BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ύπνος: Ο πολύς ή ο λίγος ύπνος γερνάει τον εγκέφαλο

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως οι μεσήλικες που κοιμούνται λιγό ή κοιμούνται πολύ έχουν πιο γερασμενο εγκέφαλο.
 
Ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας του University College στο Λονδίνο ανέλυσαν στοιχεία από 5.431 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 35-55 ετών όταν άρχισε η μελέτη.
Το 58% των αντρών και το 50% των γυναικών δεν άλλαξαν συνήθειες ύπνου στα χρόνια που μεσολάβησαν. Το 25% των γυναικών και το 18% μείωσαν τις ώρες του ύπνου τους (είτε σε λιγότερες από 6 κάθε βράδυ είτε από 8 σε 7 ή 6), ενώ το 8,6% των ανδρών και το 7,4% των γυναικών αύξησαν τις ώρες του ύπνου τους από 7 σε 8 κάθε βράδυ.
Οι ειδικοί υπέβαλαν τους εθελοντές ε τεστ νοητικών λειτουργιών την περίοδο 1997-1999 και την περίοδο 2003-2004. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι είχαν αυξήσει τις ώρες του ύπνου τους είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες στα επαναληπτικά τεστ σε σύγκριση με όσους δεν τις είχαν αλλάξει.
Επιπλέον, όσοι είχαν μειώσει τις ώρες του ύπνου τους σε λιγότερες από 6 κάθε βράδυ, είχαν χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ λογικής, λεκτικής και νοητικής κατάστασης.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Sleep, έδειξαν πως οι μεσήλικες που κοιμούνται λιγότερο από 6 ή περισσότερο από 8 ώρες το βράδυ, παρουσιάζουν εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών τους εφάμιλλη με αυτή που θα είχαν εάν ήταν 4 έως 7 χρόνια μεγαλύτεροι.
 
Αντιθέτως, οι γυναίκες που κοιμούνται 7 ώρες κάθε βράδυ και οι άντρες που κοιμούνται από 6 έως 8, έχουν τις πιο οξυμένες νοητικές λειτουργίες.
 

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Την εξήγηση δίνει η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τζέιν Φέρι η οποία λέει πως «η χρόνια έλλειψη ύπνου παράγει ορμόνες και χημικές ουσίες στο σώμα, που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών δεινών – από την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό μέχρι το διαβήτη και την παχυσαρκία. Αντίστοιχα, ο υπερβολικός ύπνος επίσης ταράζει την ισορροπία του οργανισμού – και ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως επιφέρει προβλήματα στην υγεία».



Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget