Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Πρησμένα πόδια: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Μπορούμε να εμφανίσουμε πρησμένα πόδια για διάφορους λόγους. Ορισμένες αιτίες, όπως ένας μικρός τραυματισμός, είναι εύκολο να εντοπιστούν...

Μπορούμε να εμφανίσουμε πρησμένα πόδια για διάφορους λόγους. Ορισμένες αιτίες, όπως ένας μικρός τραυματισμός, είναι εύκολο να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν. Άλλες, ωστόσο, αποτελούν σημάδια κάποιας πάθησης που χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση και φροντίδα.

9 πιθανές αιτίες που πρήζονται τα πόδια μας και τρόποι αντιμετώπισης

1. Οίδημα

Το οίδημα είναι ο ιατρικός όρος για το πρήξιμο που επέρχεται όταν υγρό παγιδεύεται στους ιστούς του σώματος. Επηρεάζει συνήθως τα πόδια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στο πρόσωπο ή στην κοιλιά. Άλλα σημάδια του οιδήματος περιλαμβάνουν:

– τεντωμένη επιδερμίδα στην περιοχή που έχει επηρεαστεί

– επιδερμίδα που διατηρεί βαθούλωμα όταν την πιέσουμε

– δυσφορία και μειωμένη κινητικότητα

– βήχας ή δύσπνοια, αν επηρεάζει τους πνεύμονες

Αντιμετώπιση

Το οίδημα φεύγει από μόνο του, εκτός αν υπάρχει κάποια σοβαρή αιτία που χρειάζεται θεραπεία. Οι σπιτικές θεραπείες περιλαμβάνουν τη χρήση ειδικών καλτσών, μείωση πρόσληψης αλατιού και την ξεκούραση, ενώ σηκώνουμε τα πόδια προς το στήθος.

2. Τραυματισμός στα πόδια ή στον αστράγαλο

Το τραύμα στο πόδι ή στον αστράγαλο μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο σε αυτή την περιοχή. Για παράδειγμα, ο στραμπουληγμένος αστράγαλος προκαλεί αυτό το σύμπτωμα.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση του τραύματος, σηκώστε το πόδι όταν μπορείτε και προσπαθήστε να μην ασκήσετε βάρος και πίεση. Χρησιμοποιήστε πάγο ή επίδεσμο πίεση για να μειώσετε το πρήξιμο όσο μπορείτε και αναλγητικά για να μειώσετε τον πόνο. Αν ο πόνος και το πρήξιμο δεν υποχωρήσουν, χρειάζεται να δείτε γιατρό.

3. Εγκυμοσύνη

Ένα συχνό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης είναι το πρήξιμο στις γάμπες και τους αστραγάλους. Το πρήξιμο οφείλεται στην κατακράτηση υγρών και στην αυξημένη πίεση στις φλέβες.

Αντιμετώπιση

Για τη μείωση του πρηξίματος, σηκώστε τα πόδια ψηλά, φορέστε άνετα παπούτσια και αποφύγετε την ορθοστασία για πολύ ώρα. Μείνετε σε δροσερά μέρη, αποφύγετε το αλάτι και αυξήστε την πρόσληψη νερού για να βοηθήσετε στη μείωση της κατακράτησης υγρών.

4. Προεκλαμψία

Αν το πρήξιμο στην εγκυμοσύνη εμφανιστεί ξαφνικά και απότομα και είναι σοβαρό, μπορεί να αποτελεί σημάδι προεκλαμψίας. Πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αμέσως μετά τη γέννα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρωτεΐνη στα ούρα, απότομα έντονη κατακράτηση υγρών και υψηλή πίεση. Άλλα συμπτώματά της περιλαμβάνουν: πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία και εμετό, αλλαγές στην όραση, λιγότερο συχνή ούρηση.

Αντιμετώπιση

Αν μια έγκυος γυναίκα βιώσει κάποια από αυτά τα συμπτώματα, χρειάζεται να μιλήσει άμεσα με τον γιατρό της.

5. Τρόπος ζωής

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες στον τρόπο ζωής που μπορούν να προκαλέσουν επίσης πρησμένα πόδια. Περιλαμβάνουν: την καθιστική ζωή, την παχυσαρκία και τη χρήση κακής ποιότητας και στενού ρουχισμού.

Αντιμετώπιση

Η συχνή άσκηση και η διατήρηση υγιούς βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των πρησμένων ποδιών. Άλλοι τρόποι να ανακουφιστείτε περιλαμβάνουν:

– Καταναλώστε πολύ νερό

– Φορέστε ειδικές κάλτσες στήριξης

– Μουλιάστε τα πόδια σας σε δροσερό νερό

– Σηκώστε τα πόδια πάνω από την καρδιά

– Μείνετε δραστήριοι

– Αν είστε υπέρβαροι, μειώστε το βάρος σας

– Ακολουθήστε πιο υγιεινή διατροφή και προσέξτε την πρόσληψη αλατιού

– Κάντε μασάζ

– Καταναλώστε περισσότερο κάλιο, που βοηθά στην κατακράτηση νερού

6. Παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής

Τα φάρμακα που μπορεί να προκαλούν πρήξιμο στα πόδια περιλαμβάνουν:

– ορμόνες, όπως οιστρογόνα και τεστοστερόνη

– φάρμακα που μπλοκάρουν τις διόδους του ασβεστίου που βοηθούν στην υπέρταση

– στεροειδή

– αντικαταθλιπτικά

– μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη

– φάρμακα διαχείρισης του διαβήτη

7. Αλκοόλ

Το αλκοόλ προκαλεί κατακράτηση υγρών, η οποία με τη σειρά τους προκαλεί πρήξιμο. Αν το πρήξιμο συνεχιστεί για πάνω από 2 μέρες, χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Το επαναλαμβανόμενο πρήξιμο μετά από κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποτελεί σημάδια κάποιας πάθησης που σχετίζεται με την καρδιά, το ήπαρ ή τους νεφρούς.

8. Υψηλές θερμοκρασίες


Τα πόδια μας μπορεί να πρηστούν στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού επειδή οι φλέβες διαστέλονται για να δροσίσουν το σώμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει διαρροή υγρού στους γύρω ιστούς. Το υγρό μπορεί να εμφανιστεί στα πόδια.

Φυσική αντιμετώπιση

Καταναλώστε αρκετό νερό και φορέστε άνετα ρούχα που επιτρέπουν στο σώμα να αναπνεύσει ώστε να αποφύγετε το πρήξιμο.

8. Μόλυνση

Μία μόλυνση μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια και στους αστραγάλους. Οι διαβητικοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης στα πόδια, γι’ αυτό χρειάζεται να προσέχουν πιθανές αλλαγές σε αυτό το μέρος του σώματος.

Αντιμετώπιση

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να επισκεφθείτε άμεσα γιατρό και το πιθανότερο είναι ότι θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

9. Θρόμβωση

Οι θρόμβοι εμφανίζονται όταν το αίμα δεν ρέει σωστά σε όλο το σώμα και συσσωρεύεται σε ένα σημείο. Αν οι θρόμβοι εμφανιστούν στις φλέβες του ποδιού, εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά. Έτσι προκαλείται πρήξιμο.

Αντιμετώπιση

Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται οπωσδήποτε ιατρική παρέμβαση και ειδική αγωγή.





Photo: Author/Depositphotos
Πηγές




Δεν υπάρχουν σχόλια