BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Αγριόπρασο : Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριόπρασο


 Allium ampeloprasum

Το αγριόπρασο ή άλλιο το αμπελόπρασο ή Allium ampeloprasum ή σχοινόπρασο ή αγριόπρασο, ανήκει στην οικογένεια των Λεριίδων ή Λιλιίδων.

Είναι πολυετές φυτό, με βλαστό που φθάνει μέχρι και τα δύο μέτρα. Έχει φύλλα μακριά, σπαθωτά και άνθη ασπριδερά ή λιλά που βρίσκονται σε ακραία, σφαιρική ταξιανθία. Ανθίζει από το Μάη μέχρι τον Ιούλη σε καλλιεργημένους και χέρσους τόπους, στις άκρες των δρόμων, σε πετρώδη και αμμώδη εδάφη.

Είναι από τα βότανα που υπάρχουν καταγραφές ότι το γνώριζαν και το χρησιμοποιούσαν από πολύ παλιά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι. 

Το χρησιμοποιούσαν όχι μόνο σαν βότανο αλλά και σαν τροφή. 

Ο Νέρωνας έτρωγε αγριόπρασο μόνο ορισμένες μέρες το μήνα για να καθαρίζει η φωνή του.

 Άλλη σχολή συστήνει το πράσο σαν ένα από τα λαχανικά για το μήνα Μάρτιο και το συνδέει με τις ανάγκες του οργανισμού, σε διάφορα στοιχεία, για τη χρονική αυτή περίοδο. 

Η σχολή των Σαλερνιτών το συστήνει για δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις. 

 Πρώτα στις γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, να τρώνε μπόλικα πράσα γιατί η δίαιτα αυτή θα τις βοηθήσει να συλλάβουν παιδί, βέβαια στην περίπτωση που το πρόβλημα εντοπίζεται στη γυναίκα. 

Η δεύτερη περίπτωση αφορά τις ρινορραγίες, για την καταπολέμηση της, συστήνουν να ρουφούν χυμό αγριόπρασων από τη μύτη και σταματά η αιμορραγία.

Χρήσιμα μέρη σχοινόπρασου

Σαν βότανο τα αγριόπρασα χρησιμοποιούνται ολόκληρα τα φυτά πριν την άνθιση τους.

Συστατικά σχοινόπρασου

Περιέχουν βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, ιώδιο, πυρίτιο και άλλα συστατικά.

Ιδιότητες κι ενδείξεις σχοινόπρασου

  • Διουρητικά και συστήνονται για παθήσεις των νεφρών, αρθριτικά, ρευματισμούς, ψαμμιάσεις, κατακράτηση ούρων
  • Μαλακτικά και βοηθούν σε προβλήματα δυσκοιλιότητας
  • Αντισηπτικά, με κατάπλασμα τα λιωμένα φύλλα ή ψημένα με λάδι ή λίπος βοηθούν να επουλωθούν πιο γρήγορα εγκαύματα, πληγές, αιμορροΐδες και σπυριά, βοηθούν επίσης σε τσιμπήματα εντόμων
  • Υποτασικά και συστήνονται σε όσους έχουν προβλήματα ψηλής πίεσης
  • Παρασιτοκτόνα και βοηθούν για τα σκουλήκια στα έντερα
  • Διαιτητικά

Το αγριόπρασο χρησιμοποιείται επίσης, σαν τροφή, γιατί σαν άγριο έχει πιο έντονες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως, επίσης και μια χαρακτηριστική μυρωδιά, κάτι που λείπει από το καλλιεργημένο.

  • Κόψτε κάμποσες ρίζες των πράσων και βράστε τις μαζί με ξύδι καλά. Ύστερα βάλτε το σε μία γούρνα, όσο είναι ζεστό, καθήστε πάνω του μέχρι να κρυώσει. Το άλλο βράδυ το ζεσταίνετε ξανά και κάνετε ξανά το ίδιο μέχρι να γιατρευτούν πλήρως οι αιμορροϊδες.
  • Στην μαγειρική χρήση, οι μίσχοι και τα κλειστά ανώριμα μπουμπούκια τεμαχίζονται σε κύβους και χρησιμοποιούνται σε ψάρια, πατάτες, σούπες, σαλάτες, αυγά, σάλτσες και άλλα πιάτα. Τα λουλούδια είναι επίσης βρώσιμα και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες ή χρησιμοποιούνται για να κάνουν το ξύδι Blossom
  • Τα φυτά σχοινόπρασου έχουν ιδιότητες που απωθούν τα έντομα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κήπους για τον έλεγχο παρασίτων. Ακόμα, αποτρέπει την ανάπτυξη μούχλας και μυκητολογικών ασθενειών, στα φυτά.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget