BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Αντιμετωπίστε τον πονοκέφαλο και τον ίλιγγο με φυσικούς τρόπους...


Ο πονοκέφαλος και ο ίλιγγος μαζί, σα συμπτώματα, υποδηλώνουν ότι ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος, και έχει ανάγκη από υγρά, αλλά, κυρίως, ευθύνεται το στομάχι για τους πονοκεφάλους. H λανθασμένη διατροφή φέρνει αυτά τα αποτελέσματα.

Βάμμα για τον πονοκέφαλο και τον ίλιγγο: Δενδρολίβανο, βουτυρόχορτο, γκότζι μπέρι (Λύκιον το σινικόν) και τα τρία βότανα τα κάνουμε βάμμα και πίνουμε 1 σφηνάκι την ώρα που έχουμε που έχουμε την επίθεση του ιλίγγου.

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο, είναι ένας θάμνος με αρωματικά, αειθαλή, βελόνα φύλλα και λευκά, ροζ, μοβ, ή μπλε λουλούδια, εγγενή στην περιοχή της Μεσογείου. Είναι μέλος της οικογένειας Sage Lamiaceae, το οποίο περιλαμβάνει πολλά άλλα φαρμακευτικά και μαγειρικά βότανα. Το όνομα “δεντρολίβανο” προέρχεται από τη λατινική κνησμό Marinus “δροσιά της θάλασσας”. Το δεντρολίβανο έχει ένα ινώδες σύστημα ρίζας.

Έχει ζεστή, πικρή γεύση και δίνει ωραία γεύση και άρωμα σε πολλά φαγητά. Επιπλέον, το δεντρολίβανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τσάι ή ως αιθέριο έλαιο ή υγρό εκχύλισμα. Το δεντρολίβανο δεν είναι μόνο γνωστό για τη γεύση και τη μυρωδιά του. Είναι, επίσης, γνωστό για τα πολλά οφέλη για την υγεία που διαθέτει.

Το δενδρολίβανο είναι καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου και βιταμινών Α, C και Β6 και χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς εδώ και αιώνες.

Μερικά από τα πολλά οφέλη για την υγεία από το δεντρολίβανο:

  • Το δεντρολίβανο είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων, που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
  • Το δεντρολίβανο θεωρείται γνωστικό διεγερτικό και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας της μνήμης.
  • Είναι, επίσης, γνωστό ότι ενισχύει την εγρήγορση, την ευφυΐα και την εστίαση.
  • Το άρωμα του δεντρολίβανου έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της διάθεσης, τον καθαρισμό του μυαλού και την ανακούφιση από το στρες σε άτομα με χρόνιο άγχος ή ανισορροπίες ορμονών του στρες.
  • Το έλαιο δεντρολίβανου είναι γνωστό ότι προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών, αποτρέπει τη φαλάκρα, το αργό γκριζάρισμα και αντιμετωπίζει την πιτυρίδα και την ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής.
  • Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται, συχνά, για πεπτικά προβλήματα, όπως καούρες, εντερικά αέρια, προβλήματα στο συκώτι και τη χοληδόχο κύστη και απώλεια όρεξης.
  • Το δεντρολίβανο είναι ιδιαίτερα ισχυρό κατά των βακτηριακών λοιμώξεων. Συνδέεται με την πρόληψη των λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο.
  • Τα θρεπτικά συστατικά του δεντρολίβανου βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται, συχνά, από τον ήλιο και τις ελεύθερες ρίζες.
Rosemary shrub with blue flowers

Ως αφέψημα, το δενδρολίβανο το πίνουμε έως και 3 κουταλιές την ημέρα.

Κάνουμε έγχυση εν θερμώ το δενδρολίβανο και τρίβουμε τους κροτάφους και με τη βοήθεια μιας μπατονέτας αλείφουμε το άνοιγμα του αυτιού μας ή έγχυση εν ψυχρώ, ελαιόλαδο με δενδρολίβανο και ρίγανη κσι τρίβουμε τους κροτάφους και αν χρειαστεί και όλο το κεφάλι.

Βουτυρόχορτο

Η Προυνέλλα η κοινή ή Prunella vulgaris ή βουτυρόχορτο ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Φύεται σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τη βόρειο Αμερική. Τη συναντούμε σε ξηρά ηλιόλουστα εδάφη, σε βοσκοτόπους και σε σημεία που λιπαίνονται καλά. Το φυτό περιέχει τανίνη, πικρή ουσία, αλκαλοειδή, ρητίνες, ζάχαρη, κυτταρίνη και αιθέριο έλαιο. Ανθίζει από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα αέρια μέρη του φυτού. Τα νεαρά βλαστάρια του βοτάνου και τα φύλλα συλλέγονται τον Ιούνιο, πριν την ανθοφορία.

Είναι χνουδωτό, ποώδες, πολυετές φυτό, με έρπον στέλεχος. Στέλεχος απλωμένο πάνω στο έδαφος ή όρθιο, μήκους 20 εκατοστών. Το κύριο στέλεχος έχει βαθιά αυλάκια και είναι τραχύ στην αφή. Τα κατώτερα μέρη του έχουν χρώμα κόκκινο πορφυρό.

Άνθη ερυθροϊώδη και άλλες φορές λευκά, ενωμένα σε επιμήκη επάκριο στάχυ. Το άνθος αποτελείται από κάλυκα με δύο χείλη. Το άνω χείλος είναι πολύ ευρύ και επίπεδο, πλαισιωμένο από τρεις μυτερές απολήξεις. Το κάτω χείλος πολύ στενότερο και με δύο μεγάλες μυτερές απολήξεις.

Φύλλα επιμήκη, μυτερά, αναπτύσσονται σε κοντούς μίσχους ανά ζεύγη. Έχουν διάσπαρτες μικρές τρίχες. Το περίγραμμά τους είναι συνεχές ή παρουσιάζει ελαφρές εσοχές κατά μήκος.

Τα φύλλα μπορούν να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες, να προστεθούν σε μαγειρεμένα γεύματα ή να αποξηραθούν και να χρησιμοποιηθούν ως τσάι. Τα φύλλα έχουν πικρή γεύση μέντας λόγω της υψηλής παρουσίας τανίνων.

Prunella vulgaris

Το βουτυρόχορτο έχει ιστορικό φαρμακευτικής χρήσης για διάφορες παθήσεις:

Το βουτυρόχορτο είναι το καλύτερο βότανο του κόσμου για τη θεραπεία των πληγών. Τα ελάφια το τρώνε και θεραπεύουν τις πληγές τους. Αρκεί αυτό και μόνο το βότανο χωρίς την συνεργασία άλλων βοτάνων. Κάνουμε αλοιφή το βότανο και το τοποθετούμε πάνω στο τραύμα. Είναι κατάλληλο βότανο για ανοιχτές ή χρόνιες πληγές.

Το λαμβάνουμε εσωτερικά για την επούλωση των πληγών από μέσα προς τα έξω και το τοποθετούμε επιφανειακά ως αλοιφή ή έμπλαστρα για εξωτερική επούλωση. Ο χυμός του φυτού σε συνδυασμό με έλαιο από τριαντάφυλλα είναι πολύ δραστικός στην αντιμετώπιση ισχυρών πονοκεφάλων. Ο ίδιος συνδυασμός με μέλι είναι αποτελεσματικός στην επούλωση ελκών σε λαιμό και στόμα.

Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται για την ανακούφιση πόνων του λαιμού, τον πυρετό και την επιτάχυνση της επούλωσης των τραυμάτων. Το αφέψημα του βοτάνου γίνεται με κρασί και νερό.

Στην Αμερική οι ιθαγενείς γνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού και το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό. Η κινέζικη ιατρική χρησιμοποιεί τις ταξιανθίες του φυτού. Τις θεωρούν ειδικό βότανο για το συκώτι και για τη χοληδόχο κύστη. Το χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα για να καθαρίσουν τη φωτιά του συκωτιού που συνδέεται με ευερεθιστότητα και θυμό, την υπερδιέγερση, την υψηλή πίεση του αίματος, τους πονοκέφαλους, την υπερενεργητικότητα στα παιδιά ή τα προβλήματα των ματιών. Το βότανο δρα ως στυπτικό, επουλωτικό και τονωτικό.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα φύλλα σαν κατάπλασμα ή σαν κομπρέσα για να πετύχουμε καθαρή επούλωση αμυχών και τραυμάτων. Σαν ήπιο στυπτικό χρησιμοποιείται εσωτερικά για τη διάρροια, τις αιμορροΐδες και τις ελαφρές αιμορραγίες. Σε περίπτωση ερεθισμού του λαιμού, φαρυγγίτιδα ή έλκη στόματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γαργάρες, αν το γλυκάνουμε με μέλι. Για τις αιμορραγούσες αιμορροΐδες χρησιμοποιείται σαν αλοιφή ή σαν λοσιόν.

Η Προυνέλλα ή βουτυρόχορτο χρησιμοποιείται σαν τονωτικό της άνοιξης ή σαν γενικό τονωτικό στην ανάρρωση. Βοηθά σε προβλήματα εσωτερικών αιμορραγιών. Το βάμμα των νωπών φυτών αποτελεί φάρμακο στην ομοιοπαθητική.

Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 με 2 κουταλάκια του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα ή το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε γαργάρες.

Υπό μορφή βάμματος η ημερήσια δοσολογία είναι 1-2 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.

Λύκιον το σινικόν

Το Γκότζι, Γκότζι μπέρι, Μούρο γκότζι ή Λυκόμουρο, είναι ο καρπός από το Λύκιον το σινικόν ή Lycium chinense, δύο στενά συγγενικά είδη του γένους Λύκιον στην οικογένεια των Στρυχνίδων ή Σολανίδων. Η οικογένεια, επίσης, περιλαμβάνει την πατάτα, την τομάτα, τη μελιτζάνα, την πιπεριά τσίλι και τον καπνό.

Lycium chinense Kuko fruit

Το λύκιον περιέχει βεταΐνη, και τα μούρα του που είναι πολύ δύσκολο να τα βρούμε, περιέχουν καροτένιο και βιταμίνες B1, B2, C. Είναι τονωτικό αίματος, βοηθάει σε πληθώρα συμπτωμάτων, όπως ζαλάδες, βόμβος στα αυτιά, θολή όραση, και σε παθήσεις που προκαλούν ατονία, και στην ελάττωση της ενεργητικότητας.

Συνήθως, τα μούρα γκότζι πωλούνται σε ανοικτά κουτιά και μικρές συσκευασίες σε αποξηραμένη μορφή. Ως τρόφιμο, τα αποξηραμένα γκότζι μπέρι, παραδοσιακά μαγειρεύονται πριν καταναλωθούν. Τα αποξηραμένα γκότζι μπέρι, συχνά προστίθενται σε κινέζικο ρύζι κουάκερ και ζελέ αμυγδάλου, καθώς, χρησιμοποιούνται στις Κινεζικές τονωτικές σούπες, σε συνδυασμό με κοτόπουλο ή χοιρινό, λαχανικά και άλλα βότανα, όπως το άγριο γιαμ, το Astragalus membranaceus, το Codonopsis pilosula και τη γλυκόριζα. Τα μούρα, επίσης, βράζονται σαν τσάι από βότανα, συχνά, μαζί με άνθη χρυσανθέμων και κόκκινα τζίτζιφα και είναι, επίσης, διαθέσιμα, σε συσκευασμένα τσάγια.

Παράγονται, επίσης, διάφορα κρασιά, τα οποία περιέχουν γκότζι μπέρι, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που είναι ένα μείγμα σταφυλιών και γκότζι μπέρι.

Οι νεαροί βλαστοί μούρων γκότζι και φύλλων, συγκομίζονται, επίσης, εμπορικά, ως φυλλώδες λαχανικό.

Άλλα βότανα για τον πονοκέφαλο

Με τη λεβάντα κάνουμε έγχυση εν θερμώ και τρίβουμε τους κροτάφους και τα ρουθούνια της μύτης.

Με το βότανο σκουτελλάρια φτιάχνουμε έγχυμα, 1 κουταλάκι βότανο σε μια κούπα νερό επί τρεις φορές την ημέρα και μόνο για ένα μήνα.

Το θυμάρι το κάνουμε αφέψημα μαζί με μαστίχα Χίου.

Το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, συνοδεύουν τα αφεψήματά μας ή γεμίζουμε κάψουλες και τις καταπίνουμε μετά από το φαγητό.

Για τους πονοκεφάλους θα χρειαστείτε αγουρέλαιο και ροδόνερο και κάνουμε εξωτερικούς εμβρεγμούς ή χρησιμοποιούμε ξύδι με ροδόνερο.

Πίνουμε αφέψημα: βασιλικός, κόλιανδρος, φύλλα δάφνης, λυγαριά και δυόσμος ή αλεσμένα με νερό, φύλλα ελιάς ή αγριελιάς.

Για τον πονοκέφαλο τρώμε πικραμύγδαλα ή αμύγδαλα βερίκοκου ή μύρτιλα και μαύρες σταφίδες.

Πολλές φορές, κυρίως, τις πρωινές ώρες, τα γαλακτοκομικά, προκαλούν ιλίγγους και πονοκεφάλους, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται



Πηγή: https://www.emedi.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget