Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE
(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Ένας αντιφλεγμονώδης χυμός με κουρκουμά!

Κουρκουμάς ή αλλιώς το μπαχαρικό που δίνει το έντονο κίτρινο χρώμα στο Ασιατικό κάρυ.  Οι περισσότεροι γνωρίζουν τις αντιοξειδωτικές «θ...

Κουρκουμάς ή αλλιώς το μπαχαρικό που δίνει το έντονο κίτρινο χρώμα στο Ασιατικό κάρυ.  Οι περισσότεροι γνωρίζουν τις αντιοξειδωτικές «θεραπευτικές» ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών, λίγοι όμως γνωρίζουν πως τα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν πολλαπλάσιες αυτών ικανότητες. Τα τελευταία χρόνια ο κορυκουμάς έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, λόγω της προστατευτικής δράσης για τον άνθρωπο και τα πολύπλευρα οφέλη στην υγεία.

Χρόνιες φλεγμονές και υγεία

Ύστερα από κάποιο ερεθισμό ή τραυματισμό τότε δημιουργείται μία πρόσκαιρη φλεγμονή και  το σώμα κινητοποιείται για να την αντιμετωπίσει. Όταν όμως οι αντιφλεγμονώδεις μηχανισμοί δεν καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, τότε προκαλούνται καταστάσεις χρόνιας φλεγμονής. Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί την «κρυφή» αιτία πολλών παθήσεων όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι παθήσεις του μεταβολισμού  και εκφυλιστικές νόσοι του νευρικού συστήματος. Το οξειδωτικό στρες φαίνεται πως είναι ο βασικότερος υπαίτιος για την ύπαρξη φλεγμονωδών καταστάσεων. 

Φυσικό αντιφλεγμονώδες

Καθώς οι φαρμακευτικές αγωγές δεν είναι πάντα αποτελεσματικές, ενώ χρόνια χρήση τους ενδέχεται να επιβαρύνει τον οργανισμό, οι επιστήμονες υγείας έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς φυσικές λύσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι και ο κουρκουμάς, συστατικό γνωστό για τη θεραπευτική του δράση για περισσότερα από 4.000 χρόνια. Ο κουρκουμάς αποτελεί τη ρίζα του φυτού Curcuma longa L. και περιέχει 3 φυσικές δραστικές ουσίες, με σημαντικότερη την κουρκουμίνη. Η δράση της κουρκουμίνης είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδης, καταφέρνοντας να καταπολεμήσει το χρόνιο οξειδωτικό στρες. 

‘Καθώς οι φαρμακευτικές αγωγές δεν είναι πάντα αποτελεσματικές, ενώ χρόνια χρήση τους ενδέχεται να επιβαρύνει τον οργανισμό, οι επιστήμονες υγείας έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς φυσικές λύσεις, όπως ο κουρκουμάς’


Η συστηματική κατανάλωση κουρκουμά, είτε μέσω φυσικών τροφών, είτε μέσω «συμπυκνωμένων» εκχυλισμάτων σε συμπληρώματα διατροφής, έχει συσχετιστεί με:
 • Τη μείωση των φλεγμονών, λόγω διαφόρων παθήσεων στο σώμα.

 • Τον έλεγχο της βλαβερής LDL χοληστερόλης και την προστασία του συστήματος καρδιάς και αγγείων.

 • Τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του ζαχάρου, την ανακούφιση από συμπτώματα του ζαχαρώδη διαβήτη όπως η νευροπάθεια, τη βελτίωση των επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

 • Τη προληπτική, ακόμα και θεραπευτική σε ένα μικρότερο βαθμό, δράση της σε περιστατικά ασθενών με τη νόσο Alzheimer’s.

 • Την ανακούφιση από τον έντονο πόνο της οστεοαρθρίτιδας.

 • Τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (Crohn, ελκώδης κολίτιδα).

 • Την αντιμετώπιση μικροβίων και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 • Την καλή στοματική υγιεινή.


Ο ευκολότερος τρόπος να εντάξετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας είναι να τον χρησιμοποιήσετε σαν μπαχαρικό. Υπάρχουν όμως και πιο δημιουργικές ιδέες, όπως για παράδειγμα αυτή που ακολουθεί!

«Χρυσός» χυμός με κουρκουμά, καρότο, πορτοκάλι και μπανάνα

Υλικά για 2 ποτήρια

 • 2 φλιτζάνια νερό
 • ½ φίτζάνι καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης (ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας)
 • 1 καρότο, τριμμένο
 • ½ πορτοκάλι, τη σάρκα
 • 1 πορτοκάλι, το χυμό του
 • 1 μπανάνα, κομμένη σε ροδέλες
 • 1 μικρό κομμάτι τζίντερερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
 • 2 πρέζες σκόνη κουρκουμά

Προσθέστε όλα τα υλικά στο blender και θα έχετε έτοιμο τον πιο αντιφλεγμονώδη χυμό!
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com 
Βιβλιογραφία
1. Today’s Dietitian. By Sharon Collison.  Curcumin and Inflammatory Diseases: Learn About Its Potential Role in Prevention and Treatment. Vol. 16 No. 9 P. 56. Last accessed 7/7/2016.
http://www.todaysdietitian.com/newarchives/090114p56.shtml
2. Nutritional Outlook. Robby Gardner. Turmeric Rising: Turmeric and Curcumin Research Is Hot. Last accessed 7/7/2016.

http://www.nutritionaloutlook.com/herbs-botanicals/1606/turmeric/page/0/1

Δεν υπάρχουν σχόλια