BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Η ρίγανη είναι πολύ καλή για τον πόνο των δοντιών και τους ρευματισμούς

Η κοινή ρίγανη ή αγριορίγανη ή Origanum vulgare ή ρίανο ή ρουβάνο η ρούανο ή ορίγανος ξεχωρίζει από τα άλλα είδη ρίγανης από τα ρόδινα ή μενεξεδιά της άνθη που βρίσκονται σε μικρά ακραία μπουκέτα και με την ευχάριστα γλυκιά μυρωδιά της που προσελκύει τις μέλισσες και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Είναι πολυετές φυτό, χνουδωτό, ξυλώδες και αρωματικό. Έχει φύλλα προμήκη, έμμισχα και ελαφρώς οδοντωτά. Έχει βράκτια σε μορφή πυκνών τετραγωνισμένων πρισματικών όγκων.

Το βρίσκετε μέχρι την ορεινή ζώνη και ανθίζει από τον Μάιο ως το Σεπτέμβριο και τότε είναι η κατάλληλη εποχή για μάζεμα και μετά την αφήνετε στην σκιά να ξεραθεί και τη φυλάτε σε γυάλινα βάζα που κλείνουν.
Η άγρια ρίγανη είναι πολύ καλύτερη από την ήρεμη.
Υπάρχει και η Σατουρέια ή Satureia hortensis της ίδιας οικογένειας και το Origanum heracleoticum L. και το Origanum calcaratum Juss ή Origanum Tournefortii.
Origanum vulgare
Δραστικές ουσίες ρίγανης
Σαν βότανο αν και μοιάζει με τα άλλα είδη ρίγανης έχει την ιδιαιτερότητά της λόγω του αιθέριου λαδιού της που τα κύρια συστατικά του είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη. Επίσης η ρίγανη περιέχει ρητινώδη, κόμμι, καμφορά και δριμύ αρωματικό, ταννίνες, οριγανένιο, 
Χρήσιμα μέρη ρίγανης
Ολόκληρο το φυτό ανθισμένο και το αιθέριο λάδι.
Satureia hortensis
Ιδιότητες και ενδείξεις ρίγανης
  • Η ρίγανη είναι αντιοξειδωτική
  • Χρησιμοποιείται σε σπασμούς μυών, δηλητηριάσεις, κολικούς.
  • Με καταπλάσματα χρησιμοποιείται σε πρηξίματα και πληγές που πυορροούν.
  • Χρησιμοποιείται για να μην χαλάσουν τα κρέατα. Οι κυνηγοί, όταν σκοτώνουν θήραμα, το ξεκοιλιάζουν και το γεμίζουν με φρέσκια ανθισμένη ρίγανη για να μην χαλάσει μέχρι να πάνε σπίτι τους.
  • Χρησιμοποιείται στην κουζίνα γιατί είναι γευστική.
  • Είναι ορεκτική, ευστόμαχη, τονωτική, προφυλάσσει από δυσπεψίες, ανορεξία και υποτονικότητα.
  • Βοηθά στην έκκριση των υγρών από τους αδένες του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθάει στην περισταλτική κίνηση των εντέρων και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
  • Ανακουφίζει από τα αέρια στα έντερα και προφυλάσσει από κολικούς και τονώνει τη λειτουργία της χολής και του συκωτιού. Είναι πολύ καλή για όλο το γαστρεντερικό σύστημα.
  • Βοηθά σε προβλήματα αναπνευστικού συστήματος σαν αποχρεμπτική, αντισηπτική και αποσυμφορητική και χρησιμοποιείται σε φλεγμονές, γρίπες και κρυολογήματα, σε εμπύρετες καταστάσεις, σε άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και κοκκύτη, ακόμη και σε περιπτώσεις φυματίωσης.
  • Επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα κατευναστικά και χρησιμοποιείται σε νευρική υπερένταση, αϋπνία, νευρικό πονοκέφαλο και σε παθολογικό σεξουαλικό ερεθισμό.
  • Είναι εμμηναγωγό, χωρίς όμως κίνδυνο αποβολής σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης.
  • Είναι διουρητική και βοηθά σε περιπτώσεις κατακράτησης των ούρων.
  • Χρησιμοποιείται στους χρόνιους ρευματισμούς και στο στραβολαίμιασμα.
  • Είναι τονωτική σε αναιμία από έλλειψη σιδήρου.
  • Είναι παρασιτοκτόνο για τη φθειρίαση.
  • Έχει θεραπευτικές ιδιότητες για τον καρκίνο του προστάτη, την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη και την προστατίτιδα.
Origanum Tournefortii
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ρίγανη
  • Έγχυμα
Αφήνετε μια κουταλιά της σούπας ρίγανης σε ένα ποτήρι καυτό νερό ή 15 γραμμάρια ρίγανης σε ένα λίτρο νερό ή 4 γραμμάρια σκόνη σε 1 λίτρο νερό, για 5-10 λεπτά και σουρώνετε και πίνετε ένα ποτήρι τρεις φορές την ημέρα μισή ώρα πριν ή μετά το φαγητό για όλες τις ιδιότητες. Η σκόνη σε ρίγανη προκαλεί και πτάρνισμα.
  • Αφέψημα
Βράζετε καλά για 20 λεπτά, μέχρις ότου γίνει σκούρο το νερό, μια χούφτα ρίγανη σε ένα λίτρο νερό και σουρώνετε. 3 φλιτζανάκια του καφέ κάνουν για τη διάρροια.
Εισπνοές με ρίγανη. Ενώ, βράζει το αφέψημα, σκεπαζόσαστε με μια πετσέτα και εισπνέετε τους υδρατμούς της ρίγανης, γιατί βοηθά στα αναπνευστικά προβλήματα.
Επίσης, αν στο αφέψημα αυτό προσθέσετε μια χούφτα πίτουρα να βράσουν για λίγα λεπτά, μετά τα αφήνετε να γίνουν χλιαρά και τα κάνετε κατάπλασμα σε ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους. Το ριγανόνερο κάνει και για τους πόνους των δοντιών.
  • Αιθέριο λάδι
Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιϊα, για αρωματισμό σαπουνιών και οδοντόκρεμων, για παραγωγή μύρων και για φάρμακα για την ανορεξία, αεροφαγία και το στομαχόπονο. Το λάδι ρίγανης (ριγανόλαδο) χρησιμοποιείται σαν κατευναστικό των πόνων των χαλασμένων δοντιών.
-4 σταγόνες σε μια κουταλιά μέλι 3 φορές ημερησίως. 
-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ένα ποτήρι νερό κάνει, επίσης, για τον πονόδοντο. Το αιθέριο έλαιο είναι καλό για εντριβές σε ρευματισμούς.
-Αντιρευματική λοσιόν: 5 γραμμάρια αιθέριο λάδι ρίγανης και 95 γραμμάρια αλκοόλης από δενδρολίβανο.
  • Για το στραβολαίμιασμα και τους ρευματισμούς
Φρέσκα φυτά κοπανισμένα και ζεματισμένα σε τηγάνι, στεγνά. 
  • Αν προσθέσετε ρίγανη στο λουτρό έχει καταπραϋντική δράση σε νευροψυχιατρικές διαταραχές.
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ένα ποτήρι νερό κάνει για τον πονόδοντο.
Η καλύτερη ρίγανη είναι η ελληνική...
Origanum heracleoticum L.


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget