Έχω «τσιμπημένο» ζάχαρο. Τι πρέπει να κάνω;

Η καλή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και τη μακροχρόνια διατήρηση της υγείας.

Αντίθετα, η προοδευτική απορρύθμισή τους έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, ενός χρόνιου νοσήματος που συνοδεύεται από πλήθος σοβαρών επιπλοκών.

Μάλιστα, ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί και μια «ύπουλη» πάθηση, καθώς μπορεί να «δουλεύει» στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν να προκαλέσει εμφανή συμπτώματα. Συνεπώς, ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και την πρόληψη ή καθυστέρηση της εμφάνισης επιπλοκών.

Το εύρος φυσιολογικών τιμών γλυκόζης νηστείας είναι 70 – 99 mg/dL. Ωστόσο, πολλοί ενήλικες που εμφανίζουν ελαφρώς αυξημένες τιμές, συχνά δε δίνουν την απαραίτητη σημασία, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα «μέτρα» και να αποτρέψουν την περαιτέρω αύξησή τους.

Παρακάτω, παρουσιάζονται τα κριτήρια διάγνωσης του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και του προδιαβήτη, μιας κατάστασης που αν και χαρακτηρίζεται ως «προ-στάδιο» της νόσου, μπορεί να αναστραφεί, μέσα από την υιοθέτηση αλλαγών στις συνήθειες του τρόπου ζωής:

Γλυκόζη πλάσματος νηστείας (mg/dl) Γλυκόζη πλάσματος 2 ωρών κατά τη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (mg/dl) Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (%)
≤99 ≤139 ~5 Φυσιολογικές τιμές
100 – 125 140 – 199 5,7 – 6,4 Προδιαβήτης
≥ 126 ≥ 200 ≥ 6,5 Διαβήτης

Επομένως, εάν διαπιστώσετε πως τα επίπεδα γλυκόζης σας σε κατάσταση νηστείας (τουλάχιστον 8 ωρών), βρίσκονται στη δεύτερη ή την τρίτη κατηγορία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε πως η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, η συστηματική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, αποτελούν κινήσεις «κλειδιά» για την αποτελεσματική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου τόσο σε υγιή άτομα, όσο και σε άτομα με προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη.neadiatrofis.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια