BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Η φράουλα και η θρεπτική αξία της

 


Μια φράουλα θυμίζει σε όλους μας ότι έρχεται η αγαπημένη σε πολλούς άνοιξη.

Οι φράουλες είναι φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των Ροδίδων (Rosaceae) με 15 περίπου είδη. Η καταγωγή τους είναι από την Χιλή και ήταν γνωστές από την εποχή των λίθων. Οι πρόγονοί μας κατανάλωναν τη μικρή φράουλα, παραλλαγή της μεγάλης καρποφόρας φράουλας που γνωρίζουμε σήμερα.

Τον 14ο και τον 15ο αιώνα, η φράουλα κήπου καλλιεργήθηκε στη Γαλλία και την Αγγλία. Η μεγάλη καρποφόρα φράουλα ήρθε στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα. Στο τέλος του 17ου αιώνα, η σημερινή μας φράουλα, η λεγόμενη φράουλα ανανά, προέκυψε στην Ολλανδία, από μια πιθανή διασταύρωση των δύο ποικιλιών που είχαν εισαχθεί προηγουμένως από το εξωτερικό.  

Στην Ελλάδα γνωρίζουμε και καταναλώνουμε κυρίως την Ευρωπαϊκή φράουλα, αλλά συναντάμε επίσης και την αυτοφυή φράουλα σε λοφώδεις, δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές. Ο καρπός της άγριας αυτής φράουλας είναι μικρός, εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος. 

Θρεπτική αξία της φράουλας

Η φράουλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πηκτίνες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και κυτταρίνη που βοηθάει στην πέψη.

Η περιεκτικότητά της σε Βιταμίνη C είναι τεράστια. Κάποιοι μάλιστα την ονομάζουν και βόμβα Βιταμίνης C αφού η περιεκτικότητα της σε βιταμίνη C, είναι υψηλότερη από εκείνη των λεμονιών και των πορτοκαλιών. 

Η φράουλα περιέχει επίσης φολικό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες. Είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό και σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες λέγεται ότι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. 

H καθημερινή κατανάλωση 200 γραμμαρίων σε φράουλα καλύπτει ήδη τις καθημερινές ανάγκες ενός ενήλικα.

Πώς συντηρείται η φράουλα

Οι φράουλες πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε πλαστικό σκεύος με τρυπημένο κάλυμμα για να επιτρέπεται η διέλευση του κρύου αέρα. 

Είναι προτιμότερο να μην τις πλύνετε παρά μόνο πριν την κατανάλωσή τους διότι η τραχειά επιφάνεια τους ευνοεί τη συσσώρευση σκόνης και λιπασμάτων. Μην αφαιρέσετε το πράσινο κοτσανάκι τους, αυτό θα τις διατηρήσει φρέσκες για λίγο παραπάνω χρονικό διάστημα. 


Διατροφική αξία που έχει η φράουλα ανά 100 γραμμάρια
Ενέργεια
27 kcal 
Υδατάνθρακες 6γρ  
Φυτικές ίνες  2γρ  
Σάκχαρα 6γρ 
Πρωτεΐνες 0,8γρ 
Λιπαρά 0,1γρ  
Νάτριο  6 mgr. 

Βιταμίνες 
Θειαμίνη (Β1) 0,03mgr. 
Ριβοφλαβίνη (Β2) 0,03mgr. 
Βιταμίνη β6  0,06mgr. 
Βιταμίνη C 77 mgr. 

Μέταλλα  
Ασβέστιο 16mgr.  
Σίδηρος 0,4mgr. 
Φώσφορος  24mgr. 
Μαγνήσιο 10mgr. 
*Βάσει συστάσεων EFSA 2017 ενηλίκου ατόμου με ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες 2000 Kcal/d 

Πηγή
Ετικέτες:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget