BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Τί μας προσφέρει το πράσο...


Το πράσο είναι ένα χειμερινό λαχανικό, το οποίο συνηθίζουμε να καταναλώνουμε κυρίως σε μαγειρευτά φαγητά, σούπες και πίτες. 

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο, με τα οποία μοιράζεται αρκετά κοινά θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες.

Αρχικά, το πράσο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, που αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τη διαδικασία πήξης του αίματος, ενώ τελευταία δεδομένα δείχνουν πως σχετίζεται και με την οστική υγεία. Ενδεικτικά, 1 μέτριο μαγειρεμένο πράσο καλύπτει περίπου το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ, για υγιείς ενήλικες.

Παράλληλα, περιέχει φυτικές ίνες, σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, και ιδιαίτερα βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος, καθώς και βιταμίνη C, βιταμίνη Α και πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και μαγγάνιο. 

Το πράσο αποτελεί επίσης πηγή ινουλίνης, η οποία δρα ως πρεβιοτικό, ευνοώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στον πεπτικό σωλήνα. 

Η διατροφική αξία του πράσου ενισχύεται σημαντικά και από την παρουσία καροτενοειδών και φλαβονοειδών, τα οποία ασκούν αντιοξειδωτική δράση, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. 

Ακόμη, μεταξύ των καροτενοειδών που περιέχονται στα πράσα περιλαμβάνεται και το δίδυμο λουτεΐνη – ζεαξανθίνη, που συμβάλλει στην προστασία της υγείας των ματιών.

Τέλος, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η συστηματική κατανάλωση λαχανικών του γένους Allium, στο οποίο ανήκουν το πράσο και το κρεμμύδι, συνδέεται με πιθανά οφέλη για την υγεία, με κυριότερα τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.



neadiatrofis.gr



Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget