BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Τσουκνίδα, τα θεραπευτικά οφέλη ενός «ζιζανίου»

Η τσουκνίδα είναι ένα πολυετές ανθοφόρο φυτό με ιστορία χιλιάδων ετών. Οι πιο πολλοί το αναγνωρίζουμε, από το ελαφρύ τσίμπημα που αισθανόμαστε όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα το οποίο συχνά συνοδεύεται από επώδυνη φαγούρα.

Προκειμένου λοιπόν, να προστατευτούμε από τις συνέπειες του τσιμπήματος, αποφεύγουμε όχι μόνο την επαφή (και καλά κάνουμε όσο τα φύλλα είναι φρέσκα), αλλά και τη χρήση του. Ωστόσο, λόγω άγνοιας στερούμε από τον οργανισμό τα πολύτιμα οφέλη που μπορεί να προσφέρει αυτό το ξεχωριστό βότανο.
Η τσουκνίδα για πάρα πολλά χρόνια ήταν απλώς ένα ζιζάνιο. Με την πάροδο των αιώνων το φυτό μελετήθηκε και η πλήρης αποκωδικοποίηση της σύνθεσης του, μας έδειξε πως πρόκειται για ένα βότανο που είναι φορτωμένο με ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες.

Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες ιατρούς Διοσκουρίδη και Γαληνό, ως φυσικό καθαρτικό και διουρητικό. Λίγα χρόνια αργότερα η φήμη των φαρμακευτικών της δράσεων διαδόθηκε στα πέρατα της οικουμένης, όπου ξεκίνησε να εφαρμόζεται ως εναλλακτικό φάρμακο για τον πυρετό, για να ανακουφίσει από μυϊκούς πόνους και πόνους αρθρώσεων, να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλές ακόμη εφαρμογές που θα δούμε στη συνέχεια.

Παράλληλα, η μοναδική δομή του βοτάνου που είναι παρόμοια με το λινάρι, φαίνεται να ήταν ιδανική για την κατασκευή ενδυμάτων. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της νεολιθικής εποχής, η τσουκνίδα χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία χιτώνων, ενώ κατά τη διάρκεια του Α και Β παγκοσμίου πολέμου, το βότανο αξιοποιήθηκε από τον γερμανικό στρατό για να φτιάξουν στολές.

Σήμερα, η ευρεία αναγνώριση των πλεονεκτημάτων του φυτού στην υγεία, το δέρμα και τα μαλλιά, το καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι τις εναλλακτικής και σύγχρονης ιατρικής, αφού υπάρχουν πολλά διαθέσιμα φάρμακα που περιέχουν εκχύλισμα τσουκνίδας.

Την τσουκνίδα την ξέρουμε ως το ζιζάνιο που αν έρθει σε επαφή με το δέρμα προκαλεί ερεθισμούς και φαγούρα. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι η τσουκνίδα αν και παρεξηγημένο φυτό, είναι ένα βότανο που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία;

Διατροφικό προφίλ

Η τσουκνίδα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, B, C, D και Κ. Είναι επίσης, καλή πηγή σιδήρου, καλίου, μαγγανίου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ιωδίου, πυριτίου, νατρίου, θείου, χλωροφύλλης και ταννίνες. Τέλος, διαθέτει υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών και αμινοξέων. Ενώ η περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά οξέα είναι αρκετά χαμηλή.

Τρόποι να χρησιμοποιήσουμε την τσουκνίδα

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τρόπους χρήσης της τσουκνίδας περιλαμβάνουν:

Ρόφημα τσουκνίδας: Παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα του βοτάνου.

  • Για να φτιάξτε ρόφημα με τσουκνίδα Θα χρειαστείτε
  • 2 κ.σ. αποξηραμένη τσουκνίδα
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κ.γ μέλι (προαιρετικά)
  • Χυμό από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

Διαδικασία:

Βάλτε το νερό σε κατσαρόλα και τοποθετήστε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, σημαίνει ότι έχει πάρει βράση. Αφαιρέστε από το μάτι και τοποθετείστε την τσουκνίδα. Σκεπάζεται με καπάκι αφήνοντας όπως έχει για 15 λεπτά τουλάχιστον. Προσθέστε μέλι και φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού. Το ρόφημα είναι έτοιμο προς κατανάλωση.

Πίνεται ζεστό ή παγωμένο, μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Μαγειρεμένη τσουκνίδα: Τα μέρη τις τσουκνίδας που μπορούν να μαγειρευτούν είτε ψητά, είτε βραστά και να προσφέρουν οφέλη στην υγεία είναι η ρίζα, τα στελέχη και τα φύλλα. Η ψητή τσουκνίδα αποτελεί πηγή βιταμινών Α και C και σιδήρου.

Η γεύση της είναι αρκετά ευχάριστη, όμως θέλει καλή διαχείριση πριν το βράσιμο, γιατί δημιουργεί ερεθισμούς στα σημεία του δέρματος που έρχεται σε επαφή. Πάντα να φοράτε γάντια πριν τη μαγειρέψετε. Θα βρείτε αρκετές συνταγές για να φτιάξετε ένα νόστιμο πιάτο, με ποιο γνωστά το τσουκνιδοπίλαφο και την προσθήκη σε πίτες. Συνδυάστε με ρύζι και θα έχετε ένα νόστιμο γευστικό αποτέλεσμα.

Εκχύλισμα και βάμμα: Τόσο το εκχύλισμα, όσο και το βάμμα τσουκνίδας χρησιμοποιούνται σε πολλές θεραπείες ομορφιάς. Μπορούν επίσης, να εφαρμοστούν απευθείας στις αρθρώσεις και σε όλες τις περιοχές που πονούν προσφέροντας άμεση ανακούφιση.

Συμπληρώματα Είναι διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία με τη μορφή δισκίων και κάψουλας. Χορηγούνται κυρίως για την αντιμετώπιση αλλεργιών, ωστόσο βελτιώνουν και την υγεία του οργανισμού, των μαλλιών και της επιδερμίδας.
Οφέλη

Διαθέτει πληθώρα θεραπευτικών ιδιοτήτων και θρεπτικών συστατικών, τα οποία προσφέρουν στον οργανισμό πολυάριθμα οφέλη:


Ανακουφίζει από συμπτώματα αρθρίτιδας

Διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που βοηθούν στην άμεση ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων από ασθένειες όπως ρευματισμοί, ουρική αρθρίτιδας και τενοντίτιδα.

Βοηθά στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη

Η τσουκνίδα συνιστά βασικό συστατικό σε διάφορα φάρμακα, τα οποία προορίζονται για τη θεραπεία των ασθενειών που σχετίζονται με τον προστάτη. Αν και οι μέχρι τώρα μελέτες, υποστηρίζουν πως δεν έχει την ικανότητα να μειώσει το μέγεθος ενός διευρυμένου προστάτη. Εντούτοις, το βότανο φαίνεται να επιδρά προληπτικά στην αρχή της νόσου. Όταν δηλαδή τα πρώτα συμπτώματα κάνουν την εμφάνιση τους. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει η τσουκνίδα είναι να εμποδίζει την εξέλιξη της νόσου και να βοηθά στη βελτίωση της υγείας του προστάτη.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού

Εξαιτίας των διουρητικών ιδιοτήτων της, η τσουκνίδα εφαρμόζεται εδώ και αιώνες από την εναλλακτική ιατρική ως θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση ουρολογικών προβλημάτων που προκαλούνται από πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Συγκεκριμένα, η τσουκνίδα έχει την ικανότητα να διασπά τις πέτρες και να τις απομακρύνει μέσω των ούρων.

Για τις εποχικές αλλεργίες

Τα φύλλα της τσουκνίδας είναι κατάλληλα για ανακούφιση από τα συμπτώματα των αλλεργιών. Οι αντιισταμινικές ιδιότητες, δρουν κατά της ισταμίνης που υπάρχει στο σώμα και βοηθούν στην αντιμετώπιση εποχικών αλλεργιών από συμπτώματα του βήχα, φτερνίσματος, αλλεργικής κνίδωσης και άσθματος.
Σταματά την αιμορραγία

Είναι επίσης γνωστή για τις στυπτικές της ιδιότητές. Οι συγκεκριμένες δράσεις του βοτάνου έχουν την ικανότητα να σταματούν την αιμορραγία έπειτα από χτυπήματα, μικροτραυματισμούς και πληγές.

Καταπραΰνει τον πόνο της δυσμηνόρροιας

Η τσουκνίδα δεν είναι απλά ένα βότανο, αλλά συνιστά και έναν ισχυρό σύμμαχο των γυναικών. Εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις στα μαλλιά και την επιδερμίδα, ανακουφίζει από τους πόνους της δυσμηνόρροιας και διεγείρει την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την πολύτιμη περίοδο της γαλουχίας.

Εξισορροπεί τα επίπεδα χοληστερόλης

Το ρόφημα της τσουκνίδας περιέχει ενώσεις όπως η βήτα-σιτοστερόλη που προάγουν την υγεία του οργανισμού. Η συγκεκριμένη ουσία έχει την ικανότητα να απορροφά τα λιπαρά οξέα από το αίμα.

Έτσι, η τακτική κατανάλωση τσουκνίδας βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών διαταραχών.

Προστατεύει το DNA

Οι ανθυγιεινές διατροφικές μας συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο εισβολής τοξινών στο σώμα. Οι τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες τόσο στις κυτταρικές μεμβράνες, όσο και στο DNA.

Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο τσάι των φύλλων τσουκνίδας ενισχύουν τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού, προστατεύοντας από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών.

Προστατεύει από κρυολόγημα και γρίπη

Ένα φλιτζάνι τσάι από φύλλα τσουκνίδας, περιέχει πολύτιμα συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό από το κρυολόγημα, την γρίπη και άλλες εποχικές ασθένειες.

Για το δέρμα

Υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν πως η τσουκνίδα συμβάλλει στη διατήρηση μιας όμορφης και υγιούς επιδερμίδας.

Αναλυτικότερα,
Έχει στυπτικές ιδιότητες: Τα φύλλα τσουκνίδας έχουν στυπτικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη θεραπεία δερματικών παθήσεων συμπεριλαμβανομένων των τσιμπημάτων από έντομα, της ανεμοβλογιά κ.α. Επιπλέον, η τοπική εφαρμογή εκχυλίσματος ή ελαίου φύλλων τσουκνίδας, συνιστά αποτελεσματική φυσική θεραπεία του εκζέματος.

Θεραπεύει τα εγκαύματα: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φύλλων τσουκνίδας δρουν για την άμεση θεραπεία εγκαυμάτων.

Κατά της ακμής: Το εκχύλισμα των αποξηραμένων φύλλων περιέχει συστατικά που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής. Εξαλείφοντας παράλληλα τα σημάδια και τις ουλές.
Για τα μαλλιά

Η τσουκνίδα έχει ευεργετικές επιδράσεις και στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής.

Πιο συγκεκριμένα,

Καταπολεμά την τριχόπτωση: Η τσουκνίδα συνιστά μία από τις αρχαιότερες φυσικές θεραπείες της τριχόπτωσης. Μπορούμε είτε να εφαρμόσουμε μερικές σταγόνες έλαιο τσουκνίδας στο τριχωτό της κεφαλής και να κάνουμε ελαφρύ μασάζ, είτε να λάβουμε συμπλήρωμα τσουκνίδας.

Αναζωογονεί τα μαλλιά: Εκτός από την καταπολέμηση της τριχόπτωσης, η τσουκνίδα βοηθά και στην ανανέωση του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε θείο και πυρίτιο. Ουσίες που αναζωογονούν τα μαλλιά. Προάγει την υγιή ανάπτυξη της τρίχας και επαναφέρει τη χαμένη λάμψη τους.

Εξαφανίζει την πιτυρίδα: Το εκχύλισμα φύλλων τσουκνίδας σε συνδυασμό με έλαιο καρύδας, συνιστά αποτελεσματική φυσική θεραπεία κατά της πιτυρίδας. Μπορούμε να εφαρμόσουμε το μείγμα στα μαλλιά μας και να το αφήσουμε να δράσει για μια νύχτα.

Παρενέργειες

Το τσουκνίδα είναι ένα βότανο που βρίσκει αναφορά στην λαογραφία πολλών πολιτισμών, καθώς τα οφέλη που προσφέρει είναι αμέτρητα. Ωστόσο, το ευεργετικό αυτό βότανο, όπως και όλα τα βότανα, έχει ορισμένες παρενέργειες οι οποίες δεν συνδέονται τόσο με την κατανάλωση του, αλλά με τον συνδυασμό του με μερικά φάρμακα και την κατάσταση της υγείας των ατόμων που το χρησιμοποιούν.

Αναλυτικότερα, 

Μια από τις πιο γνωστές ιδιότητες των φύλλων τσουκνίδας είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Συνεπώς, άτομα που ταλαιπωρούνται από υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιθανό να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία ύστερα από τη χρήση τσουκνίδας . 

Πρόκειται για ένα ισχυρό φυσικό διουρητικό. Έτσι, ο συνδυασμό με διουρητικά φάρμακα, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. 

Η τσουκνίδα επηρεάζει την έμμηνο ρύση και προκαλεί συστολές της μήτρας. Για τον λόγο αυτό, όσες εγκυμονούν να αποφεύγουν τη χρήση της. Διαφορετικά, προτού την εντάξουν στην διατροφή τους, να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει, ότι το φύλλο τσουκνίδας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δράση των αντιπηκτικών φαρμάκων.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η τσουκνίδα είναι ένα βότανο που προάγει την υγεία του οργανισμού, των μαλλιών και του δέρματος. Εντούτοις, τόσο τα συμπληρώματα, όσο και το βότανο θα πρέπει να λαμβάνονται μόνον υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του γιατρού.


Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget