BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Βήχας, πότε είναι ανησυχητικός και πότε όχι...

Ο βήχας μπορεί κάποιες φόρες να γίνει ένα ενοχλητικό και επώδυνο σύμπτωμα, όμως αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην άμυνα του οργανισμού ενάντια στις ασθένειες. Αποβάλλει από την αναπνευστική οδό τα μικρόβια και ξένα σωματίδια και με αυτό τον τρόπο προστατεύει τους πνεύμονες από μολύνσεις και φλεγμονές.

Ο βήχας είναι μια καθημερινή ανάγκη του οργανισμού, αφού οι περισσότεροι υπό κανονικές συνθήκες, βήχουν μία ή δύο φορές την ημέρα και αυτό συμβάλλει στον καθαρισμό των αεραγωγών στους πνεύμονες. Ωστόσο, όταν τα εξωτερικά ερεθίσματα είναι έντονα ή μολυνθεί το αναπνευστικό σύστημα, μπορεί να γίνει συχνός και παρατεταμένος. 

Ενδέχεται να μας επηρεάσει κατά τη σωματική άσκηση, τον ύπνο, να προκαλέσει πόνο στο στήθος,  δύσπνοια, ακόμη και δυσφορία εάν συνοδεύεται από ζαλάδα.

Τύποι βήχα

Μπορούμε να τον κατηγοριοποιήσουμε από τη διάρκεια, καθώς και από μερικά ακόμη ειδικά χαρακτηριστικά.
  • Οξύς βήχας: Ξαφνική έναρξη και διαρκεί έως 3 εβδομάδες
  • Υποξύς: Διαρκεί από 3 έως 8 εβδομάδες
  • Χρόνιος: Διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες
  • Παραγωγικός: Παράγει φλέγμα
  • Ξηρός: Δεν παράγει φλέγμα
  • Νυχτερινός βήχας: Συμβαίνει μόνο τη νύχτα
  • Αιμόπτυση: Βήχας με αίμα.

Συμπτώματα

Ο βήχας μπορεί να είναι από μόνος του σύμπτωμα μιας ασθένειας ή μπορεί να εμφανιστεί μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως:
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Εύκολη κόπωση
  • Συριγμός
  • Ρινική καταρροή
  • Πονόλαιμος
  • Καούρα
  • Απώλεια βάρους
  • Πυρετός και ρίγη
  • Νυχτερινή εφίδρωση
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Βήχας κατά την κατάποση

Αιτίες

Οξύς βήχας

Διαρκεί λιγότερο από τρεις εβδομάδες και οι κοινές αιτίες που τον προκαλούν είναι:

Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού: Προκαλούνται από ιούς και αποτελούν την πιο συνηθισμένη αιτία του οξύ βήχα. Συνήθως συνδέονται με πυρετό, πονόλαιμο και ρινική καταρροή.
Λοιμώξεις ανωτέρου αναπνευστικού:
  • Το κοινό κρυολόγημα
  • Η ιογενής λαρυγγίτιδα
  • Η γρίπη
Αλλεργική ρινίτιδα: Ασθένεια που επηρεάζει τη μύτη και κατά συνέπεια τη ρινική αναπνοή. Συνήθως συνδέεται με ξηρό βήχα, φτέρνισμα και ρινική καταρροή.

Εισπνοή χημικών ουσιών: Η οξεία έκθεση σε χημικές ουσίες και καπνό, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του λαιμού και των αεραγωγών και να προκαλέσει βήχα.

Λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού: Πρόκειται για λοιμώξεις που επηρεάζουν τους αεραγωγούς κάτω από το λαιμό και συχνά προκαλούν βήχα και πυρετό.
Λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού:
  • Βρογχίτιδα
  • Πνευμονία
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Γνωστή και ως παλινδρόμηση οξέος. Το γαστρικό οξύ του στομάχου επιστρέφει στον οισοφάγο. Σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι το λαιμό προκαλώντας ξηρό βήχα.

Χρόνιος βήχας

Συνήθως διαρκεί περισσότερο από οκτώ εβδομάδες και οι κοινές αιτίες που τον προκαλούν είναι:

Ανασταλτικά φάρμακα: Ένας βήχας μπορεί να είναι παρενέργεια φαρμάκων που χορηγούνται μέσω μιας συσκευής εισπνοής. Ενδέχεται να είναι και παρενέργεια των β-αναστολέων και αναστολέων του ΜΕΑ (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης), τα οποία είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Χρόνιες λοιμώξεις πνευμόνων: Ορισμένες λοιμώξεις των πνευμόνων μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο βήχα. Η φυματίωση, μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη των πνευμόνων, μπορεί να προκαλέσει πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις και βήχα που πολλές φορές συνοδεύεται με αίμα.

Καρκίνος του πνεύμονα: Ο καρκίνος που προέρχεται από τους πνεύμονες ή από άλλα όργανα μπορεί να προκαλέσει βήχα μαζί με αίμα.

Περιβαλλοντικοί ρύποι: Ο καπνός των τσιγάρων, η σκόνη και το νέφος μπορούν να προκαλέσουν βήχα. Στην περίπτωση των καπνιστών, η νικοτίνη που υπάρχει στον καπνό παραλύει τις μικροσκοπικές τρίχες των κυττάρων στους αεραγωγούς (οι οποίες εκκρίνουν τακτικά τη βλέννα από το αναπνευστικό σύστημα) εγκλωβίζοντας με αυτό τον τρόπο τη βλέννα και αναγκάζει τον οργανισμό να την αφαιρέσει με βήχα.

Η ιγμορίτιδα, ο κοκκύτης και οι χρόνιες παθήσεις όπως το άσθμα, το εμφύσημα και η κυστική ίνωση χαρακτηρίζονται εν μέρει από συμπτώματα βήχα.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό

Ο βήχας που διαρκεί μία με δύο εβδομάδες, συνήθως δε χρειάζεται ιατρική καθοδήγηση για την αντιμετώπιση του, ωστόσο θα πρέπει να την αναζητήσετε όταν:
  • Διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες
  • Επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα
  • Συνοδεύεται με αιματηρή βλέννα
  • Προκαλεί δύσπνοια ή πόνο στο στήθος
  • Προκαλεί απώλεια όρεξης ή επίμονη αλλαγή στην φωνή
  • Προκαλεί οίδημα στο λαιμό και πυρετό

Διάγνωση

Για να προσδιοριστεί η αιτία, ο αρμόδιος γιατρός πρέπει να λάβει ένα ακριβές ιατρικό ιστορικό και να κάνει κάποιες εξετάσεις. Πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια, συμπτώματα που τον συνοδεύουν, ή ακόμη και περιβαλλοντικοί παράγοντες, μπορεί να βοηθήσουν τον γιατρό, στην έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να προβεί σε μικροσκοπική παρατήρηση των πτυέλων, για τον εντοπισμό βακτηρίων ή λευκών αιμοσφαιρίων. Η ακτινογραφία στην περιοχή του θώρακα, μπορεί να εντοπίσει λοιμώξεις, όπως είναι η πνευμονία ή φυματίωση.

Εάν αυτές οι ενέργειες δεν επαρκούν για να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία, τότε ο γιατρός μπορεί να υποβάλλει τον ασθενή σε βρογχοσκόπηση ή λαρυγγοσκόπηση. Δηλαδή σε εξετάσεις που επιθεωρούν το εσωτερικό των βρόγχων και του λάρυγγα, μέσω λεπτών σωληνοειδών συσκευών.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα του βήχα και την υποκείμενη αιτία.

Ο ήπιος ή βραχυπρόθεσμος βήχας, συνήθως δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία, καθώς μπορεί να οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη που βελτιώνεται από μόνη της μέσα σε λίγες μέρες.

Οι ειδικοί του τομέα της υγείας συμβουλεύουν την τακτική λήψη υγρών και τσάι με μέλι. Βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία.
Προσοχή! Στην περίπτωση που ο βήχας οφείλεται σε λοίμωξη, όπως η πνευμονία, ίσως χρειαστεί η λήψη αντιβιοτικών.
Από την άλλη, η θεραπεία του χρόνιου βήχα απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και πιθανή χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η θεραπεία ενδέχεται να είναι δύσκολη, καθώς μπορεί να χρειαστούν πολλαπλές προσεγγίσεις, ενώ υπάρχουν πιθανότητες να μην εξαλειφθεί τελείως. Πιο συγκεκριμένα, ο βήχας που προκαλείται από άσθμα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση βρογχοδιασταλτικών ή μπορεί να χορηγηθεί αντιισταμινικό σε περιπτώσεις αλλεργίας.

Οι γιατροί προτιμούν να μην καταστέλλουν έναν παραγωγικό βήχα, διότι έτσι βοηθούν τον οργανισμό στην εκκαθάριση του αναπνευστικού συστήματος. Εν τούτοις, μπορούν να χορηγηθούν φάρμακα εάν ο ασθενής δεν μπορεί να ξεκουραστεί λόγω του βήχα ή αν ο βήχας δεν είναι παραγωγικός, όπως συμβαίνει με τον βήχα που σχετίζεται με το κρυολόγημα ή τη γρίπη.
Υπάρχουν δύο τύποι φαρμάκων που εφαρμόζονται για την θεραπεία του, τα αντιβηχικά και τα αποχρεμπτικά.

Αντιβηχικά
Πρόκειται για φάρμακα που καταστέλλουν τον βήχα. Ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως υπνηλία, ναυτία και δυσκοιλιότητα.

Αποχρεμπτικά
Είναι φάρμακα που βοηθούν στην αποβολή των εκκρίσεων από τους αεραγωγούς των πνευμόνων. Θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση του ξηρού ή και του παραγωγικού βήχα.

Πρόληψη


Οι ειδικοί συνιστούν να αποφύγετε το κάπνισμα και την άμεση επαφή με άτομα που πάσχουν από κρυολόγημα ή γρίπη. Επίσης, κρίνεται απαραίτητο να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να πίνετε πολλά υγρά.


votanonkipos.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget