Η
αγριάδα ή αγρόπυρο το έρπον ή Agropyron repens ή τριτικό το έρπον ή
Triticum repens ή άγλωσσο ή αούστας ή άργαστη ή άγρωστη ή κύνοδον άκτυλο
ή σκυλόχορτο ή argopyronrepens.
Η αγριάδα ανήκει στα αγγειόσπερμα στην οικογένεια των Αγροστωδών.
Ο Κυνόδους ο δάκτυλος (Cynodon dactylon) ή αγριάδα ή άρκαστη ή άγλουσος είναι ποώδες πολυετές φυτό χαμηλής ανάπτυξης και ανήκει και αυτή στην οικογένεια των Αγροστωδών. Το υπόγειο μέρος του φυτού δημιουργεί διάφορα ριζώματα που η κορυφή τους βγαίνοντας από το έδαφος σχηματίζει νέους βλαστούς.
Η αγριάδα ανήκει στα αγγειόσπερμα στην οικογένεια των Αγροστωδών.
Ο Κυνόδους ο δάκτυλος (Cynodon dactylon) ή αγριάδα ή άρκαστη ή άγλουσος είναι ποώδες πολυετές φυτό χαμηλής ανάπτυξης και ανήκει και αυτή στην οικογένεια των Αγροστωδών. Το υπόγειο μέρος του φυτού δημιουργεί διάφορα ριζώματα που η κορυφή τους βγαίνοντας από το έδαφος σχηματίζει νέους βλαστούς.
Το τριτικό το έρπον ή αγρόπυρο έχει ρίζωμα που έρπει και μπλέκεται με τα καλλιεργούμενα φυτά και δυσκολεύει την ανάπτυξή τους. Έχει φύλλα μακριά, λογχοειδή, πράσινα χνουδωτά και στέλεχος όρθιο, λείο και καταλήγει σε στάχυ αμφίπλευρο με ανθίδια που είναι όλα γόνιμα. Φυτρώνει παντού και ανθίζει από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο.
Ο Κυνόδους ο δάκτυλος είναι ζιζάνιο πολυετές που καταστρέφει και αυτό τις καλλιέργειες και τους κήπους. Έχει ρίζωμα ωχροκίτρινο, οζώδες με κόμπους κατά διαστήματα από όπου ριζώνει και βγάζει νεαρούς βλαστούς. Τα φύλλα είναι μακρόστενα λογχοειδή και τα άνθη σε μικρό στέλεχος με 5 μακρόστενες λωρίδες και μοιάζουν με τα δάχτυλα χεριού.
Χρησιμοποιείται για δημιουργία χλοοταπήτων και ως καλλωπιστικό φυτό για εδαφοκαλύψεις, ιδιαίτερα σε περιοχές με θερμά κλίματα λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητάς της στην ξηρασία.
Είναι ένα σε μεγάλο βαθμό επιθετικό προς τα άλλα είδη φυτό, αναπτυσσόμενο πολλές φορές σε βάρος άλλων καλλιεργειών. Γι' αυτό αποτελεί σε ορισμένες περιοχές ζιζάνιο, και δύσκολο να εκριζωθεί. Π.χ. στην Ελλάδα θεωρείται ζιζάνιο των αγρών σποροποραγωγής, των αμπελώνων και των οπωρώνων. Την μεγαλύτερη ζημιά την προσκαλεί, κυρίως, σε ποτιστικά χωράφια.
Η εξάπλωση της αγριάδας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα
την εξασθένηση άλλων φυτών και δένδρων, αφού απορροφά από το έδαφος
ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη τους. Εάν τεμαχιστούν από το
όργωμα ή το σκάψιμο και σε συνδυασμό με το πότισμα τότε αναβλαστάνουν
και αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς επιδεινώνοντας το πρόβλημα.
Η
καταπολέμηση της αγριάδας γίνεται με διάφορα ζιζανιοκτόνα, ψεκάζοντας το
φύλλωμα όταν βρίσκεται σε ζωηρή ανάπτυξη. Στη συνέχεια το φάρμακο
περνάει στο ρίζωμα καταστρέφοντας τελείως το φυτό.
Τα ριζώματα του γνωστού ζιζανίου κάθε κήπου και αγρού φημίζονται για την διουρητική τους ενέργεια, γι' αυτό χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ψαμμίασης και πέτρας στο νεφρό ή τη χολή.
Τα ριζώματα του γνωστού ζιζανίου κάθε κήπου και αγρού φημίζονται για την διουρητική τους ενέργεια, γι' αυτό χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ψαμμίασης και πέτρας στο νεφρό ή τη χολή.
Οι σκύλοι και οι γάτες τρώνε φύλλα αγριάδας όταν νιώθουν ανάγκη να κάνουν εμετό ή να ενεργηθούν και να απαλλαγούν από τις τρίχες που καταπίνουν.
Παλαιότερα όταν υπήρχε έλλειψη σταριού έκαναν αλεύρι από ρίζες αγριάδας και το ανακάτευαν με αλεύρι σιταριού ή κριθαριού για να κάνουν ψωμί.
Η αγριάδα αν ανακατωθεί με κριθάρι δίνει πολύ καλή μπύρα, ενώ με χημική επεξεργασία της ρίζας αγριάδας μπορεί να παραχθεί οινόπνευμα με άμυλο μια ουσία που μυρίζει σαν βανίλια. Επειδή περιέχει οπωροσάκχαρα και άλλο σάκχαρο διαφορετικό του καλαμοσάκχαρου και κόμμη, αζωτούχες ενώσεις και τριτικίνη χρησιμοποιείται για ζύμωση και το προϊόν που βγαίνει από την απόσταξη είναι οινόπνευμα.
Χρήσιμα μέρη της αγριάδας
Το τριτικό το έρπον: Τα ριζώματά του και τα φύλλα του
Ο κυνόδους ο δάκτυλος: Τα ριζώματα που μαζεύονται και ξηραίνονται.
Που μπορούμε να βρούμε αγριάδα
Η αγριάδα φυτρώνει απρόσκλητη σε κάθε χωράφι ακαλλιέργητο και καλλιεργημένο, στο οποίο δεν έριξαν φάρμακα ζιζανιοκτόνα. Μπορείτε να ξεριζώσετε όση θέλετε το Μάρτιο, Απρίλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Την πλένετε να καθαρίσει από τα χώματα, κόβετε τα ριζώματα, τα δένετε σε ματσάκια και τα κρεμάτε να ξεραθούν.
Δραστικές ουσίες αγριάδας
Το τριτικό το έρπον : Υδατάνθρακες 5%, τριτικίνη, αιθέριο έλαιο με αγροπυρίνη, γλυκοβανιλλίνη, ινοσίτη, σαπωνίνες, γόμμη, οργανικά οξέα, γλειώδεις ουσίες, βιταμίνη C και προβιταμίνη Α, ινουλίνη, οπωροσάκχαρα και ανόργανα άλατα.
Ο κυνόδους ο δάκτυλος: Περιέχει σάκχαρα, ρητίνες, αζωτούχες ενώσεις και τρικιτίνη.
- Η αγροπυρίνη που περιέχει η αγριάδα είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και μαλακτικό και χρησιμοποιείται με επιτυχία σε φλεγμονές του ουροποιητικού, όπως είναι η κυστίτιδα, η ουρηθρίτιδα κ.ά.
- Η αγριάδα κάνει καλό και στον ίκτερο, την ηπατίτιδα, τους πόνους των αρθριτικών και σε προβλήματα των εντέρων και του στομαχιού.
- Η σημαντικότερη χρήση της αγριάδας είναι η διουρητική.
- Οι περισσότεροι επιστήμονες τη συνιστούν για τις πέτρες νεφρών, φλογώσεις ουροποιητικού, την ολιγουρία, τις κυστίτιδες, την διόγκωση προστάτη, την ποδάγρα (μειώνει το ουρικό οξύ), τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά.
- Το έγχυμα της ρίζας συνιστάται, για τις φλογώσεις του ήπατος για τον καρκίνο του ήπατος.
- Το αφέψημα αγριάδας καθαρίζει το αίμα, είναι δροσιστικό και συνιστάται για την γενική αποτοξίνωση του οργανισμού. Το ίδιο και ο χυμός φυτού.
- Μαζί με τη γλυκόριζα η αγριάδα είναι αντιπυρετικό.
- Η αγριάδα έχει ευεργετική επίδραση στην έκκριση της χολής. Γι' αυτό συνιστάται, στις φλογώσεις της χολής, στην χολοκυστίτιδα και στην χολαγγειίτιδα (στο αφέψημα προστίθεται και γλυκόριζα).
- Είναι, ακόμη, ανθελμινθικό και σκοτώνει τα παράσιτα των εντέρων. Είναι αντιφλογιστικό για τα έντερα με αντιβακτηριακές ιδιότητες.
- Είναι αντιπυρετικό και βοηθά σε εμπύρετες καταστάσεις και μυκολυτικό με γλυκόριζα σε φλέγματα και χρησιμοποιείται στον χρόνιο κατάρρου αναπνευστικού, στομάχου και εντέρων.
- Είναι κατά της συμφόρησης των λεμφαδένων και κατά της κυτταρίτιδας.
- Είναι κατά του εκζέματος.
- Έχει μυκητοκτόνες ιδιότητες χάριν στην αργοπυρίνη.
- Χρησιμοποιείται και κατά της στειρότητας.
- Χρησιμοποείται και σε υψηλή πηκτικότητα του αίματος και βοηθά στην ρευστοποίηση.
- Χρησιμοποιείται για το αδυνάτισμα.
Πώς χρησιμοποιείται η αγριάδα
Υπάρχει σε εκχύλισμα (30-60 γρ.), χάπια και χυμό νεαρών φύλλων και στελέχους (30-100γρ).
-Βάζετε 30 γραμμάρια ρίζες σε 1 λίτρο κρύο νερό και τα αφήνετε να φουσκώσουν για ένα βράδυ. Την επόμενη βράζετε για 10 λεπτά και το αφήνετε αρκετή ώρα στο ζεστό νερό και πίνετε 3 ποτήρια την ημέρα με άδειο στομάχι.
-Αν θέλετε βάζετε 4 κουταλάκια του καφέ ρίζωμα σε 3 ποτήρια νερό και τα αφήνετε για 1 βράδυ. Το πρωί σουρώνετε, φυλάτε το νερό και προσθέτε νέο και βράζετε τις ρίζες αγριάδας για 10 λεπτά, σουρώνετε, ενώνετε τα δύο υγρά και πίνετε κατά τη διάρκεια ημέρας.
-Ή αφήνετε δύο κουταλιές τεμαχισμένη ρίζα να μουσκέψει σε ένα κιλό νερό και μετά το βράζετε για 10 λεπτά και πίνετε ένα ποτήρι την ημέρα.
-Το αγρόπυρα μαζί με μαλλιά σιταροπούλας: Μεγάλες διουρητικές ικανότητες
- -Μαζί με τα ριζώματα βράζουμε και ίδια ποσότητα μουστάκια καλαμποκιού.
-Τα αγρόπυρα μαζί με μαϊντανό για διούρηση και για το έλκος στομάχου.
-Βράζουμε 30 γρ ριζώματα σε ένα λίτρο νερό. Τα αφήνουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε και πίνουμε από ένα ποτήρι ή φλιτζάνι, πρωί, μεσημέρι και βράδυ, σκέτο με άδειο στομάχι.
-Μαζί με τα ριζώματα βράζουμε και ίδια ποσότητα μουστάκια καλαμποκιού.
-Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζώματα σε νερό για ένα λεπτό και μετράμε από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει. Χύνουμε το νερό αυτό και κόβουμε τα ριζώματα σε κομματάκια και τα ξαναβράζουμε σε ένα λίτρο νερού μέχρι να εξατμισθεί ένα 20%. Τότε προσθέτουμε και 10 γρ γλυκόριζα, αφήνουμε να κρυώσει, σουρώνουμε και το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα, νηστικοί.
-Αν οι πέτρες από τα νεφρά έχουν κατέβει στην ουροδόχο κύστη, αφού βράσουμε τα ριζώματα της αγριάδας 15-20 λεπτά, προσθέτουμε λίγη ρίζα από Φραουλιά, Ξινολάπαθο και μερικά φύλλα Αγριμονίου, τ' αφήνουμε να βράσουν άλλα 5 λεπτά και σουρώνουμε και πίνουμε.
-Για τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος βράζουμε 20 γραμμάρια Αγριάδας και Γλυκόριζας, για 20 λεπτά και αφού κρυώσει και σουρωθεί, πίνετε τρία ποτήρια την ημέρα νηστικοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου