Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Πόνος στον καρπό...

Χρήσιμες πληροφορίες για τον πόνο στον στον καρπό Ο πόνος στον καρπό προκαλείται συχνά από διαστρέμματα ή κατάγματα από ξαφνικούς τραυμα...


Χρήσιμες πληροφορίες για τον πόνο στον στον καρπό

Ο πόνος στον καρπό προκαλείται συχνά από διαστρέμματα ή κατάγματα από ξαφνικούς τραυματισμούς. Αλλά ο πόνος στον καρπό μπορεί, επίσης, να προκύψει από μακροχρόνια προβλήματα, όπως το επαναλαμβανόμενο στρες, η αρθρίτιδα και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Επειδή, πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο στον καρπό, η διάγνωση της ακριβούς αιτίας μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά η ακριβής διάγνωση είναι απαραίτητη για τη σωστή θεραπεία και επούλωση.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ

Ο πόνος στον καρπό μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με την αιτία. Για παράδειγμα, ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας συχνά περιγράφεται ως παρόμοιος με έναν θαμπό πονόδοντο, ενώ το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, συνήθως, προκαλεί ένα αίσθημα σαν να τσιμπάει καρφίτσα ή μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος, ειδικά τη νύχτα. Η ακριβής θέση του πόνου στον καρπό σας παρέχει επίσης ενδείξεις για το τι κρύβεται πίσω από τα συμπτώματά σας.

Δεν απαιτούν όλοι οι πόνοι στον καρπό ιατρική φροντίδα. Μικρά διαστρέμματα, συνήθως, ανταποκρίνονται στον πάγο, την ανάπαυση και τα παυσίπονα. Αλλά εάν ο πόνος και το πρήξιμο διαρκέσουν περισσότερο από μερικές ημέρες ή επιδεινωθούν, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Η καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε κακή επούλωση, μειωμένο εύρος κίνησης και μακροχρόνια αναπηρία.

ΑΙΤΙΑ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ

Η βλάβη σε οποιοδήποτε από τα μέρη του καρπού σας μπορεί να προκαλέσει πόνο και να επηρεάσει την ικανότητά σας να χρησιμοποιείτε τον καρπό και το χέρι σας.

  • Ξαφνικοί τραυματισμοί. Οι τραυματισμοί του καρπού συμβαίνουν συχνά όταν πέφτετε μπροστά στο τεντωμένο χέρι σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαστρέμματα, τεντώματα και ακόμη και κατάγματα. Ένα κάταγμα σκαφοειδούς περιλαμβάνει ένα οστό στην πλευρά του αντίχειρα του καρπού. Αυτός ο τύπος κατάγματος μπορεί να μην εμφανίζεται στις ακτινογραφίες αμέσως μετά τον τραυματισμό.
  • Επαναλαμβανόμενο στρες της άρθρωσης. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού, από το χτύπημα μιας μπάλας του τένις έως την οδήγηση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις ή να προκαλέσει κατάγματα, ειδικά όταν εκτελείτε την κίνηση για ώρες χωρίς διάλειμμα. Η νόσος του De Quervain είναι ένας επαναλαμβανόμενος τραυματισμός από στρες που προκαλεί πόνο στη βάση του αντίχειρα.
  • Οστεοαρθρίτιδα. Αυτός ο τύπος αρθρίτιδας εμφανίζεται όταν ο χόνδρος που καλύπτει τα άκρα των οστών σας επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η οστεοαρθρίτιδα στον καρπό είναι ασυνήθιστη και συνήθως, εμφανίζεται μόνο σε άτομα που έχουν τραυματίσει αυτόν τον καρπό στο παρελθόν.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Μια διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στους δικούς του ιστούς, η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνήθως περιλαμβάνει τον καρπό. Εάν επηρεάζεται ο ένας καρπός, συνήθως επηρεάζεται και ο άλλος.

Άλλες ασθένειες

  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αναπτύσσεται όταν υπάρχει αυξημένη πίεση στο μέσο νεύρο καθώς περνά μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα, μια δίοδο στην πλευρά της παλάμης του καρπού σας.
  • Γαγγλιακές κύστεις ή γάγγλια. Αυτές οι κύστεις μαλακών ιστών εμφανίζονται πιο συχνά στο μέρος του καρπού σας απέναντι από την παλάμη σας. Οι κύστεις των γαγγλίων μπορεί να είναι επώδυνες και ο πόνος μπορεί είτε να επιδεινωθεί είτε να βελτιωθεί με τη δραστηριότητα.
  • Νόσος Kienbock. Αυτή η διαταραχή, συνήθως, επηρεάζει νεαρούς ενήλικες και περιλαμβάνει την προοδευτική κατάρρευση ενός από τα μικρά οστά στον καρπό. Η νόσος του Kienbock εμφανίζεται όταν διακυβεύεται η παροχή αίματος σε αυτό το οστό.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ

Ο πόνος στον καρπό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, είτε είστε πολύ καθιστικός, είτε πολύ δραστήριος είτε κάπου στο ενδιάμεσο.

Αλλά ο κίνδυνος σας μπορεί να αυξηθεί με:

  • Αθλητική συμμετοχή. Οι τραυματισμοί του καρπού είναι συνηθισμένοι σε πολλά αθλήματα, τόσο σε αυτά που περιλαμβάνουν πρόσκρουση όσο και σε αυτά που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη πίεση στον καρπό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ποδόσφαιρο, μπόουλινγκ, γκολφ, γυμναστική, σνόουμπορντ και τένις.
  • Επαναλαμβανόμενη εργασία. Σχεδόν κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει τα χέρια και τους καρπούς σας, ακόμα και το πλέξιμο και το κόψιμο των μαλλιών, εάν εκτελείται αρκετά δυνατά και αρκετά συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση του πόνου στον καρπό.
  • Ορισμένες ασθένειες ή καταστάσεις. Η εγκυμοσύνη, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ

Είναι αδύνατο να αποτρέψετε τα απρόβλεπτα γεγονότα που συχνά προκαλούν τραυματισμούς στον καρπό, αλλά αυτές οι βασικές συμβουλές μπορεί να προσφέρουν κάποια προστασία:

  • Αυξήστε τη δύναμη των οστών. Η λήψη επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου, 1.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες και τουλάχιστον 1.200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για γυναίκες άνω των 50 ετών, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καταγμάτων.
  • Αποτρέψτε τις πτώσεις. Η πτώση προς τα εμπρός σε ένα τεντωμένο χέρι είναι η κύρια αιτία των περισσότερων τραυματισμών στον καρπό. Για να αποτρέψετε τις πτώσεις, φορέστε σωστά παπούτσια. Αφαιρέστε τους κινδύνους πτώσης από το σπίτι.
  • Φωτίστε τον χώρο σας. Και τοποθετήστε λαβές στο μπάνιο σας και χειρολισθήρες στις σκάλες σας, εάν είναι απαραίτητο.
  • Χρησιμοποιήστε προστατευτικό εξοπλισμό για αθλητικές δραστηριότητες. Φοράτε προστατευτικά καρπού για δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, όπως ποδόσφαιρο, σνόουμπορντ και βόλεϊ.
  • Προσοχή στην εργονομία. Εάν περνάτε μεγάλες περιόδους στο πληκτρολόγιο, κάντε τακτικά διαλείμματα. Όταν πληκτρολογείτε, κρατήστε τον καρπό σας σε χαλαρή, ουδέτερη θέση. Ένα εργονομικό πληκτρολόγιο και στήριγμα καρπού με αφρό ή τζελ κάτω από το ποντίκι μπορεί να βοηθήσουν.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να:

  • Ελέγξει τον καρπό σας για ευαισθησία, πρήξιμο ή παραμόρφωση
  • Σας ζητήσει να μετακινήσετε τον καρπό σας για να ελέγξετε για μείωση του εύρους κίνησής σας
  • Αξιολογήσει τη δύναμη λαβής και τη δύναμη του αντιβραχίου σας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει απεικονιστικές εξετάσεις, αρθροσκόπηση ή νευρολογικές εξετάσεις.

  • Ακτινογραφία. Αυτή είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη εξέταση για τον πόνο στον καρπό. Χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, οι ακτινογραφίες μπορούν να αποκαλύψουν κατάγματα οστών ή σημεία οστεοαρθρίτιδας.
  • Αξονική Τομογραφία. Αυτή η σάρωση μπορεί να παρέχει πιο λεπτομερείς απόψεις των οστών στον καρπό σας και μπορεί να εντοπίσει κατάγματα που δεν εμφανίζονται στις ακτινογραφίες.
  • MRI ή Μαγνητική Τομογραφία. Αυτή η δοκιμή χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο για να παράγει λεπτομερείς εικόνες των οστών και των μαλακών ιστών. Για μια μαγνητική τομογραφία καρπού, μπορεί να μπορείτε να εισάγετε το χέρι σας σε μια μικρότερη συσκευή αντί για μια μηχανή μαγνητικής τομογραφίας ολόκληρου του σώματος.
  • Υπέρηχος. Αυτή η απλή, μη επεμβατική εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην οπτικοποίηση των τενόντων, των συνδέσμων και των κύστεων.
  • Αρθροσκόπηση. Εάν τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων είναι ασαφή, ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια αρθροσκόπηση, μια διαδικασία κατά την οποία ένα όργανο μεγέθους μολυβιού που ονομάζεται αρθροσκόπιο εισάγεται στον καρπό σας μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα σας. Το όργανο περιέχει ένα φως και μια μικροσκοπική κάμερα, η οποία προβάλλει εικόνες σε μια οθόνη τηλεόρασης. Η αρθροσκόπηση θεωρείται το χρυσό πρότυπο για την αξιολόγηση του μακροχρόνιου πόνου στον καρπό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να επιδιορθώσει προβλήματα στον καρπό μέσω του αρθροσκοπίου.
  • Νευρολογικά τεστ. Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) εάν υπάρχει υποψία για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Αυτό το τεστ μετρά τις μικροσκοπικές ηλεκτρικές εκκενώσεις που παράγονται στους μυς σας. Ένα ηλεκτρόδιο λεπτό σαν βελόνα εισάγεται στον μυ και η ηλεκτρική του δραστηριότητα καταγράφεται όταν ο μυς είναι σε ηρεμία και όταν συστέλλεται. Οι μελέτες αγωγιμότητας των νεύρων πραγματοποιούνται επίσης ως μέρος ενός ΗΜΓ για να εκτιμηθεί εάν οι ηλεκτρικές ώσεις επιβραδύνονται στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ

Οι θεραπείες για προβλήματα καρπού ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τον τύπο, τη θέση και τη σοβαρότητα του τραυματισμού, καθώς και με την ηλικία και τη γενική υγεία σας.

  • Φάρμακα: Τα αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου στον καρπό. Να προτιμάτε τα φυσικά αναλγητικά. 
  • Θεραπεία: Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να εφαρμόσει συγκεκριμένες θεραπείες και ασκήσεις για τραυματισμούς στον καρπό και προβλήματα τενόντων. Εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση, ο φυσιοθεραπευτής σας μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην αποκατάσταση μετά την επέμβαση. Μπορεί, επίσης, να επωφεληθείτε από μια εργονομική αξιολόγηση που αντιμετωπίζει παράγοντες στο χώρο εργασίας που μπορεί να συμβάλλουν στον πόνο στον καρπό. Εάν έχετε σπασμένο οστό στον καρπό σας, τα κομμάτια θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν, έτσι ώστε το οστό να επουλωθεί σωστά. Ένας γύψος ή ένας νάρθηκας μπορεί να βοηθήσει στη συγκράτηση των θραυσμάτων των οστών ενώ επουλώνονται. Εάν έχετε στραμπουλήξει ή καταπονήσετε τον καρπό σας, μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε νάρθηκα για να προστατέψετε τον τραυματισμένο τένοντα ή σύνδεσμο ενώ επουλώνεται. Οι νάρθηκες είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε τραυματισμούς υπερβολικής χρήσης που προκαλούνται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
  • Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  1. Κατάγματα οστών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη σταθεροποίηση των καταγμάτων των οστών για να επιτραπεί η επούλωση. Ένας χειρουργός μπορεί να χρειαστεί να συνδέσει τα θραύσματα των οστών μαζί με μεταλλικό υλικό.
  2. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, μπορεί να χρειαστεί να κόψετε τον σύνδεσμο που σχηματίζει την οροφή της σήραγγας για να ανακουφιστεί η πίεση στο νεύρο.
  3. Επισκευή τένοντα ή συνδέσμων. Η χειρουργική επέμβαση είναι μερικές φορές απαραίτητη για την αποκατάσταση τενόντων ή συνδέσμων που έχουν υποστεί ρήξη.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Ο πόνος στον καρπό δεν απαιτεί πάντα ιατρική θεραπεία. Για έναν μικρό τραυματισμό στον καρπό, εφαρμόστε πάγο και τυλίξτε τον καρπό σας με έναν ελαστικό επίδεσμο.


Πηγή: https://www.emedi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια