Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Eποχιακή κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) αποτελεί μια μορφή κατάθλιψης, που έχει την τάση να εμφανίζεται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο. Όπ...

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) αποτελεί μια μορφή κατάθλιψης, που έχει την τάση να εμφανίζεται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο. Όπως και οι άλλοι τύποι κατάθλιψης, η εποχιακή, ενέχει κυρίως ένα συναίσθημα βαθιάς θλίψης και απόγνωσης που εμφανίζεται νωρίς το χειμώνα. Όμως, πολλοί άνθρωποι το εμφανίζουν επίσης την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού και είναι γνωστή ως καλοκαιρινή κατάθλιψη.
Γενικά συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής

Τα συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης είναι παρόμοια με εκείνα της γνωστής σε όλους μας κατάθλιψης. Ωστόσο, η βασική διαφορά της είναι ότι έρχεται και φεύγει ανάλογα με τις αλλαγές των εποχών. Τα συμπτώματα της μπορούν να κυμανθούν από ήπια, σοβαρά ή μέτριας εντάσεως και περιλαμβάνουν:

1. Έλλειψη ενέργειας

Κατά την εποχιακή κατάθλιψη, το πιο πιθανό είναι ότι νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι, αλλά χωρίς να οφείλεται στην πολύ δουλειά. Αυτή η ανεξήγητη κόπωση μπορεί να αρχίζει να σας ανησυχεί, αφού ίσως δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στους ρυθμούς της καθημερινότητας.

2. Προβλήματα ύπνου

Αν και ο ελλιπής ύπνος αποτελεί κοινό στοιχείο και στις άλλες μορφές κατάθλιψης, θα παρατηρήσετε ότι ο ύπνος σας είναι πιο διαταραγμένος, αν αντιμετωπίζετε εποχιακή κατάθλιψη.

3. Έλλειψη ενδιαφέροντος

Και καθώς είστε κουρασμένοι και προσπαθείτε να κοιμηθείτε συνεχώς, ίσως δεν μπορείτε να απολαύσετε τα πράγματα που συνηθίζατε να απολαμβάνετε παλιά. Οι άνθρωποι με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δε μπορούν να ολοκληρώσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και νιώθουν απογοήτευση.

4. Αρνητική στάση

Μπορεί να νιώθετε εκνευρισμό, να είστε απαισιόδοξοι ή να μην έχετε καθόλου διάθεση. Πιθανώς να εμφανίσετε και προβλήματα στη συμπεριφορά σας, να μην αποδίδετε στην εργασία και να δυσκολεύεστε να αλληλεπιδράσετε με το κοινωνικό σας περιβάλλον.

5. Διακυμάνσεις στην όρεξη

Έχετε την τάση να τρώτε πολύ και να προτιμάτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βεβαίως αύξηση του βάρους σας, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Βέβαια, υπάρχει η περίπτωση να φτάσετε και στο άλλο άκρο, όπου δεν έχετε καμία όρεξη για φαγητό και έτσι να παραλείπετε σημαντικά γεύματα.

Συμπτώματα της καλοκαιρινής συναισθηματικής διαταραχής


Μπορεί να είναι περισσότερο γνωστή η εποχιακή κατάθλιψη του χειμώνα, κυρίως λόγω του καιρού· ωστόσο, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα κατάθλιψης και τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα κύρια συμπτώματα εδώ είναι:

• Έντονη θλίψη

• Αϋπνίες

• Απώλεια βάρους

• Έλλειψη όρεξης

• Επιθετική συμπεριφορά

• Άγχος

Πότε είναι η σωστή στιγμή να αναζητήσετε τη βοήθεια ειδικού;

Όλοι έχουμε τις κακές μας μέρες και αν και μπορεί να σας φανεί δελεαστικό το να μείνετε στο κρεβάτι σας, στην πραγματικότητα αυτό δεν θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα να νιώσετε καλύτερα. Το να μην έχετε διάθεση κάποιες μέρες είναι απόλυτα φυσιολογικό. Να θυμάστε ότι πριν νιώθατε καλά, επομένως, δεν είναι κάτι που δεν μπορείτε να καταφέρετε.

Ωστόσο, αν νιώθετε έτσι για πολλές συνεχόμενες μέρες και έχετε χάσει το κίνητρο σας για τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες, τότε μάλλον πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό και να τον συμβουλευτείτε αρχικά όσον αφορά στα συναισθήματα απόγνωσης και απελπισίας, όσο και στα προβλήματα ύπνου που μπορεί να έχετε.
Η εποχιακή κατάθλιψη σύμφωνα με την επιστήμη

• Παρατηρείται ότι τα άτομα που πάσχουν από SAD δυσκολεύονται στη ρύθμιση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της διάθεσης μας.

• Όσοι επίσης εμφανίζουν εποχιακή κατάθλιψη υπερπαράγουν μελατονίνη. Είναι γνωστό ότι η παραγωγή της αυξάνεται με το σκοτάδι. Γι’ αυτό και τα άτομα με αυξημένα τα επίπεδα μελατονίνης, τείνουν να κοιμούνται παραπάνω από το κανονικό.

• Όσοι αντιμετωπίζουν εποχιακή κατάθλιψη επίσης παράγουν λιγότερη βιταμίνη D, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τα συμπτώματα της κατάθλιψης γενικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια