BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Όταν το παιδί είναι επιλεκτικό στο φαγητό...


Όταν το παιδί είναι επιλεκτικό στο φαγητό. Να είστε θετικοί όταν προσφέρετε φαγητό και να δείχνετε στα παιδιά πόσο σας αρέσει όταν ζητάτε να το φάνε.

Μερικά παιδιά είναι πρόθυμα να τσιμπολογήσουν καρότα, ωμές πιπεριές και χούμους, ενώ άλλα παιδιά θα χαρούν να ακολουθήσουν μια διατροφή με βάση τους υδατάνθρακες με ζυμαρικά, ρύζι και ψωμί. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το παιδί σας μπορεί να μην του αρέσουν κάποια γεύματα. Οι επιλεκτικές διατροφικές συνήθειες συνδέονται και επηρεάζονται από τα πάντα, από χαρακτηριστικά της προσωπικότητας έως τον γονικό έλεγχο κατά το γεύμα και τις κοινωνικές επιρροές στη μητρική διατροφή ή μπορεί απλώς να είναι ιδιοπαθές.

Οι επιλεκτικές διατροφικές τάσεις δε φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα. Ωστόσο, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, η επιλεκτική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και άλλα προβλήματα.

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με το φαγητό σε νεαρή ηλικία, αλλιώς, τα παιδιά μπορεί να έχουν προβλήματα βάρους και διαταραγμένη διατροφή αργότερα στη ζωή τους.

Μην πιέζετε το παιδί σας να φάει

Μην μετατρέπετε την ώρα του φαγητού σε μάχη. Συνεχίστε να προσφέρετε μια ποικιλία από ωφέλιμες τροφές, ακόμα κι αν το παιδί σας τις απορρίψει στην αρχή. Προσφέρετε φρούτα, λαχανικά, χωρίς πίεση. Το παιδί σας μπορεί να σας εκπλήξει με αυτό που του αρέσει.

Δεν τρώνε τα λαχανικά τους

Λέει το παιδί σας ότι μισεί τα σπαράγγια, παρόλο που δεν τα έχει δοκιμάσει ποτέ; Πολλά λαχανικά έχουν έντονη μυρωδιά και γεύση, ειδικά όταν μαγειρεύονται. Κάντε υπομονή. Μπορεί να θέλουν να τα δουν και να τα μυρίσουν πριν τα γευτούν, ακόμα και τότε μπορεί να το φτύσουν, αμέσως. Πάρτε μια ανάσα και δοκιμάστε το ξανά μια άλλη μέρα.

Δώστε τους διαφορετικές επιλογές

Αν στα παιδιά δεν αρέσουν τα πράσινα λαχανικά, δοκιμάστε πορτοκαλί ή κόκκινα. Ή προσφέρετέ τα ωμά με ένα ντιπ όπως ντρέσινγκ ή χούμους.

Γάλα και χυμοί

Πίνει το παιδί σας τόσο πολύ γάλα ή χυμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας που δεν πεινάει; Να το λάβετε υπόψη σας.

Περιορίστε τις υγρές θερμίδες

Για παιδιά ηλικίας 1 έως 6 ετών, δίνετε χυμό 1/2 έως 3/4 του φλιτζανιού. Αποφύγετε τους χυμούς με πρόσθετα σάκχαρα. Καλύτερα το παιδί να πίνει μόνο νερό. Ή δοκιμάστε να σερβίρετε γάλα ή χυμό για τα γεύματα και νερό την υπόλοιπη ημέρα. Το παιδί σας πρέπει να πίνει περίπου 2-2 ½ φλιτζάνια πλήρες γάλα την ημέρα.

Μην τους προσφέρετε πάρα πολύ ζάχαρη

Επιμένουν να τρώνε δημητριακά με ζάχαρη για πρωινό; Τρώνε μπισκότα και τίποτα άλλο; Να τους κόψετε ότι έχει ζάχαρη.

Όλα πρέπει να τα παρέχετε στα παιδιά σας με μέτρο

Αυτές οι συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν:

  • Προσφέρετε σνακ που είναι φυσικά γλυκά, όπως γιαούρτι, φρούτα, μπανάνες ή σταφύλια, και φέτες μήλου με φυστικοβούτυρο.
  • Μην έχετε πολλά γλυκά στο σπίτι. Αν δεν έχουν γλυκά δε θα τα τρώνε.
  • Μη χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως ανταμοιβή.

Τι να κάνετε για τα τσιμπολογήματα

Πολλά παιδιά τσιμπολογούν τόσο πολύ όλη την ημέρα που δεν πεινούν την ώρα των γευμάτων. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε έως και έξι φορές την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων τριών γευμάτων και δύο ή τριών σνακ.

Ορίστε ένα διατροφικό χρονοδιάγραμμα

Βάλτε το παιδί σας σε καλό δρόμο ορίζοντας ένα χρονικό πλαίσιο κάθε μέρα για τα γεύματα και τα σνακ. Το παιδί σας μπορεί να παραλείπει ένα γεύμα κάθε τόσο, αλλά αν υπάρχει πρόγραμμα, θα ξέρει πότε να περιμένει το επόμενο γεύμα. Εάν το παιδί σας θέλει ένα σνακ κάποια άλλη στιγμή, προσφέρετε είδη, όπως φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, φυστικοβούτυρο, δημητριακά ή ένα μικρό σάντουιτς.

Γιατί είναι τόσο επιλεκτικά στο φαγητό τους τα παιδιά;

Πολλά μικρά παιδιά είναι επιλεκτικά. Το να επιλέγουν πότε και τι θα φάνε είναι το ότι θέλουν να μάθουν να είναι ανεξάρτητα. Τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθώς, μεγαλώνουν. Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει σωματικά προβλήματα από το φαγητό, μιλήστε με τον παιδίατρό σας. Αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες και να θυμάστε, ότι η επιλεκτικότητα είναι πιθανώς απλώς μια φάση.

Φοβάστε ότι δεν τρώνε αρκετά;

Εάν το παιδί σας φαίνεται να τρώει λίγο, αλλά αν έχει άφθονη ενέργεια και αναπτύσσεται με υγιή ρυθμό, μάλλον είναι εντάξει. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας. Εάν το παιδί σας δεν αναπτύσσεται με το φυσιολογικό ρυθμό για την ηλικία του, εσείς και ο παιδίατρός σας θα πρέπει να το εξετάσετε.

Κάντε το γεύμα του παιδιού σας διασκεδαστικό

Μικρά κόλπα μπορεί, μερικές φορές, να ενθαρρύνουν την καλύτερη διατροφή. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κόψετε τα τρόφιμα σε διασκεδαστικά σχήματα χρησιμοποιώντας κοπτήρες μπισκότων. Μετατρέψτε την ώρα του φαγητού σε παιχνίδι για να δείτε ποιος μπορεί να «φάει όλα τα χρώματα». Ή δοκιμάστε ένα πικνίκ στο σπίτι για να αλλάξετε το σκηνικό. Διατηρήστε τη διάθεση χαρούμενη και αισιόδοξη μιλώντας για διασκεδαστικά θέματα.

Δωροδοκία με επιδόρπιο

Αν φάει το παιδί σας όλο του το μπρόκολο, πολλές φορές ως ανταμοιβή του προσφέρετε παγωτό. Μην το κάνετε αυτό. Η δωροδοκία θα γυρίσει μπούμερανγκ. Μπορεί να κάνει το παιδί σας να εκτιμά τις λιχουδιές περισσότερο από άλλα τρόφιμα. Αφαιρέστε το επιδόρπιο, μην το χρησιμοποιείτε ως ανταμοιβή.

Συνεχίστε να προσφέρετε φαγητά που είναι υγιεινά και δεν τα θέλουν

Ακριβώς, επειδή, δε φάγανε τα κολοκυθάκια τις τελευταίες φορές που τα σερβίρατε, μην τα παρατάτε. Τα περισσότερα παιδιά θα δοκιμάσουν ένα νέο φαγητό, αφού το έχουν στο τραπέζι τους έως και 15 φορές. Όταν εισάγετε νέα τρόφιμα, κρατήστε τις μερίδες μικρές και όταν προσφέρετε κάτι νέο, σερβίρετε μαζί, επίσης, ένα φαγητό που ξέρετε ότι αγαπούν.

Να μαγειρεύετε ένα φαγητό για όλους

Αντισταθείτε στον πειρασμό να ετοιμάσετε ειδικά γεύματα μόνο για τα επιλεκτικά παιδιά σας. Προσφέρετε τα ίδια φαγητά σε όλη την οικογένεια, αλλά προσπαθήστε να φτιάξετε τουλάχιστον ένα φαγητό που ξέρετε ότι τους αρέσει.

Αφήστε τα παιδιά να βοηθήσουν στην κουζίνα

Τα παιδιά που βοηθούν στην προετοιμασία ενός γεύματος είναι πολύ πιο πιθανό να το φάνε. Αφήστε το παιδί σας να ξεφλουδίσει τα φασόλια, να απλώσει τη ζύμη, να πλύνει το μαρούλι ή να κάνει κάποια άλλη εύκολη προετοιμασία γευμάτων. Μπορεί να τα δοκιμάσουν, όλα, μόλις, βρεθούν στο πιάτο τους.

Διαπραγματευτείτε

Η διαπραγμάτευση με το παιδί σας για το φαγητό σας φέρνει σε διαμάχη. Βάλτε το φαγητό μπροστά στο παιδί σας και αφήστε το εκεί είτε το φάει είτε όχι. Αφήστε τα να πεινάσουν.

Δώστε τους το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά αντιγράφουν τους μεγάλους στη ζωή τους. Θέλετε να διαμορφώσετε το είδος των διατροφικών συνηθειών που θέλετε να έχουν; Είναι ακριβώς, όπως τα άλλα πράγματα με τους γονείς. Τους μιμούνται. Το παιδί σας θα αποκτήσει τις διατροφικές συνήθειες που εσείς έχετε.

Μην πέφτετε στην παγίδα του πρόχειρου φαγητού

Είναι δελεαστικό να υποχωρήσετε όταν ζητούν ένα ανθυγιεινό σνακ. Η υποχώρηση μπορεί να αρχίσει να δημιουργεί μια συνήθεια που δύσκολα κόβεται. Τα παιδιά από τη φύση τους αγαπούν τα γλυκά και ΤΑ αλμυρά φαγητά, όπως και οι υπόλοιποι από εμάς, και εναπόκειται στους γονείς να προσφέρουν επιλογές που θρέφουν και να κρατήσουν τις λιχουδιές ως εξαιρέσεις.

Δώστε προσοχή στις ενδείξεις

Εάν το παιδί σας σπρώχνει φαγητό στο πιάτο του, μπορεί να χορτάσει. Το να τρώνε πρόχειρο φαγητό μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα υπερφαγίας και αυξημένου βάρους. Προσφέρετε μερίδες μεγέθους παιδιού από μια ποικιλία υγιεινών τροφών και αφήστε το να αποφασίσει πότε θα χορτάσει.

Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν το να είναι επιλεκτικοί όταν φτάσουν στη σχολική ηλικία. Εν τω μεταξύ, πάρτε το στα μέτρα σας. Επαινέστε το παιδί σας για ό,τι κάνει σωστά την ώρα του φαγητού και μην ασχολείστε πολύ με την επιλεκτική συμπεριφορά. 

Όσο περισσότερο μιλάτε για αυτό, τόσο πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν να το κάνουν. Ένας διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε και τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.



https://www.emedi.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget