Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Κατάθλιψη και Άγχος: Ποιες είναι οι βασικές διαφορές τους

Αν ρωτήσεις κάποιον να ονομάσει δύο συνηθισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας, το πιθανότερο είναι πως θα αναφέρει το άγχος και την κατάθλιψη...

Αν ρωτήσεις κάποιον να ονομάσει δύο συνηθισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας, το πιθανότερο είναι πως θα αναφέρει το άγχος και την κατάθλιψη. Παρά το γεγονός ότι αναφέρονται πολύ συχνά, και πάλι δυσκολευόμαστε ορισμένες φορές να καταλάβουμε τις διαφορές ανάμεσά τους, επειδή πολλοί άνθρωποι με άγχος επίσης εμφανίζουν κατάθλιψη και το αντίστροφο.

Σχεδόν το 50% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη έχουν επίσης διαγνωστεί και με αγχώδη διαταραχή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβουμε μια ακριβής διάγνωση ώστε να λάβουμε και τη σωστή θεραπεία.

Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να βιώσουν έντονο άγχος και ανησυχία, σε συνδυασμό με κακή διάθεση. Τα άτομα με τέτοια συμπτώματα συχνά νιώθουν ένταση, νευρικότητα και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, επειδή ανησυχούν πολύ.

Φοβούνται πολύ επίσης ότι κάτι άσχημο θα συμβεί ή ότι μπορεί να χάσουν τον έλεγχο του εαυτού τους. Τα άτομα που βιώνουν έντονο άγχος σε συνδυασμό με κατάθλιψη παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας και χρειάζονται πιο εντατική θεραπεία, οπότε είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτά τα συμπτώματα μαζί με την κατάθλιψη. Πάνω απ’ όλα, είναι σημαντικό να αφήσουμε έναν ειδικό να αξιολογήσει την κατάστασή μας και να δει αν πρόκειται για καταθλιπτικό επεισόδιο ή αγχώδη διαταραχή.
Συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης

– Έντονη θλίψη

– Έλλειψη ενδιαφέροντος για διασκεδαστικές δραστηριότητες

– Αύξηση ή μείωση της όρεξης

– Αϋπνία ή υπερυπνία

– Επιβράδυνση της κίνησης

– Έλλειψη ενέργειας

– Συναισθήματα ενοχών ή έλλειψης αξίας

– Δυσκολία συγκέντρωσης

– Αυτοκτονικές σκέψεις ή συμπεριφορές

Για να διαγνωστεί κάποιος με μείζονα κατάθλιψη, χρειάζεται να εμφανίζει πέντε ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Όσοι βιώνουν ορισμένα από αυτά, μπορεί επίσης να διαγνωστούν με επίμονη κατάθλιψη (δυσθυμία), προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή ή κατάθλιψη λόγω κάποιο τραυματικού γεγονότος ή πάθησης. Μπορεί επίσης να πληρούν τα κριτήρια για διπολική διαταραχή, αν επίσης εμφανίζουν συμπτώματα μανίας.
Συμπτώματα της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής

– Υπερβολική ανησυχία

– Αεικινησία

– Συχνή αίσθηση κόπωσης

– Δυσκολία συγκέντρωσης

– Ευερεθιστότητα

– Μυϊκή ένταση

– Προβλήματα στον ύπνο

Αν εμφανίζετε αυτά τα συμπτώματα τις περισσότερες μέρες για πάνω από έξι μήνες, και κάνουν την καθημερινότητά σας δυσλειτουργική, τότε το πιθανότερο είναι ότι η διάγνωση θα είναι διαταραχή γενικευμένου άγχους. Άλλα είδη αγχωδών διαταραχών περιλαμβάνουν το άγχος αποχωρισμού, την κρίση πανικού, τις φοβίες και άλλα.

Αν συγκρίνετε τις δύο αυτές λίστες συμπτωμάτων, μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει κάποια αλληλοεπικάλυψη. Προβλήματα ύπνου, δυσκολία συγκέντρωσης και κόπωση είναι κοινά συμπτώματα. Η ευερεθιστότητα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε κάποιες μορφές άγχους ή κατάθλιψης.

Υπάρχουν εντούτοις, κάποια στοιχεία που τα ξεχωρίζουν. Τα άτομα με κατάθλιψη κινούνται αργά, και οι αντιδράσεις τους φαίνεται να είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας και έχουν επίπεδες αποκρίσεις. Τα άτομα με άγχος τείνουν να είναι πιο νευρικά και τσιτωμένα, καθώς παλεύουν να διαχειριστούν τις σκέψεις τους που τρέχουν.

Άλλη μία χαρακτηριστική διαφορά είναι η παρουσία φόβου για το μέλλον που αφορά στα άτομα με άγχος. Τα καταθλιπτικά άτομα που δεν έχουν άγχος είναι λιγότερο πιθανό να καταβάλλονται από ανησυχία για μελλοντικά γεγονότα, καθώς συχνά νιώθουν παραιτημένοι από αυτά.


Πηγές



Δεν υπάρχουν σχόλια