παιδιά. Πολύ σπάνια, η μηνιγγίτιδα ή η εγκεφαλίτιδα μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους.
- Τραύμα στο κεφάλι. Τα χτυπήματα και οι μώλωπες μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Αν και οι περισσότεροι τραυματισμοί στο κεφάλι είναι μικροί, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας χτυπηθεί δυνατά στο κεφάλι. Επίσης, επικοινωνήστε με έναν γιατρό εάν ο πόνος στο κεφάλι του παιδιού σας επιδεινώνεται σταθερά μετά από τραυματισμό στο κεφάλι.
- Συναισθηματικοί παράγοντες. Το άγχος, ίσως, που προκαλείται από προβλήματα με συνομηλίκους, δασκάλους ή γονείς, μπορεί να παίξει ρόλο στους πονοκεφάλους των παιδιών. Τα παιδιά με κατάθλιψη μπορεί να παραπονιούνται για πονοκεφάλους, ιδιαίτερα εάν δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα της λύπης και της μοναξιάς.
- Γενετική προδιάθεση. Οι πονοκέφαλοι, ιδιαίτερα οι ημικρανίες, τείνουν να εμφανίζονται σε οικογένειες.
- Ορισμένα τρόφιμα και ποτά. Τα νιτρικά, ένα συντηρητικό τροφίμων που βρίσκεται σε αλλαντικά, όπως το μπέικον και τα χοτ ντογκ, μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, όπως και το πρόσθετο τροφίμων, γλουταμινικό νάτριο. Επίσης, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, που περιέχεται στη σόδα, τις σοκολάτες και τα αθλητικά ποτά, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.
- Προβλήματα στον εγκέφαλο. Σπάνια, ένας όγκος στον εγκέφαλο ή απόστημα ή αιμορραγία στον εγκέφαλο μπορεί να πιέσουν περιοχές του εγκεφάλου, προκαλώντας χρόνιο, επιδεινούμενο πονοκέφαλο. Τυπικά, όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως προβλήματα όρασης, ζάλη και έλλειψη συντονισμού.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Κάθε παιδί μπορεί να εμφανίσει πονοκεφάλους, αλλά ο πονοκέφαλος στα παιδιά είναι πιο συχνός σε:
- Κορίτσια, αφού φτάσουν στην εφηβεία
- Παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό πονοκεφάλων ή ημικρανιών
- Μεγαλύτεροι έφηβοι
ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τα ακόλουθα μπορεί να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τους πονοκεφάλους ή να μειώσετε τη σοβαρότητα των πονοκεφάλων στα παιδιά:
- Υιοθετείστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Συμπεριφορές που προάγουν τη γενική καλή υγεία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των πονοκεφάλων στο παιδί σας. Αυτά τα μέτρα για τον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν τον άφθονο ύπνο, την ενεργή σωματική δραστηριότητα, την κατανάλωση υγιεινών γευμάτων και σνακ, την κατανάλωση έως και οκτώ ποτηριών νερό την ημέρα και τον περιορισμό της καφεΐνης.
- Μειώστε το άγχος. Το άγχος και τα πολυάσχολα προγράμματα μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα των πονοκεφάλων. Να είστε σε εγρήγορση για πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν άγχος στη ζωή του παιδιού σας, όπως δυσκολία στο σχολείο ή τεταμένες σχέσεις με συνομηλίκους. Εάν οι πονοκέφαλοι του παιδιού σας συνδέονται με άγχος ή κατάθλιψη, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν σύμβουλο.
- Κρατήστε ένα ημερολόγιο. Ένα ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι προκαλεί τους πονοκεφάλους του παιδιού σας. Σημειώστε πότε ξεκινούν οι πονοκέφαλοι, πόσο διαρκούν και τι προσφέρει ανακούφιση. Καταγράψτε την ανταπόκριση του παιδιού σας στη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου για τον πονοκέφαλο. Με την πάροδο του χρόνου, τα στοιχεία που σημειώνετε στο ημερολόγιο πονοκεφάλου θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα συμπτώματα του παιδιού σας, ώστε να μπορείτε να λάβετε συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα.
- Αποφύγετε οποιοδήποτε φαγητό ή ποτό, όπως αυτά που περιέχουν καφεΐνη, που φαίνεται να προκαλούν πονοκεφάλους. Το ημερολόγιο πονοκεφάλου μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι προκαλεί τους πονοκεφάλους του παιδιού σας, ώστε να γνωρίζετε τι να αποφύγετε.
- Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει προληπτική φαρμακευτική αγωγή εάν οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι, εμφανίζονται καθημερινά και επηρεάζουν τον κανονικό τρόπο ζωής του παιδιού σας. Ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά, φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων ή β-αναστολείς, μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των πονοκεφάλων.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Για να μάθετε για τη φύση του πονοκεφάλου του παιδιού σας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα εξετάσει τα εξής:
- Ιστορικό πονοκεφάλου. Ο γιατρός σας ζητά από εσάς και το παιδί σας να περιγράψετε λεπτομερώς τους πονοκεφάλους, για να δει εάν υπάρχει κάποιο μοτίβο ή ένα συχνό έναυσμα. Ο γιατρός σας μπορεί, επίσης, να σας ζητήσει να κρατήσετε ένα ημερολόγιο πονοκεφάλου για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορείτε να καταγράψετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους πονοκεφάλους του παιδιού σας, όπως συχνότητα, σοβαρότητα πόνου και πιθανές αιτίες.
- Φυσική εξέταση. Ο γιατρός πραγματοποιεί μια φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης του ύψους, του βάρους, της περιφέρειας κεφαλής, της αρτηριακής πίεσης και του σφυγμού του παιδιού σας, καθώς και εξέταση των ματιών, του λαιμού, του κεφαλιού και της σπονδυλικής στήλης του παιδιού σας.
- Νευρολογική εξέταση. Ο γιατρός σας ελέγχει για τυχόν προβλήματα με την κίνηση, τον συντονισμό ή την αίσθηση.
Εάν το παιδί σας είναι κατά τα άλλα υγιές και οι πονοκέφαλοι είναι το μόνο σύμπτωμα, συνήθως, δεν απαιτείται περαιτέρω εξέταση. Σε λίγες περιπτώσεις, ωστόσο, οι απεικονιστικές σαρώσεις και άλλες αξιολογήσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό μιας διάγνωσης ή στον αποκλεισμό άλλων ιατρικών καταστάσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τους πονοκεφάλους.
Αυτές οι δοκιμές είναι:
- Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Οι μαγνητικές τομογραφίες χρησιμοποιούν έναν ισχυρό μαγνήτη για να παράγουν λεπτομερείς εικόνες του εγκεφάλου. Οι μαγνητικές τομογραφίες βοηθούν τους γιατρούς να διαγνώσουν όγκους, εγκεφαλικά επεισόδια, ανευρύσματα, νευρολογικές παθήσεις και άλλες ανωμαλίες του εγκεφάλου. Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο.
- Αξονική τομογραφία (CT). Αυτή η διαδικασία απεικόνισης χρησιμοποιεί μια σειρά από ακτίνες Χ κατευθυνόμενες από υπολογιστή που παρέχουν μια διατομή του εγκεφάλου του παιδιού σας. Αυτό βοηθά τους γιατρούς να διαγνώσουν όγκους, λοιμώξεις και άλλα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους.
- Οσφυονωτιαία παρακέντηση. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μια υποκείμενη πάθηση, όπως η βακτηριακή ή ιογενής μηνιγγίτιδα, προκαλεί πονοκεφάλους στο παιδί σας, μπορεί να συστήσει οσφυονωτιαία παρακέντηση. Σε αυτή τη διαδικασία, μια λεπτή βελόνα εισάγεται μεταξύ δύο σπονδύλων στο κάτω μέρος της πλάτης για να εξαχθεί ένα δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού για εργαστηριακή ανάλυση.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Συνήθως, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο του παιδιού σας στο σπίτι με ξεκούραση, μειωμένο θόρυβο, άφθονα υγρά, ισορροπημένα γεύματα και αναλγητικά. Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο και έχει συχνούς πονοκεφάλους, η εκμάθηση να χαλαρώνει και να διαχειρίζεται το άγχος μέσω διαφορετικών μορφών θεραπείας μπορεί επίσης να βοηθήσει.
- Αναλγητικά. Η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν, συνήθως, να ανακουφίσουν τους πονοκεφάλους στο παιδί σας. Πρέπει να λαμβάνονται με το πρώτο σημείο πονοκεφάλου. Τα παιδιά και οι έφηβοι που αναρρώνουν από ανεμοβλογιά ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουν ασπιρίνη. Η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μια σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, σε τέτοια παιδιά. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες.
- Συνταγογραφούμενα φάρμακα. Οι τριπτάνες, συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ημικρανίας, είναι αποτελεσματικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών. Εάν το παιδί σας εμφανίσει ναυτία και έμετο με ημικρανίες, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο κατά της ναυτίας. Ωστόσο, η φαρμακευτική στρατηγική διαφέρει από παιδί σε παιδί. Ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με την ανακούφιση από τη ναυτία.
Προσοχή: Η υπερβολική χρήση φαρμάκων είναι από μόνη της ένας παράγοντας που συμβάλλει στους πονοκεφάλους. Με την πάροδο του χρόνου, τα παυσίπονα και άλλα φάρμακα μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον, όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες.
Αν και το άγχος δε φαίνεται να προκαλεί πονοκεφάλους, μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για πονοκεφάλους ή να επιδεινώσει τον πονοκέφαλο. Η κατάθλιψη μπορεί, επίσης, να παίξει κάποιο ρόλο.
Για αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες συμπεριφορικές θεραπείες, όπως:
- Τεχνικές χαλάρωσης. Οι τεχνικές χαλάρωσης περιλαμβάνουν βαθιές αναπνοές, γιόγκα, διαλογισμό και προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, κατά την οποία τεντώνετε έναν μυ κάθε φορά. Στη συνέχεια, απελευθερώνετε εντελώς την ένταση, μέχρι να χαλαρώσει κάθε μυς στο σώμα. Ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να μάθει τεχνικές χαλάρωσης στα μαθήματα ή στο σπίτι χρησιμοποιώντας βιβλία ή βίντεο.
- Βιοανάδραση. Η βιοανάδραση διδάσκει στο παιδί σας να ελέγχει ορισμένες αντιδράσεις του σώματος που βοηθούν στη μείωση του πόνου. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας βιοανάδρασης, το παιδί σας συνδέεται με συσκευές που παρακολουθούν και δίνουν ανατροφοδότηση για τις λειτουργίες του σώματος, όπως η μυϊκή ένταση, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση. Στη συνέχεια, το παιδί σας μαθαίνει πώς να μειώνει την ένταση των μυών και να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή του. Ο στόχος της βιοανάδρασης είναι να βοηθήσει το παιδί σας να μπει σε μια χαλαρή κατάσταση για να αντιμετωπίσει καλύτερα τον πόνο.
- Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος και να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των πονοκεφάλων. Κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου θεραπείας ομιλίας, ένας σύμβουλος βοηθά το παιδί σας να μάθει τρόπους να βλέπει και να αντιμετωπίζει τα γεγονότα της ζωής πιο θετικά.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τα παυσίπονα, όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη, είναι συνήθως αποτελεσματικά στη μείωση του πόνου του πονοκεφάλου.
Πριν δώσετε στο παιδί σας παυσίπονα:
- Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες και χρησιμοποιήστε μόνο τις συνιστώμενες δόσεις για το παιδί σας.
- Μη δίνετε δόσεις πιο συχνά από τις συνιστώμενες.
- Μη δίνετε στο παιδί σας παυσίπονα περισσότερο από δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα. Η καθημερινή χρήση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο κατάχρησης φαρμάκων, έναν τύπο πονοκεφάλου που προκαλείται από υπερβολική χρήση παυσίπονων φαρμάκων.
- Τα παιδιά και οι έφηβοι που αναρρώνουν από ανεμοβλογιά ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουν ασπιρίνη. Αυτό συμβαίνει επειδή η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μια σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, σε τέτοια παιδιά.
Εκτός από τα παυσίπονα, τα ακόλουθα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο του παιδιού σας:
- Ξεκούραση και χαλάρωση. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ξεκουραστεί σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο. Ο ύπνος συχνά επιλύει τους πονοκεφάλους στα παιδιά.
- Χρησιμοποιήστε μια δροσερή, υγρή κομπρέσα. Ενώ το παιδί σας ξεκουράζεται, τοποθετήστε ένα δροσερό, υγρό πανί στο μέτωπό του.
- Προσφέρετε ένα υγιεινό σνακ. Εάν το παιδί σας δεν έχει φάει για λίγο, προσφέρετε ένα φρούτο, κράκερ ολικής αλέσεως ή τυρί. Το να μην τρώει μπορεί να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους.
- Ριβοφλαβίνη
- Μαγνήσιο
- Συνένζυμο Q10
- Βιταμίνη D
Για τον πονοκέφαλο στα παιδιά υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν, επίσης, να είναι χρήσιμες για πονοκεφάλους στα παιδιά, όπως:
- Βελονισμός. Οι επαγγελματίες βελονισμού χρησιμοποιούν εξαιρετικά λεπτές, μίας χρήσης βελόνες που γενικά προκαλούν λίγο πόνο ή ενόχληση. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του πονοκεφάλου.
- Μασάζ. Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στην ανακούφιση από την ένταση και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πονοκεφάλων.
Δημοσίευση σχολίου