BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Μολόχα, ένα θαυματουργό βότανο!


Η μολόχα είναι θεραπευτικό φυτό για πολλές παθήσεις και χρησιμοποιείται και στη διατροφή μας, για μια ευχάριστη και ήπια γεύση στα φαγητά.


Η μολόχα ή Αμπελόχα ή Μαλάχη η άγρια ή Malva sylvestris είναι ετήσιο φυτό με ρηχά λοβωτά φύλλα και μοβ άνθη που ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης. Το ύψος της φτάνει τα 2 μέτρα.
Αυτό το φυτό είναι ιθαγενές της Ευρώπης, που έχει εγκληματιστεί και σε άλλα μέρη, όπως στη Βόρεια Αφρική και στη Νοτιοδυτική Ασία.

Το φυτό προτιμά υγρές περιοχές, όπως, ο ωκεανός, τα αλμυρά έλη, τα λιβάδια, οι πλευρές των τάφρων και οι όχθες παλιρροϊκών ποταμών, αλλά φύεται και σε άγονα, ξηρά, ακαλλιέργητα εδάφη και θαμνώδεις φράχτες.

Η κοινή μολόχα μπορεί να βρεθεί σε όρθια θέση ή έρπουσα, κάτι που μπορεί αρχικά να προκαλέσει σύγχυση, επειδή είναι εύκολο να υποθέσει κανείς ότι μπορεί να είναι δύο διαφορετικά είδη.

Τα φύλλα της μολόχας έχουν σχήμα νεφρού ή είναι παλαμολοβωτά και είναι σημαντικά πτυχωμένα, συνήθως, με οδοντωτά περιθώρια. Τα φύλλα, συχνά, έχουν μια μωβ κηλίδα στο κέντρο της βάσης του φύλλου.

Τα φύλλα της μολόχας έχουν μακριούς μίσχους. Το βαθύ πράσινο φύλλωμά τους υποδηλώνει μια μεγάλη ανοχή στην ξηρασία. Κατά την ανθοφορία, τα φύλλα εμφανίζονται εναλλάξ στους μίσχους. Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν βλέννα.

Στην άνθιση, τα φυτά της οικογένειας Malvaceae παράγουν πέντε μεγάλα πέταλα με εγκοπές σε κάθε ανοιχτό λουλούδι. Η κοινή μολόχα έχει επιδεικτικά ροζ πέταλα δεμένα με πινελιές πιο σκούρου χρώματος. Στο κέντρο του λουλουδιού βρίσκεται μια στήλη από στήμονες.

Βρώσιμες χρήσεις μολόχας Βλεννώδη με ήπια ευχάριστη γεύση, είναι ωραία σε σούπες, όπου λειτουργούν ως πηκτικό.
Τα νεαρά φύλλα αποτελούν, επίσης, πολύ αποδεκτό υποκατάστατο του μαρουλιού σε σαλάτα.
O ανώριμος σπόρος, ωμός χρησιμοποιείται ως σνακ. Οι σπόροι έχουν ωραία γεύση καρυδιού.
Τα λουλούδια της μολόχας, ωμά προστίθενται σε σαλάτες ή χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα.
Στη σαλάτα δίνουν μια πολύ ευχάριστη γεύση.
Τα άνθη χρησιμοποιούνται, επίση,ς για να χρωματίσουν διάφορα ποτά και το ξύδι και να εμπλουτίσουν το χρώμα ορισμένων ειδών κόκκινου κρασιού.
Τα αποξηραμένα φύλλα χρησιμοποιούνται, ως τσάι.

Γεύση μολόχας

Δριμεία και πικάντικη

Χρήσιμα μέρη μολόχας

Τα φύλλα συλλέγονται την άνοιξη, τα άνθη το καλοκαίρι και η ρίζα το φθινόπωρο.

Ιδιότητες κι ενδείξεις μολόχας

Η μολόχα περιέχει βιταμίνες A, B, C, E, φαινόλες, φλαβονοειδή, απαραίτητα λιπαρά οξέα, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και κάλιο.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε βλέννα, η μολόχα είναι καταπραϋντικό βότανο, ειδικά για περιπτώσεις φλεγμονών για το ουροποιητικό, το πεπτικό ή το αναπνευστικό σύστημα.

Οι έγκυες γυναίκες ή οι νέες μητέρες πρέπει να ξέρουν ότι τα φύλλα της μολόχας παρέχουν χρήσιμες ποσότητες σιδήρου και είναι αρκετά πλούσιες σε ψευδάργυρο και βιταμίνες.

Όλη η οικογένεια με εξαίρεση την Gossypium hirsutum είναι βρώσιμες. Οι δημιουργικοί μάγειρες μπορούν να αντικαταστήσουν το σπανάκι με τη μολόχα σε πολλά πιάτα, όπως σούπες, σαλάτες, νιόκι και κις.

Η μολόχα είναι μια εξαιρετική προσθήκη στις σούπες, όπου η βλέννα τους βοηθά στην πήξη.

Οι μολόχες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βλέννα και τα φύλλα μπορούν να ληφθούν ως αντίδοτο έκτακτης ανάγκης στον ερεθισμό ή το κάψιμο που μπορεί να προκληθεί από την τυχαία κατανάλωση φυτών της οικογένειας της νεραγκούλας.

Τα άνθη του φυτού χρησιμοποιούνται ως θεραπεία για τραύματα, κοψίματα, για το έκζεμα, για δερματικές παθήσεις, για μολυσμένα τραύματα, για τη βρογχίτιδα, για πεπτικά προβλήματα και φλεγμονές.

Οι ανθοκυανίνες από τη μολόχα προκαλούν μείωση της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Τα εκχυλίσματα ορισμένων ειδών μολόχας προστατεύουν από γαστρικές βλάβες που προκαλούνται από την αιθανόλη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βλέννα.

Υπάρχουν πολλά φυτοχημικά στη μολόχα, όπως η μαλβόνη Α, μια ναφθοκινόνη και διαφορετικά μονοτερπένια, αρωματικές ενώσεις και διτερπένια.

 

Ιατρική χρήση μολόχας

Το Malva sylvestris είναι ένα πολύ γνωστό φυτικό φάρμακο, με μακρά ιστορία χρήσης. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αντιφλογιστικά, στυπτικά, καταπραϋντικά, διουρητικά, μαλακτικά, αποχρεμπτικά, καθαρτικά και χρησιμοποιούνται σε αλοιφές.

Τα φύλλα και τα άνθη μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος μιας δίαιτας ή να παρασκευαστεί τσάι από τα φύλλα, τα λουλούδια ή τις ρίζες.

Τα φύλλα και τα άνθη είναι τα κύρια μέρη που χρησιμοποιούνται. Οι μαλακτικές τους ιδιότητες τα καθιστούν πολύτιμα ως κατάπλασμα για μώλωπες, φλεγμονές, τσιμπήματα εντόμων ή μπορούν να ληφθούν εσωτερικά για τη θεραπεία ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος και προβλημάτων του πεπτικού συστήματος.

Όταν συνδυάζεται η μολόχα με ευκάλυπτο, θεραπεύεται ο βήχας και άλλες παθήσεις του θώρακα.

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τσιμπήματα εντόμων.

Το φυτό είναι εξαιρετικό καθαρτικό για τα μικρά παιδιά.

Τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα, όποτε είναι διαθέσιμα ή μπορούν να μαζευτούν την άνοιξη και να αποξηραθούν για μελλοντική χρήση.

Τα άνθη συλλέγονται το καλοκαίρι και μπορούν να αποξηραθούν για μεταγενέστερη χρήση.

Άλλες Χρήσεις μολόχας Κίτρινες και πράσινες βαφές μπορούν να φτιαχτούν από το φυτό και τους σπόρους. Μια χρωστική που λαμβάνεται από τα λουλούδια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βαφή του μαλλιού σε μαύρο-μπλε ή γκρι χρώμα, ή γαλαζωπό-βιολετί και σκούρο βιολετί. Οι χρωστικές ιδιότητες οφείλονται στην παρουσία στα πέταλα της μολόχας, του γλυκοζίτη μαλβίνης και του διγλυκοσιδίου μαλβιδίνης.
Το εκχύλισμα φύλλων, λουλουδιών και στελεχών χρησιμοποιείται ως συστατικό σε εμπορικά καλλυντικά παρασκευάσματα, ως στυπτικό, μαλακτικό, απαλυντικό και καταπραϋντικό του δέρματος. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε καλλυντικά, ως μαλακτικά του δέρματος.
Ένα εκχύλισμα της μολόχας, που καλλιεργείται, είναι συστατικό σε καλλυντικά και χρησιμοποιείται ως αντιμικροβιακό, αντιοξειδωτικό, μαλακτικό μαλλιών, υγραντικό, και προστατευτικό του δέρματος.
Το βάμμα των λουλουδιών χρησιμοποιείται σε ένα τεστ για αλκάλια.
Μια χονδροειδής ίνα που λαμβάνεται από τους μίσχους είναι χρήσιμη για την κατασκευή κορδονιών, υφασμάτων και χαρτιού. Δε χρησιμοποιείται εμπορικά.
Οι σπόροι περιέχουν 10-18% έλαιο σε χρώμα κίτρινο.

Η σπορά γίνεται νωρίς την άνοιξη και η βλάστηση λαμβάνει χώρα εντός 2 εβδομάδων.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μολόχα Αφέψημα: με χρήση της ρίζας της, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της παιδικής οδοντοφυΐας, τα στοματικά έλκη και τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.
Έγχυμα: με χρήση των ανθών και των φύλλων, το έγχυμα έχει μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, που το καθιστούν φάρμακο για το κρυολόγημα και το βήχα. Το έγχυμα αυτό είναι κατάλληλο και για κολπικές πλύσεις. Καταπλάσματα με το έγχυμα αντιμετωπίζουν οιδήματα, κάλους, μώλωπες, ορισμένες δερματοπάθειες, ενώ δρουν και αποτοξινωτικά. Με χρήση μόνο των φύλλων της λειτουργεί καθαρτικά και μειώνει τον ερεθισμό του εντέρου. Ξεκουραστείτε, κάνοντας ποδόλουτρο σε έγχυμα μολόχας και αφήστε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας το κατάπλασμα να δράσει πάνω στους κάλους. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

 

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget