BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Τσουκνίδα: Το βότανο με τα πολύτιμα συστατικά

Η τσουκνίδα είναι, ίσως από τα πιο παρεξηγημένα βότανα. Αν έρθει σε επαφή με το δέρμα προκαλεί ερεθισμούς λόγω των μικρών βελονών που υπάρχουν στα φύλλα της και σίγουρα αυτό δε βοηθά να έχουμε τις καλύτερες εντυπώσεις. Αν ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο, τότε η τσουκνίδα αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για να την εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες.

Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε γνώμη για το συγκεκριμένο βότανο;
Τα πολύτιμα συστατικά που παρέχει στον οργανισμό είναι περισσότερα, σε σχέση με τα μειονεκτήματα της «πρώτης επαφής». Όσοι έχουν μεγαλώσει στην ύπαιθρο σίγουρα θα έχουν μια άσχημη εμπειρία από το άγγιγμα της τσουκνίδας. 

Φυτρώνει σχεδόν παντού, σε χωράφια καλλιεργήσιμα και μη, ακόμα και σε χαντάκια στην άκρη του δρόμου. Παίζοντας ανέμελα με τους φίλους μας, θα έχουμε ακουμπήσει κατά λάθος τσουκνίδα, η οποία μας προκάλεσε φαγούρα. Μια αρκετά ενοχλητική κατάσταση που κρατάει για κάμποσα λεπτά.

Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε τα «παιδικά τραύματα» που μας έχει αφήσει το φυτό και να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες να την εντάξουμε στα φαγητά μας. Ξεχάστε πλέον τις αλλεργικές αντιδράσεις του βοτάνου, αφού αν βράσει σε νερό ή αποξηρανθεί, οι βελόνες που υπάρχουν στα φύλλα αποκολλούνται και χάνουν τις ιδιότητες τους. 

Ψάξτε να τη βρείτε σε λαϊκές αγορές, «ψαγμένα» μανάβικα ή μαζέψτε μόνοι σας στους κάμπους και τους αγρούς. Φυσικά αν επιλέξετε την τελευταία μέθοδο, σίγουρα πρέπει τα χέρια σας να είναι προστατευμένα. Φορέστε γάντια και μαζέψτε την ποσότητα που χρειάζεστε.

βελόνες τσουκνίδας βότανα

Γενικές πληροφορίες

Φέρει την επιστημονική ονομασία Urtica dioica και ανήκει στην οικογένεια των κνιδωδών. Φυτρώνει συνήθως το φθινόπωρο, περίπου στις αρχές Οκτωβρίου και διατηρείται σε βλάστηση μέχρι των Απρίλιο. Έχει πλούσια περιεκτικότητα σιδήρου, αυτό τις δίνει ευεργετικές ιδιότητες για το κυκλοφορικό, εντείνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Μπορεί να συμβάλλει κατά των ρευματισμών και της παχυσαρκίας, ενώ θεραπεύει τα κοψίματα.

Τσουκνίδα και διατροφική αξία

Από την αρχαία Ελλάδα είναι γνωστή η διατροφική της αξία  και είχε σημαντική θέση στα τραπέζια των Ελλήνων. Έχει πλούσια περιεκτικότητα βιταμινών Α, Β, C, πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Η περιεκτικότητα σε β-καροτίνη, συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Οι βιταμίνη Α και τα πλούσια μεταλλικά άλατα και ένζυμα, βοηθούν στον πολλαπλασιασμό των ερυθροκυττάρων στο αίμα. Είναι πλούσια πηγή σεροτονίνης και ακετυλοχολίνης, δυο φυσικά κατασταλτικά που βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Πολύτιμα συστατικά στην «υπηρεσία» του οργανισμού

Τα άνθη και τα φύλλα της περιέχουν πολύτιμα συστατικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Έχει σημαντικές ιδιότητες στην αντιμετώπιση ασθενειών του ουροποιητικού και προλαμβάνει τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά. Μπορείτε να φτιάξετε έγχυμα ή αφέψημα τσουκνίδας, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη δράση που συμβάλλει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Τονώνει τον οργανισμό και χαρίζει ενέργεια. τα πολύτιμα συστατικά που περιέχονται στο «θαυματουργό» βότανο, καθαρίζουν το αίμα και απομακρύνουν τις βλαβερές τοξίνες. Συνίσταται ακόμη και για τη θεραπεία της αναιμίας.
Είναι πλούσια πηγή χλωροφύλλης και έχει υψηλή περιεκτικότητα ιωδίου. Τα φύλλα της περιέχουν ισταμίνη και βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων από αλλεργίες, ακόμη και του άσθματος.

Σε ποιες παθήσεις χρησιμοποιείται

Το ρόφημα του βοτάνου χρησιμοποιείται για τόνωση του ανοσοποιητικού και τη θεραπεία του άσθματος, του διαβήτη, της αναιμίας, του ίκτερου και την αλλεργική ρινίτιδα. Είναι ιδανικό για τα νεφρά και συμβάλλει στην πρόληψη καρκίνου του προστάτη. Έχει καθαρτικές ιδιότητες και είναι κατάλληλο για φλεγμονές του ουροποιητικού και της χολής. Μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και σακχάρου στο αίμα, γιαυτό θεωρείτε ευεργετικό για την πάθηση του διαβήτη.
Λειτουργεί τονωτικά στην ψυχολογία μας, συμβάλλοντας στη μείωση της κατάθλιψης. Καθαρίζει το στομάχι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Είναι κατά των ρευματισμών, της φυματίωσης και ασθενειών των αρθρώσεων.

Φτιάξτε ρόφημα με τσουκνίδα

Θα χρειαστείτε:
  • 2 κ.σ. αποξηραμένη τσουκνίδα
  • 1 κ.γ μέλι
  • 1 λίτρο νερό
  • Χυμό από 1 λεμόνι
Διαδικασία:
Βάλτε το νερό σε κατσαρόλα και τοποθετήστε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, σημαίνει ότι έχει πάρει βράση. Αφαιρέστε από το μάτι και τοποθετείστε την τσουκνίδα. Σκεπάζεται με καπάκι αφήνοντας όπως έχει για 15 λεπτά τουλάχιστον. Προσθέστε μέλι και φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού. Το ρόφημα είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
ρόφημα-τσουκνίδας συστατικά βότανα

Πιείτε ζεστό ή παγωμένο, μέχρι 3 ποτήρια την ημέρα και δε θα το μετανιώσετε.

Βάλτε την τσουκνίδα στα φαγητά σας

Η γεύση της είναι αρκετά ευχάριστη, όμως θέλει προσοχή πριν το βράσιμο γιατί δημιουργεί ερεθισμούς στα σημεία που έρχεται σε επαφή. Πάντα να φοράτε γάντια πριν τη μαγειρέψετε. Θα βρείτε αρκετές συνταγές για να φτιάξετε ένα νόστιμο πιάτο, με ποιο γνωστά το τσουκνιδοπίλαφο και την προσθήκη της σε πίτες. Συνδυάστε με ρύζι και θα έχετε ένα νόστιμο γευστικό αποτέλεσμα.

Το άρθρο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα, γιαυτό πάντοτε πριν κάνετε χρήση των βοτάνων να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για οποιοδήποτε θέμα υγείας σας απασχολεί.


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget