BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Το θρεπτικό καλαμπόκι – Διατροφική αξία και οφέλη...

Το καλαμπόκι ή αλλιώς αραβόσιτος, είναι η αγαπημένη μας απόλαυση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόκειται για ένα δημοφιλές σιτηρό που προέρχεται από την Αμερική και περιέχει μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών στη σύνθεση του, με τα πιο σημαντικά να περιλαμβάνουν την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και πολύτιμα μέταλλα.

Ο γλυκός καρπός, μετρά ιστορία χιλιάδων ετών και έχει ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης. Για χρόνια αποτελούσε την βασική τροφή των ανθρώπων, αλλά χρησίμευε επίσης και ως ζωοτροφή.
Πέρα από αυτά, ελάχιστοι γνωρίζουν πως ορισμένες ποικιλίες καλαμποκιού έχουν βρει εφαρμογή και έχουν χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο ή πρώτη ύλη σε διάφορες βιομηχανίες.

Στην Ελλάδα εισήχθη από τη Βόρεια Αφρική, περίπου τον 17ο αιώνα. Από τότε μέχρι σήμερα, τόσο στην Πελοπόννησο, όσο και στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Στερεά Ελλάδα, πραγματοποιούνται καλλιέργειες καλαμποκιού, οι οποίες τροφοδοτούν ολόκληρη τη χώρα με τον νόστιμο καρπό που χαρίζει αμέτρητα οφέλη στην υγεία.

Επιστημονική ονομασία: Zea mays

Διατροφική αξία

Ένα μεγάλο καλαμπόκι περιέχει περίπου:
  • Θερμίδες: 123 θερμίδες
  • Πρωτεΐνες: 5 gr
  • Λιπαρά οξέα: 2 gr
  • Φυτικές ίνες: 4 gr
  • Υδατανθράκων: 27 gr
  • Βιταμίνη Β1: 0,1 mg (7%)*
  • Βιταμίνη Β6: 0,1 mg (7%)*
  • Βιταμίνη Β9: 19,5 mg (5%)*
  • Βιταμίνη C: 3 mg (5%)*
  • Κάλιο: 158 mg (5%)*
  • Μαγνήσιο: 18,3 mg (5%)*
  • Φώσφορο: 47,2 mg (5%)*

*Ποσοστό Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης

Οφέλη

Οι πυρήνες του καλαμποκιού είναι φορτωμένοι με φυτοθρεπτικά συστατικά που ενισχύουν σχεδόν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.

Αναλυτικότερα,

Πηγή αντιοξειδωτικών. Το καλαμπόκι περιέχει μεγάλα ποσοστά αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με μελέτες, οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν την κύρια αιτία εμφάνισης σοβαρών και χρόνιων ασθενειών συμπεριλαμβανομένων των διάφορων μορφών καρκίνου.

Προάγει την πεπτική υγεία. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προάγει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων του παχέος εντέρου και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για καλύτερο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών.

Αυξάνει τη διάθεση. Το καλαμπόκι περιέχει βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά τον εγκέφαλό να παράγει σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη. Δύο χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεσή μας.

Επίσης, συμβάλλει στην παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Η συγκεκριμένη ορμόνη βοηθά τον οργανισμό να αντιλαμβάνεται πότε είναι ώρα να κοιμηθούμε και πότε να ξυπνήσουμε.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μερικά από τα πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στον αραβόσιτο αναστέλλουν τη δημιουργία του ένζυμου αγγειοτενσίνης-Ι (ACE), μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης .

Πλούσιο σε πρωτεΐνες. 1 φλιτζάνι καλαμπόκι περιέχει περίπου 5 με 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μια ποσότητα που επαρκεί για να αποκαταστήσουμε τους κατεστραμμένους μυς και ταυτόχρονα, να αυξήσουμε τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα.

Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου. Οι βιταμίνες Β1, Β5 και Β9 που βρίσκονται στο καλαμπόκι, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών και φυτικών ινών, έχουν την ικανότητα να εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επιπροσθέτως, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν πως η κατανάλωση 1 με 2 φλιτζάνια ημερησίως, μπορεί να βοηθήσει στο έλεγχο του σακχάρου, αλλά και του διαβήτη τύπου 1 και 2.

Προλαμβάνει την αναιμία. Ως μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος αναιμίας και βελτιώνεται η διαδικασία μεταφοράς οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.
Καλλυντικές χρήσεις

Εκτός από τα οφέλη στην υγεία, το καλαμπόκι είναι ιδανικό για την υγεία της επιδερμίδας μας.

Μελέτες έχουν αποδείξει, πως η πάστα βρασμένου αραβόσιτου μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια σειρά από δερματικές διαταραχές, να καταπραΰνει από ερεθισμούς του δέρματος και εξανθήματα.

Δεδομένου ότι πολλά καλλυντικά περιέχουν καρκινογόνα προϊόντα πετρελαίου, η χρήση καλαμποκιού θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική και φυσική εναλλακτική επιλογή για τη φροντίδα της επιδερμίδας μας.


Το καλαμπόκι στην κουζίνα μας

Το καλαμπόκι είναι ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα σιτηρά. Συνεπώς, οι τρόποι που μπορούμε να το καταναλώσουμε είναι πάρα πολλοί.

Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να το βράσουμε στον ατμό, να το ψήσουμε στην σχάρα ή ακόμη και να το προσθέσουμε ως ενισχυτικό γεύσης και θρεπτικών συστατικών σε διάφορες παρασκευές όπως σαλάτες, σούπες, ψωμί, αλεύρι, τορτίγιες, κορν φλάουρ, πολέτα, άνθος αραβοσίτου κ.α.

Επίσης, ιδιαίτερα δημοφιλές είναι και το σιρόπι καλαμποκιού (μια μορφή γλυκαντικού), που εφαρμόζεται, κυρίως σε πιάτα των δυτικών χωρών.
Προφυλάξεις

Δυστυχώς η καλλιέργεια καλαμποκιού έχει δεχθεί γενετικές τροποποιήσεις και υπάρχει πιθανότητα τα περισσότερα είδη που κυκλοφορούν στην αγορά να είναι γενετικά τροποποιημένα (GMO). Για να εξαλείψετε κάθε πιθανότητα να καταναλώσετε μεταλαγαμένη τροφή, επιλέξτε καλαμπόκι βιολογικής καλλιέργειας.

Το καλαμπόκι έχει εξαιρετικά υψηλές ποσότητες λιπαρών οξέων. Επομένως, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς υπάρχει πιθανότητα αύξησης βάρους.

Άτομα που είναι επιρρεπή σε αλλεργίες ή έχουν ευαίσθητο δέρμα και ταλαιπωρούνται από προβλήματα στα νεφρά. Πρέπει προτού συμπεριλάβουν το καλαμπόκι στη διατροφή τους, να συμβουλευτούν ένας ειδικό υγείας ή τον ιατρό τους, ώστε να αποφευχθούν πιθανές παρενέργειες.

Όσον αφορά το σιρόπι καλαμποκιού να αναφέρουμε, ότι έχει χαρακτηριστεί πιο επιβλαβές από τη ζάχαρη και αναγνωρίζεται ως μια από τις κύριες αιτίες παχυσαρκίας. Μπορεί επίσης, να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση σιροπιού από καλαμπόκι θα πρέπει να αποφεύγεται.


Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget