Σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές... - BIO OLYMPUS - Το site για την καλή Υγεία καί την σωστή Διατροφή.

Breaking

BIO OLYMPUS  -  Το site για την καλή Υγεία καί την σωστή Διατροφή.

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»


Ads

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές...


Σπιτική σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: 
Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. 

Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: 
Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. 

Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΜΑΡΟΥΛΙ:
 
Το μαρούλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου. Το μαρούλι είναι, επίσης, καλή πηγή χρώμιο. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και η ταυτόχρονη παρουσία του β-καροτενίου το καθιστούν ζωτικής σημασίας λαχανικό στον μεταβολισμό της χοληστερόλης. Όταν η χοληστερόλη οξειδώνεται, αρχίζει να επικάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα, η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Η παρουσία φυλλικού οξέος δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διαχείριση των υψηλών επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ελαττώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ το περιεχόμενο σε αυτό κάλιο ρυθμίζει την υπέρταση. 

Η παρουσία των φυτικών ινών βελτιώνει την κατάσταση του παχέος εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο καρκινωμάτων ή τη δημιουργία εκκολπωμάτων, ενώ ο γλυκαιμικός έλεγχος στα διαβητικά άτομα γίνεται ευκολότερος παρουσία αυτών. Επιπλέον, η παρουσία του καλίου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, που είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες. 

Τέλος, σημαντικός είναι ο ρόλος του χρωμίου στο μαρούλι, καθώς παίζει ρόλο κλειδί μεταξύ του μορίου της ινσουλίνης και του κυτταρικού υποδοχέα για τη σωστή μεταφορά της γλυκόζης στο εσωτερικό των κυττάρων.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ: 
Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. 
Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.
 

Σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ


  • 16 βιολογικές κοτομπουκιές
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη βιολογικό σκόρδου
  • 1/2 φλιτζάνι βιλογικό ντρέσινγκ Caesar
  • 1 βιολογικό λεμόνι, ξύσμα και χυμός
  • 1/3 φλιτζάνι βιολογικό τυρί παρμεζάνα, τριμμένη
  • 4 φλιτζάνια βιολογικές πέννες ή βίδες
  • 1 φλιτζάνι βιολογικά ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 καρδιά βιολογικού μαρουλιού

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ CAESAR

  • 60 γραμμάρια φιλέτα βιολογικής αντζούγιας με λάδι, στραγγισμένα
  • 2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, χοντροκομμένες
  • 3 μεγάλοι κρόκοι βιολογικών αυγών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική μουστάρδα Dijon
  • 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός βιολογικού λεμονιού
  • 3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοτριμμένη βιολογική παρμεζάνα
  • Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ CAESAR 
Φτιάξτε μια πάστα αντζούγιας-σκόρδου. Ψιλοκόψτε τις αντζούγιες και το σκόρδο μαζί μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και το σκόρδο να γίνει σχεδόν σαν πάστα, περίπου 3 λεπτά. Αφήνετε στην άκρη.

Χτυπάτε τους κρόκους των αυγών. 
Τοποθετήστε τους κρόκους των αυγών σε ένα μεσαίο μπολ και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
Προσθέστε τη μουστάρδα. Χτυπάτε με σύρμα τη μουστάρδα μέχρι να ομογενοποιηθεί. 
Προσθέστε και την πάστα αντζούγιας-σκόρδου και χτυπάτε. 
Κατά το χτύπημα, ρίξτε το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. 

Ενώ ανακατεύετε, ρίχνετε σιγά σιγά το ελαιόλαδο για να δημιουργήσετε ένα παχύρρευστο γαλάκτωμα. Μόλις προστεθεί όλο το ελαιόλαδο, χτυπάτε για άλλο ένα λεπτό να πήξει.
 
Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε. Χτυπάτε με σύρμα την παρμεζάνα. Δοκιμάζετε και πασπαλίζετε με μαύρο πιπέρι όσο χρειάζεται. Σερβίρετε αμέσως.

Το ντρέσινγκ που έχει απομείνει μπορεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 1 ημέρα. Αφήστε το να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά και χτυπήστε ξανά πριν το χρησιμοποιήσετε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΑΛΑΤΑΣ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C.
Τοποθετήστε τις κοτομπουκιές σε ένα ταψί και πασπαλίστε με τη σκόνη σκόρδου. Ψήνετε για 12 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το ντρέσινγκ Caesar, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό.

Στο μπολ του ντρέσινγκ, προσθέστε τα ζυμαρικά, το μαρούλι και τις κοτομπουκιές. Ανακατεύετε καλά να επικαλυφθεί με το ντρέσινγκ.

Μεταφέρετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με φλούδες παρμεζάνας.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!


by Savvi Diet


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου