BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Διαβήτης τύπου 2: Η παχυσαρκία εξαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισής του...

Η παχυσαρκία έχει ήδη πολλές φορές στο παρελθόν συνδεθεί με την ανάπτυξη διαβήτη. Σε μικρότερο βαθμό επίδρασης συγκαταλέγονται τα γονίδια και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, που επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη περίπου 425 εκατομμύρια άνθρωποι 20 έως 79 ετών ζούσαν με διαβήτη το 2017, ένα νούμερο που αναμένεται δυστυχώς να ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια μέχρι το 2045.

Μια νέα δανέζικη έρευνα αποδεικνύει τώρα ότι η παχυσαρκία εξαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα σημαντικά αυτά ευρήματα παρουσιάστηκαν στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη από τις 16 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η δρ Χερμίνα Γιακούποβιτς του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης μαζί με την ομάδα της ακολούθησαν και εξέτασαν 9.600 άτομα. Το 49.6% ήταν γυναίκες, το 50.4% άνδρες και η ηλικία κυμαινόταν από τα 50 μέχρι τα 65 έτη. Οι μισοί σχεδόν συμμετέχοντες (το 49,5%) ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σχεδόν 15 ετών.

Η μελέτη τους επιβεβαίωσε ότι η παχυσαρκία και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής είναι πράγματι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη, ασχέτως της γενετικής προδιάθεσης. Τα ευρήματά τους μάλιστα αποκάλυψαν ότι η παχυσαρκία (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30) αυξάνει κατά 6 περίπου φορές τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σε αντίθεση με όσους έχουν υγιές βάρος.

Σήμερα η βασική στρατηγική για την πρόληψη του διαβήτη, την οποία και επαναλαμβάνουν συνεχώς γιατροί και ανθρωπολόγοι, είναι η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και ο υγιεινός τρόπος ζωής, δηλαδή άσκηση, αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος και φυσικά υγιεινή διατροφή.

Πολλές ακόμα έρευνες έχουν αναφερθεί στη συννοσηρότητα που εμφανίζεται σε περιπτώσεις διαβήτη. Για παράδειγμα, γυναίκες που βρίσκονται σε προστάδιο διαβήτη έχουν επίσης οστεοπόρωση και κατάθλιψη. Από την άλλη, οι διαβητικοί άνδρες παρουσιάζουν συχνότερα στηθάγχη, στεφανιαία νόσο και αρτηριοσκλήρυνση, αλλά και αγχώδεις διαταραχές, σε σύγκριση με τις διαβητικές γυναίκες. Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο έγκυρα γίνει η διάγνωση του διαβήτη, τόσο ευκολότερο είναι να αποφευχθούν επιπλοκές της νόσου.




Πηγές

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget