BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις καούρες


Η καούρα είναι το έντονο αίσθημα καυσού ψηλά στο στομάχι κοντά στο στήθος. Πολλές φορές το αντιλαμβανόμαστε και σαν έντονο πόνο σε αυτήν την περιοχή.


Μπορεί επίσης να νιώθουμε ξινή ή πικρή γεύση στο στόμα, κυρίως λόγω των γαστρικών υγρών. Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας μπορεί να έχουμε νιώσει αυτό το αίσθημα ιδίως όταν έχουμε καταναλώσει πολύ μεγάλα γεύματα, μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή σε διάφορες άλλες περιπτώσεις.
 
Αίτια

Το αίσθημα της καούρας είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να έχει πολλές αιτίες είτε παθολογικές είτε όχι, όπως: 
  • Εγκυμοσύνη: Είναι πολύ συχνό σύμπτωμα (μη παθολογικής αιτιολογίας) κυρίως στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης κατά το οποίο υπάρχει αύξηση του μεγέθους του μωρού και επιβράδυνση της πέψης της μητέρας.
  • Κατανάλωση μεγάλων γευμάτων: κυρίως κατανάλωση γεύματος με υψηλά κορεσμένα λιπαρά ή με ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες ή πολύ αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Το σύμπτωμα του καυσού μπορεί να εντίνεται όταν ταυτόχρονα το άτομο είναι παχύσαρκο
  • Κατάκλιση: αμέσως μετα το φαγητό έχει ως αποτέλεσμα το περιεχόμενο του στομάχου να ανεβαίνει προς τον οισοφάγο και είναι πολύ πιθανό να νιώσουμε τέτοιου είδους συμπτώματα
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Όταν έχουμε το αίσθημα καούρας περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να πάσχουμε από διαφραγματοκοίλη ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μια διαταραχή στον σφικτήρα μεταξύ οισοφάγου και στομάχου ο οποίος επιτρέπει τη δίοδο φαγητών και υγρών. Όταν υπάρχει χάλαση αυτού του σφικτήρα το περιεχόμενο του στομάχου ανεβαίνει προς τον οισοφάγο και τα υγρά του στομάχου που είναι όξινα προκαλούν αυτό το αίσθημα της καούρας
 
Αντιμετώπιση


Τα άτομα που παρουσιάζουν συχνά καούρες μπορούν να μειώσουν την συχνότητα αλλά και την ένταση τους με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.
 
Μείωση σωματικού βάρους

Αν το βάρος είναι άνω του φυσιολογικού συστήνεται αρχικά η απώλεια βάρους κατά 5-10%.
 
Αποφυγή καπνίσματος

Το κάπνισμα έχει ενοχοποιηθεί για τη χάλαση του κατωτέρου οισογαγικού σφιγκτήρα, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
 
Αποφυγή αλκοόλ και αναψυκτικών

Το αλκοόλ και τα αναψυκτικά διαταράσσουν το ph του στομάχου. Ταυτόχρονα δημιουργούν προβλήματα σε όλο το πεπτικό.

Καλό θα ήταν μειωθεί η κατανάλωσή τους.
 
Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων που έχουν ενοχοποιηθεί ενδεχομένως προκαλούν καούρα τρόφιμα με υψηλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα και trans
αποφυγή κατανάλωσης σοκολάτας και γενικότερα γλυκών
αποφυγή κατανάλωσης εσπεριδοειδών φρούτων καθώς και χυμούς από εσπεριδοειδή. Σσυνήθως τα φρούτα αυτά δημιουργούν όξινο περιεχόμενο στο στομάχι και πιθανότατα να εντείνουν το αίσθημα καυσού

Ακόμη, συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης καυτερών και πικάντικων τροφίμων. Η ευαισθησία του κάθε ανθρώπου και η συσχέτισή των συγκεκριμένων τροφών με την πρόκληση καούρας είναι διαφορετική στον καθένα.
 
Αποφυγή κατάκλισης ή πολύ έντονης άσκησης μετά απο κάθε γεύμα

Μετά από κάθε γεύμα θέλουμε το σώμα μας να βρίσκεται σε όρθια θέση. Πρέπει να αποφεύγεται η κατάκλιση καθώς τα υγρά του στομάχου ανεβαίνουν πιο εύκολα προς τον οισοφάγο. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται και η έντονη άσκηση ακριβώς για τον ίδιο λόγο.
 
Φαρμακευτική αγωγή

Όταν το αίσθημα της καούρας είναι πάρα πολύ έντονο χρησιμοποιείται και φαρμακευτική αγωγή πάντα με τη συμβολή του κατάλληλου ιατρού.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της καούρας είναι τα αντιόξινα (δρούν γρηγορότερα) και οι αναστολείς των υποδοχέων της ισταμίνης 2 (δρούν πιο αργά), τα οποία είχαν μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα.

Νεότερα φάρμακα, όπως οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (ομεπραζόλη, λανσοπραζόλη, παντοπραζόλη, ραμπεπραζόλη, εσομεπαζόλη) δρούν μειώνοντας τα γαστρικά υγρά και φαίνεται ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα.


Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget