Το πικρό πορτοκάλι ή Citrus aurantium ή ξινό πορτοκάλι ή πορτοκάλι Σεβίλλης ή νεράντζι είναι ένα εσπεριδοειδές με πληθώρα χρήσεων. Χρησιμοποιείται, συνήθως, σε φυτικά συμπληρώματα αδυνατίσματος και σε ορισμένα τρόφιμα, όπως οι μαρμελάδες.
Θεωρείται ότι προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, τώρα βρίσκεται σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, τα νησιά της Νότιας Θάλασσας, την Ευρώπη και τη Δυτική και Νότια Αφρική.
Η νεραντζιά ευδοκιμεί σε υποτροπικές περιοχές, αλλά μπορεί να αντέξει σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ο παγετός για μικρά χρονικά διαστήματα.
Ο καρπός της νεραντζιάς έχει κοκκινοπορτοκαλί χρώμα όταν είναι ώριμος και έχει μια εμφανώς παχιά φλούδα με βαθουλώματα.
Υπάρχουν 23 ποικιλίες του καρπού.
Το πικρό πορτοκάλι περιέχει αρκετές ισχυρές φυτικές ενώσεις που μερικές φορές εξάγονται από την αποξηραμένη φλούδα για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής. Το πατενταρισμένο εκχύλισμα πικρού πορτοκαλιού, p-synephrine, πωλείται σε μορφή κάψουλας ως φυτικό συμπλήρωμα απώλειας βάρους.
Διατίθενται, επίσης, αιθέρια έλαια και σκόνη και υγρά συμπληρώματα.
Το νεράντζι είναι ένα εσπεριδοειδές με λακκάκια στο δέρμα και ισχυρές φυτικές ενώσεις που εκχυλίζονται και χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία συμπληρωμάτων.
Ενώσεις και θρεπτικά συστατικά των νεραντζιών
Οι φυτικές ενώσεις στο νεράντζι, που ονομάζονται πρωτοαλκαλοειδή, χρησιμοποιούνται για πάνω από 20 χρόνια σε συμπληρώματα για την απώλεια βάρους, τις αθλητικές επιδόσεις, τη φροντίδα του δέρματος, τον έλεγχο της όρεξης και την υγεία του εγκεφάλου, καθώς και στην αρωματοποιία.
–Συνεφρίνη
Η συνεφρίνη ή π-συνεφρίνη ή p-synephrine, το κύριο εκχύλισμα από το νεράντζι, έχει παρόμοια δομή με την εφεδρίνη, αλλά, χωρίς, παρενέργειες.
Επιπλέον, η p-synephrine είναι δομικά παρόμοια με τις ορμόνες επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη, οι οποίες αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό.
Τα εκχυλίσματα νεραντζιού και οι φυσικές χρήσεις του φυτού δε βλάπτουν την καρδιά και το νευρικό σας σύστημα ούτε διεγείρουν τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος, όπως κάνουν ορισμένα διεγερτικά.
Η P-synephrine βρίσκεται, επίσης, σε άλλα εσπεριδοειδή και τους χυμούς τους, όπως τα μανταρίνια και οι κλημεντίνες.
-Λιμονένιο
Όπως και άλλα εσπεριδοειδή, το νεράντζι παρέχει λιμονένιο, μια ένωση που έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες.
Tο λιμονένιο μπορεί να αποτρέψει ορισμένους καρκίνους και κυρίως, τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το λιμονένιο είναι θεραπεία για τον COVID-19 και για άλλες ιώσεις.
–Οκτοπαμίνη
Ένα άλλο πρωτοαλκαλοειδές που βρίσκεται στο νεράντζι είναι η π-οκτοπαμίνη. Ωστόσο, ελάχιστη έως καθόλου π-οκτοπαμίνη ή p-octopamine υπάρχει στα εκχυλίσματα του νεραντζιού. Επιπλέον, πιστεύεται ότι μεταβολίζεται πολύ γρήγορα στο συκώτι σας όταν καταναλώνεται από ολόκληρο το φρούτο.
–Άλλες ενώσεις
Τα φύλλα του φυτού του νεραντζιού είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό. Επιπλέον, η φλούδα του έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που μπορεί να προστατεύσουν το σώμα σας από ασθένειες αποτρέποντας την καταστροφή των κυττάρων. Λειτουργούν απενεργοποιώντας τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθείς ενώσεις που βλάπτουν τα κύτταρά σας, αυξάνοντας τη φλεγμονή και τον κίνδυνο ασθένειας.
Τα πρωτοαλκαλοειδή είναι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο νεράντζι και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες.
Το νεράντζι βοηθά στην απώλεια βάρους
Το νεράντζι και άλλες ποικιλίες εσπεριδοειδών έχουν δυνατότητες απώλειας βάρους. Πολλά συμπληρώματα αδυνατίσματος χρησιμοποιούν εκχυλίσματα νεραντζιού σε συνδυασμό με άλλα συστατικά. Συγκεκριμένα, η p-synephrine έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη διάσπαση του λίπους, αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη και καταστέλλει ήπια την όρεξη, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του βάρους.
Τα οφέλη στην υγεία από τα νεράντζια
Το νεράντζι και τα εκχυλίσματά του χρησιμοποιούνται στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική για τη θεραπεία της δυσπεψίας, της διάρροιας, της δυσεντερίας και της δυσκοιλιότητας, αλλά και του άγχους και της επιληψίας. Χρησιμοποιείται και για τα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Οι ενώσεις φλαβανόνης στα εσπεριδοειδή και τους χυμούς μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Η υψηλή περιεκτικότητας σε βιταμίνη C του νεραντζιού μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος. Ο ρόλος της βιταμίνης C στην επούλωση πληγών και στο σχηματισμό κολλαγόνου είναι καλά τεκμηριωμένος.
Η πικρή πορτοκαλί ένωση p-synephrine μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση.
Ο πικρός χυμός νεραντζιού περιέχει φουρανοκουμαρίνη, μια ένωση που μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις με τον χυμό γκρέιπφρουτ. Ως εκ τούτου, τα άτομα που λαμβάνουν αποσυμφορητικά ή όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή γλαύκωμα θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν υψηλές ποσότητες χυμού και καρπών νεραντζιού.
Γενικά, τα εκχυλίσματα νεραντζιού στα συμπληρώματα διατροφής είναι ασφαλή για κατανάλωση σε δόσεις 50–98 mg την ημέρα. 40 mg συνεφρίνης σε συνδυασμό με 320 mg καφεΐνης είναι μια ασφαλής δόση αυτών των συνδυασμένων συστατικών. Η κατανάλωση ενός ολόκληρου νεραντζιού που περιέχει 30,6 mg p-synephrine δεν έχει αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. Το νεράντζι είναι πιθανώς ασφαλές σε δόσεις που κυμαίνονται από 30,6 mg συνεφρίνης στο φρούτο έως 98 mg σε συμπληρώματα διατροφής.
Μαγειρικές χρήσεις νεραντζιού
Το νεράντζι είναι αρκετά ξινό και δεν καταναλώνεται, συχνά, ωμό.
Με φυσική υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, έναν παράγοντα γέλης, η κύρια μαγειρική εφαρμογή του φρούτου είναι για την παρασκευή μαρμελάδας.
Το έλαιο νεραντζιού χρησιμοποιείται, επίσης, ως αρωματικό ή πρόσθετο για τα ακόλουθα:
- ζελέ
- καραμέλες, τσίχλες, και αποξηραμένα φρούτα
- επιδόρπια (παγωτό, πίτες)
- σάλτσες και τσάτνεϊ
- dressings σαλάτας
- ζυμωμένο κρασί
Ο χυμός του νεραντζιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαρινάδα για να αρωματίσετε τα ψάρια και το κρέας. Σε ορισμένες περιοχές, χρησιμοποιείται παρόμοια με το ξύδι.
Επιπλέον, τα εκχυλισμένα έλαια δίνουν μια ξεχωριστή γεύση σε λικέρ όπως το Grand Marnier.
Στην Κίνα, το νεράντζι χρησιμοποιείται για την παρασκευή αφεψημάτων από βότανα και φαρμάκων.
Άλλες χρήσεις νεραντζιού
Το νεράντζι έχει πολλές άλλες οικιακές χρήσεις εκτός της κουζίνας:
- σαπούνια
- αιθέρια έλαια (νερολί, πτιγκρέιν)
- αρωματοποιία
- αντισηπτικά και αιμοστατικά
Το νεράντζι είναι ένα εσπεριδοειδές με διάφορες οικιακές και βιομηχανικές χρήσεις, σε πρόσθετα τροφίμων έως στην αρωματοποιία. Χρησιμοποιείται, κυρίως, για την παρασκευή μαρμελάδων και ζελέ λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πηκτίνη.
Το νεράντζι είναι ένα εσπεριδοειδές που συχνά μεταποιείται σε εκχύλισμα. Έχει, επίσης, πολλές μαγειρικές χρήσεις, αν και σπάνια τρώγεται σα φρούτο.
Τα συμπληρώματα νεραντζιού θεωρούνται ευρέως ασφαλή σε κοινές δόσεις και είναι αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους, στην υγεία του θυρεοειδούς και στη φροντίδα του δέρματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου