BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ιώδιο: Γιατί το χρειαζόμαστε και πού το βρίσκουμε...

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό, συμμετέχει σε σημαντικές μεταβολικές αντιδράσεις του οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, η επαρκής πρόσληψη ιωδίου είναι αναγκαία για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών, που παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη, το μεταβολισμό και τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ έχει φανεί ότι το ιώδιο εμπλέκεται και στην ανοσολογική απόκριση.

Η συστηνόμενη ημερήσια πρόσληψη ιωδίου διαμορφώνεται στα 150 μg για τους ενήλικες και 90-120 μg για τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους, ενώ αυξάνεται σε 220 μg και 290 μg, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αντίστοιχα. Στις κύριες διαιτητικές πηγές ιωδίου συγκαταλέγονται το ιωδιούχο αλάτι, τα ψάρια και τα θαλασσινά, ενώ μικρότερες ποσότητες περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το αβγό.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα άτομα που πάσχουν από κάποια θυρεοειδοπάθεια, δε θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση πηγών ιωδίου, καθώς η ανεπαρκής πρόσληψή του μπορεί να επιδεινώσει τη διαταραχή ή να προκαλέσει άλλα συμπτώματα. Από την άλλη βέβαια, θα ήταν καλό οι εν λόγω ασθενείς να μην υπερκαταναλώνουν τρόφιμα όπως τα διάφορα φύκια, ή φαγητά που τα περιέχουν, καθώς ανάλογα με την προέλευση τους, μπορεί να περιέχουν πολύ υψηλή ποσότητα ιωδίου.

Συνολικά, συστήνεται η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου, που σε συνδυασμό με τη χρήση ιωδιούχου αλατιού και την κατανάλωση ψαριού ή/και θαλασσινών 1-2 φορές ανά εβδομάδα, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε ιώδιο, χωρίς να προκαλέσει προβλήματα.



neadiatrofis.gr


Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget