BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Γαστρεντερίτιδα … ασθένεια που προκαλεί πανικό


Η γαστρεντερίτιδα είναι μια πάθηση του γαστρεντερολογικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από έντονες υδαρείς κενώσεις, εμέτους, πυρετό και κοιλιακούς πόνους.
Τα κρούσματα της γαστρεντερίτιδας είναι πλέον πολύ τακτικά. Πολλοί Ιατροί υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη νόσος είναι η δεύτερη πιο συχνή μετά το κοινό κρυολόγημα. Η μετάδοση της είναι πολύ εύκολη, και κάποιος μπορεί να νοσήσει ακόμα και μετά από επαφή αντικειμένου το οποίο πρώτα είχε ή κρατούσε κάποιος που είχε γαστρεντερίτιδα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συστήνεται ο σχολαστικός καθαρισμός των χεριών κυρίως τις περιόδους που παρατηρείται έξαρση της νόσου.
 
Πώς αντιμετωπίζεται η γαστρεντερίτιδα


Η γαστρεντερίτιδα στα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίζεται χωρίς ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας.

Τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση και είναι κοινά σε όλους: Επαναλαμβανόμενοι έμετοι, οι οποίοι εμφανίζονται αρχικά και υποχωρούν σταδιακά
Συνεχείς υδαρείς κενώσεις που ενδέχεται να ξεκινήσουν παράλληλα με τους εμέτους ή μετά αλλά διαρκούν περισσότερο από αυτούς
Υψηλός πυρετός ή δέκατα
Αδυναμία, ανορεξία

Η αντιμετώπιση όλων των ανωτέρων συμπτωμάτων από διατροφικής πλευράς παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή προβλημάτων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του οργανισμού που νοσεί, όπως είναι η αφυδάτωση. Προτείνεται να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές και με λίγη υπομονή να είστε σίγουροι πως τα συμπτώματα της νόσου θα υποχωρήσουν σε 2- 3 ημέρες.
Διατροφικές συμβουλές για γαστρεντερίτιδα
Ενυδατωθείτε

Πίνετε σε μικρές κάθε φορά ποσότητες νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εναλλακτικά αραιώστε 1 ποτήρι λεμονάδα με 4 ποτήρια νερό ή κάποιο άλλο υγρό που περιέχει κάλιο, νάτριο ή ασβέστιο. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν βασικούς ηλεκτρολύτες που συμβάλουν στην καλή υγεία του οργανισμού.

Αν δεν σας είναι εύκαιρο κάποιο τέτοιο διάλυμα, μπορείτε να προσθέσετε σε λίγη σόδα ελάχιστο αλάτι και ζάχαρη και αραιώστε τα με λίγο καθαρό νερό. Η σόδα περιέχει το διττανθρακικό οξύ, το αλάτι νάτριο και η ζάχαρη γλυκόζη. Όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να μην αφυδατωθεί. Τα ανωτέρω υγρά δεν θα σταματήσουν τα συμπτώματα αλλά δεν θα αφήσουν το σώμα να αφυδατωθεί.

Μετά από έμετο βέβαια συνιστάται η λήψη υγρών να γίνεται μετά την πάροδο τουλάχιστον μιας ώρας, πάντα σε μικρές δόσεις.
Καταναλώστε τροφές με κάλιο

Όταν νιώσετε καλύτερα μπορείτε να φάτε σε μικρές ποσότητες μπανάνα ή μήλο. Οι συγκεκριμένες τροφές θα δώσουν στον οργανισμό σας το απαραίτητο κάλιο.
Αν έχετε γαστρεντερίτιδα φάτε σούπα ή φιδέ

Καλό είναι να τρώτε σούπα με ρύζι ή φιδέ με λίγο αλάτι, αν δεν υπάρχει πρόβλημα με την αρτηριακή πίεση ή άλλα οργανικά προβλήματα που απαγορεύουν αυστηρά την κατανάλωση αλατιού.
Πιείτε τσάι με λεμόνι

Πίνετε σε μικρές ποσότητες τσάι με λεμόνι. Το τσάι χαρακτηρίζεται και για τις αντιδιαρροϊκές δράσεις.
Αποφύγετε αναψυκτικά τύπου cola

Σε πολλές μαρτυρίες αναφέρεται πως τα αναψυκτικά τύπου Cola εμφανίζουν παρόμοιες ιδιότητες με το τσάι.

Πράγματι, λόγω τις περιεκτικότητας τους σε ταννίνες, οι οποίες περιορίζουν την κινητικότητα του εντέρου και άρα των αριθμό των κενώσεων, παρατηρείται μείωση των συμπτωμάτων. Υπάρχει όμως περίπτωση να δημιουργούν πρόβλημα στη χλωρίδα του εντέρου.

Άρα η ζημιά που προκαλούν αξιολογείται ως σοβαρότερη και γι’ αυτό καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωση τους όταν νοσείτε από γαστρεντερίτιδα.
Περιορίστε τις φυτικές ίνες

Η διατροφή σας πρέπει να είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες, άρα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Να καταναλώνετε πιο συχνά απλούς υδατάνθρακες όπως οι πατάτες, το ρύζι, το λευκό ψωμί, τα μακαρόνια, οι φρυγανιές.
Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά

Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Αν νοσήσει με γαστρεντερίτιδα παιδί που η διατροφή του στηρίζεται στο γάλα, συστήνεται η προσθήκη ρυζάλευρου ή και η αραίωση του γάλακτος. Καλό επίσης είναι να αποφεύγονται τα γλυκά, οι λιπαρές τροφές, οι σάλτσες, κ.α.
Εντάξτε σταδιακά τα λιπαρά φαγητά μετά την ανάρρωση σας

Μετά το πέρας το συμπτωμάτων η διατροφή σας θα πρέπει να επανέλθει στους καθημερινούς σας ρυθμούς, με σταδιακό τρόπο. Καλό λοιπόν είναι να ξεκινήσετε με κάποια σούπα με κοτόπουλο στήθος χωρίς την πέτσα ή μοσχάρι ή ψάρι άπαχο. Συνεχίστε προσθέτοντας μία μία διάφορα τρόφιμα με τελευταίες επιλογές τα όσπρια και τα λιπαρά φαγητά.
Τηρήστε αυστηρούς κανόνες υγιεινής

Μια πολύ βασική παράμετρος στην γαστρεντερίτιδα είναι αυτή που αφορά την τήρηση κανόνων υγιεινής κατά την διάρκεια παρασκευής του φαγητού. Θα πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή της μαγειρεμένης τροφής σε θερμοκρασία δωματίου για διάστημα μεγαλύτερο των 3-4 ωρών.
Αφήστε τον εαυτό σας να ξεκουραστεί

Τελευταία και αρκετά σημαντική συμβουλή είναι πως η ίαση της νόσου απαιτεί χρόνο ξεκούρασης. Προσπαθήστε να απαλλαγείτε από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και την κακή και αγχωτική ψυχολογία που μπορεί να σας διακατέχει.
Ετικέτες:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget