BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Έχω «τσιμπημένο» ζάχαρο. Τι πρέπει να κάνω;

Η καλή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και τη μακροχρόνια διατήρηση της υγείας.

Αντίθετα, η προοδευτική απορρύθμισή τους έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, ενός χρόνιου νοσήματος που συνοδεύεται από πλήθος σοβαρών επιπλοκών.

Μάλιστα, ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί και μια «ύπουλη» πάθηση, καθώς μπορεί να «δουλεύει» στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν να προκαλέσει εμφανή συμπτώματα. Συνεπώς, ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και την πρόληψη ή καθυστέρηση της εμφάνισης επιπλοκών.

Το εύρος φυσιολογικών τιμών γλυκόζης νηστείας είναι 70 – 99 mg/dL. Ωστόσο, πολλοί ενήλικες που εμφανίζουν ελαφρώς αυξημένες τιμές, συχνά δε δίνουν την απαραίτητη σημασία, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα «μέτρα» και να αποτρέψουν την περαιτέρω αύξησή τους.

Παρακάτω, παρουσιάζονται τα κριτήρια διάγνωσης του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και του προδιαβήτη, μιας κατάστασης που αν και χαρακτηρίζεται ως «προ-στάδιο» της νόσου, μπορεί να αναστραφεί, μέσα από την υιοθέτηση αλλαγών στις συνήθειες του τρόπου ζωής:

Γλυκόζη πλάσματος νηστείας (mg/dl) Γλυκόζη πλάσματος 2 ωρών κατά τη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (mg/dl) Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (%)
≤99 ≤139 ~5 Φυσιολογικές τιμές
100 – 125 140 – 199 5,7 – 6,4 Προδιαβήτης
≥ 126 ≥ 200 ≥ 6,5 Διαβήτης

Επομένως, εάν διαπιστώσετε πως τα επίπεδα γλυκόζης σας σε κατάσταση νηστείας (τουλάχιστον 8 ωρών), βρίσκονται στη δεύτερη ή την τρίτη κατηγορία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε πως η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, η συστηματική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, αποτελούν κινήσεις «κλειδιά» για την αποτελεσματική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου τόσο σε υγιή άτομα, όσο και σε άτομα με προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη.



neadiatrofis.gr


Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget