BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Προστατίτιδα: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

 


Η προστατίτιδα είναι μια επώδυνη κατάσταση που περιλαμβάνει φλεγμονή του προστάτη και μερικές φορές των περιοχών γύρω από τον προστάτη. 

 Υπάρχουν γενικά τέσσερις τύποι προστατίτιδας:

Από συμπτώματα προστατίτιδας υπολογίζεται ότι υποφέρουν σχεδόν οι μισοί άνδρες σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Αποτελεί τη συνηθέστερη ουρολογική διάγνωση σε άνδρες νεότερους των 50 ετών και η τρίτη πιο συχνά εντοπιζόμενη σε άνδρες άνω των 50 ετών. Η προστατίτιδα κατηγοριοποιείται σε:

  1. οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
  2. χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
  3. χρόνια προστατίτιδα/σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου
  4. ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα

Πρόσφατες μελέτες, έχουν δείξει ότι η εμφάνιση προστατίτιδας κυμαίνεται από 3 έως 16% στην Ευρώπη με το μισό από αυτό το ποσοστό να παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα επεισόδια.


Αίτια και Συμπτώματα των τύπων προστατίτιδας

Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα

Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα προκαλείται όπως προϊδεάζει και η ονομασία της από βακτήρια (μικρόβια).

Τα πιο συχνά από αυτά είναι το E. Coli, ο Proteus και η Klebsiella. Συνήθως μεταφέρονται στο ουροποιητικό σύστημα και εισέρχονται στον προστάτη μετά από τη σεξουαλική επαφή ή μέσω του αίματος. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που είναι απλά μια επιπλοκή της βιοψίας του προστάτη.

Η εμφάνιση αυτού του τύπου είναι ξαφνική με έντονα συμπτώματα και η διάρκεια του είναι σύντομη. Τα συμπτώματα ποικίλουν με κάποια από αυτά να είναι πυρετός, ρίγη, έντονο αίσθημα κόπωσης και γενική αδυναμία, συχνουρία και δυσουρία.

Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα

Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, καταχωρείται ή συνεχής ή επαναλαμβανόμενη βακτηριακή λοίμωξη.

Ο χρόνιος τύπος αναπτύσσεται αργά και διαρκεί πολύ, συχνά χρόνια. Η εμφάνιση της μπορεί να οφείλεται σε μία λάθος ή μη ολοκληρωμένη θεραπεία της οξείας προστατίτιδας. Ενίοτε εμπλέκονται στην εμφάνιση της και άλλοι μικροοργανισμοί όπως τα  χλαμύδια, ο γονόκοκκος, μυκόπλασμα και μύκητες.

Η αιτιολογία της χρόνιας προστατίτιδας/σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου, παραμένει άγνωστη καθώς δεν είναι ξεκάθαρη. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι προκύπτει από επίμονη λοίμωξη και ότι είναι αποτέλεσμα προηγούμενης λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη) και οφείλεται σε άτυπο βακτήριο που παρουσιάζει αντίσταση στη θεραπεία με αντιβιοτικά. Μια άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι η βλάβη των νεύρων στην περιοχή της πυέλου.

Τα συμπτώματα της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας και της χρόνιας προστατίτιδας/σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου είναι παρόμοια και περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα τάσης ή βάρους στο περίνεο (η περιοχή ανάμεσα στον πρωκτό και τους όρχεις)
  • Συχνουρία και έντονη ανάγκη κένωσης του εντέρου
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης
  • Δυσκολία στην ούρηση
  • Καύσος κατά την ούρηση
  • Δυσφορία ή πόνος στους όρχεις και τη βουβωνική χώρα
  • Ελαττωμένη ερωτική επιθυμία
  • Διαταραχές στη στύση
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Πρόωρη ή  και επώδυνη εκσπερμάτιση
  • Νυκτουρία
Ασυμπτωματική φλεγμονώδη προστατίτιδα

Στην  ασυμπτωματική φλεγμονώδη προστατίτιδα υπάρχει φλεγμονή του προστάτη αλλά δεν υπάρχουν συμπτώματα του γεννητικού – ουροποιητικού συστήματος. Η διάγνωση της γίνεται κυρίως τυχαία από προληπτική εξέταση του προστάτη ή από ανάλυση του σπέρματος για υπογονιμότητα

Πώς θεραπεύεται η προστατίτιδα

Η διαχείριση της οξείας βακτηριακής προστατίτιδας περιλαμβάνει χορήγηση αντιβιοτικών είτε από το στόμα είτε ενέσιμων, αντιπυρετικών και αντιφλεγμονωδών.

Συχνά απαιτείται νοσηλεία για χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών ενδοφλεβίως. Οι περισσότερες περιπτώσεις αυτής της κατηγορίας εξαφανίζονται πλήρως με φαρμακευτική αγωγή και μικρές αλλαγές στη διατροφή όπως αποφυγή ή μείωση της πρόσληψης ουσιών που ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη, όπως αλκοόλ, ποτά με καφεΐνη, καυτερές πιπεριές, τσίλι, πικάντικα τρόφιμα, κονσερβοποιημένα προϊόντα, τηγανητά και καρυκεύματα

Και στη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα απαιτείται θεραπεία με αντιβιοτικά η οποία απαιτεί μεγαλύτερη διάρκειας, η λήψη σε  χαμηλή δόση αντιβιοτικών που μπορεί να διαρκέσει  έως και 6 μήνες για την πρόληψη υποτροπιάζουσας λοίμωξης. Συνιστάται η αύξηση της πρόσληψης υγρών καθώς επίσης και  αποφυγή ή μείωση της πρόσληψης ουσιών που ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη.

Επιπλέον, χρειάζεται να γίνει διερεύνηση στα αίτια όπου συμβάλουν στη δημιουργία των ουρολοιμώξεων. Τέτοιες καταστάσεις είναι κάποιες παθήσεις που επηρεάζουν τη νεύρωση της ουροδόχο κύστης, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη με υπολειπόμενο ούρων και λιθίαση του ουροποιητικού.

Στη χρόνια προστατίτιδα/σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου λόγω ότι η αιτιολογία της νόσου παραμένει αδιευκρίνιστη, δεν υπάρχει μια και μοναδική θεραπεία για όλες τις περιπτώσεις. Καθώς υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων σε κάθε ασθενή, η θεραπεία στοχεύει κυρίως  στη μείωση του πόνου, της δυσφορίας και της φλεγμονής.

Συνδιαστικά σχήματα θεραπείας

Ο γιατρός θα πρέπει να εξατομικεύσει, να προσαρμόσει και πολλές φορές να συνδυάσει θεραπείες για να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλάνο για την μετρίαση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών του.

Παρακάτω αναφέρονται μερικές ενδεικτικές μορφές αντιμετώπισης και θεραπείας στην προστατίτιδα:

  • χρήση αντιβιοτικών, αντιφλεγμονωδών, μυοχαλαρωτικών
  • θεραπεία με φάρμακα που βελτιώνουν τη συχνουρία καθώς και τη ροή των ούρων
  • ειδικά σκευάσματα για την στυτική λειτουργία
  • κατανάλωση φυτικών εκχυλισμάτων
  • χρήση νευροληπτικών σε ασθενείς με χρόνιο πόνο
  • αποφυγή τροφών που παρατηρούνται να επιδεινώνουν τα συμπτώματα
  • συνεργασία με εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές, για την εκπαίδευση του ασθενή στην χαλάρωση του πυελικού εδάφους
Προστατίτιδα και Ψυχολογία

Κλείνοντας, πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που η ψυχολογία των ασθενών με προστατίτιδα επηρεάζεται.

Λόγω της μακροχρόνιας θεραπείας και των αλλαγών που πρέπει να κάνουν στον τρόπο ζωής τους, οι ασθενείς καταβάλλονται από το άγχος της κατάστασης που βιώνουν και εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Δεν είναι παράξενο να συστηθεί συνεργασία με ψυχολόγο ή ψυχίατρο, όταν ο ασθενής παρουσιάζει έντονες επιπτώσεις στην ψυχολογική του κατάσταση.

Οι ερευνητές προσπαθούν επί του παρόντος να κατανοήσουν καλύτερα τι προκαλεί την προστατίτιδα και να αναπτύξουν αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης για την επίτευξη ενός ποιοτικού τρόπου ζωής των ασθενών που πάσχουν από αυτήν.


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget