BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Πολυκόμπι: Ένα πρωτόγονο βότανο με ισχυρή διουρητική δράση...

Το πολυκόμπι ή αλλιώς ιππουρίδα των αγρών ή εκουιζέτο, είναι ένα πολυετές φυτό, που βρίσκεται κοντά σε υδάτινες περιοχές, όπως έλη, ποτάμια και ρέματα. Το ύψος του φτάνει τα 60 εκατοστά με βελονοειδή πράσινα φύλλα και κίτρινο βλαστό. Το όνομα του προέρχεται από τις λατινικές λέξεις equus που σημαίνει άλογο και seta που σημαίνει τρίχα. Ευδοκιμεί στα υγρά εδάφη του βόρειου ημισφαιρίου της Ασίας, της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και Βόρειας Αμερικής.
Στην πρωτόγονη εποχή υπήρχαν τα φυτά της οικογένειας των Ιππουριδοειδών (Equisetaceae) που το ύψος τους έφτανε μέχρι και τα 30 μέτρα. Υπάρχουν πάνω από 20 διαφορετικά είδη του συγκεκριμένου βοτάνου. Το είδος που χρησιμοποιείται πιο πολύ από την ιατρική, είναι το Equisetum arvense.

Το πολυκόμπι δεν έχει φύλλα, ούτε λουλούδια και μεγαλώνει σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Την περίοδο εκείνη αναπτύσσεται το στέλεχος του φυτού, που μοιάζει με τα σπαράγγια. Όταν αυτό το στέλεχος μαραθεί, ξεκινά το δεύτερο στάδιο (τους καλοκαιρινούς μήνες). Σε αυτό το στάδιο, αρχίζουν να διακρίνονται από το φυτό, λεπτοί πράσινοι μίσχοι. Τότε είναι και η κατάλληλη περίοδος για να συλλεχθεί το βότανο για ιατρική χρήση.

Η ιατρική χρήση του εκουιζέτου, χρονολογείται από την Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή εποχή. Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το πολυκόμπι για να θεραπεύουν τα τραύματα, ως διουρητικό και ως αιμοστατικό. Ο γνωστός βοτανολόγος  Nicholas Culpeper,  ήταν ο πρώτος που έγραψε τις ευεργετικές ιδιότητες του βοτάνου τον 17ο αιώνα, ενώ τον 19ο αιώνα το πολυκόμπι χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία της γονόρροιας, της ακράτειας και της προστατίτιδας. Παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί και ως φάρμακο για την καταπολέμηση των ρευματισμών και της ουρικής αρθρίτιδας, του βήχα, της ακμής, των εύθραυστων νυχιών και μαλλιών και ως καθαριστικό του αίματος.

Οι επιστήμονες της βοτανικής ιατρικής συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα το πολυκόμπι, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, τα οιδήματα, τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και βακτηριακές λοιμώξεις. Ενώ αποτελεί το βασικό συστατικό στα διουρητικά φάρμακα.

Ωφέλιμα συστατικά που περιέχονται στο πολυκόμπι
  • Πυρίτιο
  • Κάλλιο
  • Αλουμίνιο
  • Μαγγάνιο
  • Σαπωνίνες
  • Φυτοστερόλες
  • Φαινολικά οξέα
  • Καφεΐνη
  • Αλκαλοειδή
  • Τανίνες
Χρησιμοποιούμενα μέρηΤα υπέργεια πράσινα μέρη που συλλέγονται στην έναρξη του καλοκαιριού.

Τα οφέληΤο πολυκόμπι είναι γνωστό για την αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακή, αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, διουριτική και στυπτική του δράση.

Αποτρέπει τον καρκίνοΣύμφωνα με έρευνα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο πολυκόμπι, έχουν εκπληκτικές δράσεις κατά των ελευθέρων ριζών, οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση φλεγμονών, πόνου και εκφυλιστικών ασθενειών. Καθώς και για την μετάλλαξη των υγιών κύτταρων σε καρκινικά. Αν και η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Εύθραυστα νύχιαΠεριέχει μέταλλα που μπορούν να βοηθήσουν τα αδύναμα και με λευκές κηλίδες, νύχια. Σύμφωνα με έρευνες, η συχνή εμβάπτιση των εύθραυστων νυχιών σε έγχυμα, μπορεί να τα ενισχύσει και να τα επισκευάσει. Για να παρασκευάσετε έγχυμα, βάλτε 2 κουταλιές του γλυκού αποξηραμένο βότανο σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό για δέκα λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει και μετά διαβρέχετε τα νύχια σας για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, τα στεγνώνετε και εφαρμόζετε σε αυτά ένα ισομερές μείγμα ελαιόλαδου με λεμόνι. Τέλος, τυλίγετε τα δάχτυλά σας με ένα βαμβακερό πανί και το αφήνετε για μια νύχτα. Επαναλάβετε αυτήν τη θεραπεία για τουλάχιστον 3 με 4 φορές την εβδομάδα.

Λοιμώξεις της αναπνευστικής οδούΤο τσάι του βοτάνου είναι ωφέλιμο για τον ξηρό βήχα, τη βροχίτιδα και τον πυρετό που σχετίζεται με το κρύωμα και τη γρίπη. Επίσης, η εισπνοή των ατμών από το τσάι, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Για τον βήχα και την αντιμετώπιση προβλημάτων της αναπνευστικής οδού, προτείνεται η κατανάλωση τσαγιού, 2 έως 3 φορές την ημέρα. Εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 3 μέρες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Παθήσεις των ποδιώνΤο πολυκόμπι έχει αντιμυκητιακές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ως εκ τούτου, πολλοί βοτανολόγοι το χρησιμοποιούν για την θεραπεία ορισμένων παθήσεων των ποδιών, όπως κρυοπαγήματα και χείμετλα (χιονίστρες). Τα χείμετλα είναι δερματικές φλεγμονώδεις βλάβες, που σχετίζονται με την έκθεση σε ακραίο κρύο ή  υγρασία, προκαλώντας ερυθρότητα, φαγούρα και φουσκάλες. Μια απλή προτεινόμενη θεραπεία, είναι το λουτρό των ποδιών σε χλιαρό νερό που περιέχει εκχύλισμα, σκόνη ή αποξηραμένο βότανο.

ΔιαβήτηςΣε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε, ότι ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, στους οποίους χορηγήθηκε μια μόνο δόση εκχυλίσματος πολυκομπίου, είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εντός 120 λεπτών. Επομένως, η λήψη εκχυλίσματος μια φορά την μέρα, ενδέχεται να είναι επωφελής.

Διουρητική δράσηΜερικές μελέτες και εργαστηριακές έρευνες έδειξαν, ότι το πολυκόμπι έχει διουρητική δράση και μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να παράγει ούρα. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε μέταλλα και βιταμίνες, μπορούν να αντικαταστήσουν άμεσα τα αποθέματα των θρεπτικών στοιχείων που χάνονται εξαιτίας της συχνής διουρητικής δραστηριότητας. Παράλληλα, μπορεί να είναι ευεργετικό και για τους ασθενείς με πέτρα στα νεφρά.

Αντιμετώπιση της αιμορραγίαςΗ πηκτική και αιμοστατική δραστηριότητα του πολυκομπίου, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση ή τη διακοπή της εξωτερικής ή εσωτερικής αιμορραγίας, καθώς και στην υπερβολική έμμηνο ρύση.

Παθήσεις της στοματικής κοιλότητας και αμυγδαλίτιδαΤο εκχύλισμα και οι πλύσεις του στόματος με τσάι από πολυκόμπι, μπορεί να βοηθήσει τις αμυγδαλές, τις πληγές στο στόμα και τα αιμορραγικά ούλα. Για να φτιάξετε στοματικό διάλυμα από πολυκόμπι, βάζετε σε ένα φλιτζάνι μια κουταλιά του γλυκού αποξηραμένο βότανο και το βράζετε για 8 με 10 λεπτά ή προσθέστε 3 με 4 σταγόνες εκχυλίσματος σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Κάντε 3 έως 4 γαργάρες την ημέρα, μέχρι να ανακουφιστείτε.

ΠυρίτιοΤο πολυκόμπι είναι πλούσιο σε ανόργανα άλατα και ιδιαίτερα σε πυρίτιο. Μικρές κλινικές έρευνες έδειξαν ότι το διοξείδιο του πυριτίου, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το σώμα, ενώ μπορεί να βελτιώσει την ευκαμψία των οστών, να θεραπεύσει τα οστά που έχουν υποστεί κάταγμα και να αυξήσει την οστική πυκνότητα. Παράλληλα, η αντιφλεγμονώδης δράση του, συμβάλλει στην ανακούφιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη πυριτίου μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης. Η υψηλή του περιεκτικότητα (5 έως 8%), μπορεί να βελτιώσει την κακή μνήμη ενισχύοντας τους συνδετικούς ιστούς του εγκεφάλου, των νευρικών κυττάρων και του νωτιαίου μυελού.

Προβλήματα της ουροδόχου κύστηςΣύμφωνα πάντα με επιστημονικές μελέτες, το εκχύλισμα από πολυκόμπι, μπορεί να είναι ευεργετικό για ασθενείς που πάσχουν από ακράτεια, λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και των ουροφόρων οδών.
Πως καταναλώνεται το πολυκόμπιΜπορείτε να το προμηθευτείτε φρέσκο από τα παντοπωλεία ή να καλλιεργήσετε στον κήπο σας. Η γεύση του μοιάζει πολύ με αυτή του σέλινου. Επιλέξτε το όταν είναι μικρό και μπορείτε να το φάτε φρέσκο, αφού πρώτα αφαιρέσετε το εξωτερικό, σκληρό κάλυμμα. Εκτός από τους νέους βλαστούς, το πολυκόμπι δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό. Η υψηλή κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της βιταμίνης Β, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα του σε πυρίτιο μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών.

Προφυλάξεις
  • Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες και τα άτομα με σοβαρή νεφρική ή ηπατική νόσο θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν το πολυκόμπι.
  • Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακά προβλήματα δεν πρέπει να το λαμβάνουν.
  • Τα χαμηλά επίπεδα νικοτίνης που περιέχονται στο βότανο,το κρίνουν ακατάλληλο για τα παιδιά.
  • Το πολυκόμπι δεν πρέπει να λαμβάνεται για περισσότερες από 3 ημέρες.
  • Η μακροχρόνια χρήση και οι υψηλές δόσεις έχουν προκαλέσει νεφρική βλάβη εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε πυρίτιο.
  • Όταν το πολυκόμπι συλλέγεται για φαρμακευτική χρήση, δεν επιλέγονται φύλλα με καφέ κηλίδες, καθώς αυτές μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιου τοξικού μύκητα.
  • Το πολυκόμπι που αναπτύσσεται κοντά σε βιομηχανικές περιοχές, δεν πρέπει να συλλέγεται, καθώς μπορεί να έχει απορροφήσει από το έδαφος σελήνιο και νιτρικά.
  • Το πολυκόμπι (Equisetum palustre) είναι δηλητηριώδες.
ΠαρενέργειεςΟι παρενέργειες που παρουσιάζονται είναι, διάρροια, στομαχικές διαταραχές και αυξημένη ούρηση. Σε περίπτωση που υπάρξουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνος στους νεφρούς, πόνος στην πλάτη, πόνος κατά την ούρηση και ναυτία ή εμετός,  πιθανόν να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Το άρθρο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Η κατανάλωση των βοτάνων, πρέπει να γίνεται ύστερα από υπόδειξη ειδικού. Ο μόνος αρμόδιος, είναι ο γιατρός σας.


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget