Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Αναπνοή: Δείτε γιατί δεν πρέπει να αναπνέετε από το στόμα

Η αναπνοή από τη μύτη είναι η πρώτη επιλογή της φύσης, καθώς λειτουργεί ως υγραντήρας και φίλτρο για τον αέρα που αναπνέουμε. Είναι επίσης α...


Η αναπνοή από τη μύτη είναι η πρώτη επιλογή της φύσης, καθώς λειτουργεί ως υγραντήρας και φίλτρο για τον αέρα που αναπνέουμε.

Είναι επίσης απολύτως αποδεκτό να αναπνέετε από το στόμα.

Ωστόσο, η συστηματική και χρόνια αναπνοή από το στόμα (αναπνοή από το στόμα/από το στόμα) είναι συχνό εύρημα που σχετίζεται με την πάθηση στη συνολική υγεία και ανάπτυξη ενός ατόμου. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να ακολουθήσει το άτομο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του και να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων.
Ποιες είναι οι αιτίες;

Η αναπνοή από το στόμα προκαλείται κυρίως από αλλεργική ρινίτιδα, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρέμα), δακτυλικό εμετό και χρόνια ρινική συμφόρηση.

Αυτές οι καταστάσεις δυσχεραίνουν τη ρινική αναπνοή και οδηγούν αυτόματα τον οργανισμό στην επόμενη επιλογή, τη στοματική αναπνοή.

Γιατί όμως θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την υγεία του ατόμου;

Τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες αργότερα που αναπνέουν συστηματικά και χρόνια από το στόμα μπορεί να αναπτύξουν σκελετικές και μυικές αλλαγές στο πρόσωπο:

-μακρύ και στενό πρόσωπο
-μακρύ και στενό στόμα
-στενή γνάθο (σαγόνι και πηγούνι)
-στενή και ψηλή υπερώα
-ανώμαλη οδοντική σύγκλειση
-ουλώδες χαμόγελο (gummy smile)
-λανθασμένη θέση της γλώσσας (ώθηση της γλώσσας «tongue thrust»)
-στενό και αδύναμο άνω χείλος
-«σαρκώδες» κάτω χείλος
-στενή ή πεπλατυσμένη μύτη με μικρούς και μη ανεπτυγμένους επαρκώς ρώθωνες.


Επηρεάζει επίσης τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος και πολύ συχνά παρατηρούνται πονοκέφαλοι, ουλίτιδα, κακή αναπνοή και τερηδόνα, συχνά κρυολογήματα και ενοχλήσεις στο λαιμό, πεπτικά προβλήματα, κακός ύπνος και χρόνια κόπωση.

Η αύρα είναι ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων που προηγείται ή συνοδεύει μια ημικρανία. Η αύρα μπορεί να προκαλέσει οπτικές, αισθητηριακές ή γλωσσικές διαταραχές.

Καθώς η αύρα μπορεί να εμφανιστεί πριν από την ημικρανία, αποτελεί συχνά ένδειξη ότι η ημικρανία πρόκειται να ξεκινήσει

Καθώς το σώμα πασχίζει να ανοίξει τους αεραγωγούς, η στάση του σώματος αλλάζει, το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός και οι ώμοι καμπουριάζουν.
Οι ανατομικές και λειτουργικές επιδράσεις του στόματος προκαλούν επίσης μη φυσιολογική σύγκλειση των δοντιών, γεγονός που καθιστά την ορθοδοντική θεραπεία πιο δύσκολη, μεγαλύτερους χρόνους θεραπείας και υψηλότερο κίνδυνο παλινδρόμησης μετά τη θεραπεία, καθώς τα χείλη και η γλώσσα αντισταθμίζουν τη θεραπεία στη θέση ανάπαυσής τους.

Αναπνοή από το στόμα δεν σημαίνει περισσότερο οξυγόνο
Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά όταν αναπνέουμε από το στόμα, απορροφάται πολύ λιγότερο οξυγόνο από το αίμα και δεν μας παρέχει πολύ οξυγόνο.
 
Το σώμα προσπαθεί απεγνωσμένα να λειτουργήσει για να αντισταθμίσει αυτή την κατάσταση.

Επομένως, τα προβλήματα ύπνου είναι πολύ συχνά και επηρεάζουν την ανάπτυξη και τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών. Επομένως, η αναπνοή από το στόμα έχει επίσης συνδεθεί με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) και τις μαθησιακές δυσκολίες.

Ο ύπνος είναι μια βασική σωματική λειτουργία.

Για κάποιους ανθρώπους είναι εύκολο να αποκοιμηθούν, ενώ ορισμένοι αγωνίζονται για λίγες ώρες ύπνου. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, γιατί ξυπνάτε στη μέση της νύχτας;

Η αϋπνία είναι ένα περίπλοκο θέμα, με περίπου ένα εκατομμύριο πιθανές εξηγήσεις. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να διαταράσσεται ο ύπνος σας, από περιβαλλοντικούς παράγοντες ως και θέματα υγείας.
Γι’ αυτό, υπάρχουν τρόποι να κοιμηθείτε καλύτερα. Από χαλαρωτική γιόγκα, ως και φάρμακα. Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να κοιμηθεί, αλλά ποια είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγει;

Στους ενήλικες η περιορισμένη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα σχετίζεται με υψηλή πίεση, καρδιαγγειακά προβλήματα, υπνική άπνοια.

Λύση: αναπνοή από τη μύτη

Η λύση δεν είναι απλώς να θυμάστε να κρατάτε το στόμα σας κλειστό. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο εύκολο.
Οι μύες του προσώπου και του στόματος έχουν "εθιστεί", έχουν προγραμματιστεί να εργάζονται για να επιτύχουν την αναπνοή από το στόμα και το σώμα δεν ξέρει πώς να αναπνέει σωστά. Έτσι, οι μύες πρέπει να επανεκπαιδευτούν ώστε να λειτουργούν σωστά.

Αφού αντιμετωπιστεί ή αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία (π.χ. αλλεργίες, κρέμες), συνιστάται μια δοκιμασία μυϊκής λειτουργίας του στοματικού συστήματος από έναν έμπειρο λογοθεραπευτή για να εντοπιστούν οι αλλαγές στη λειτουργικότητα των μυών και στις αναπνευστικές συνήθειες.

Η θεραπεία αποτελείται από ατομικά προγραμματισμένες ασκήσεις και απαιτεί την άμεση συνεργασία και συμμετοχή του ατόμου.

Μπορεί να διεξαχθεί παράλληλα με την ορθοδοντική θεραπεία, αλλά αυτό θα πρέπει πάντα να συζητείται με έναν ειδικό ορθοδοντικό.
Μόλις διαπιστωθεί συστηματική αναπνοή από το στόμα (συνήθως στο τμήμα ΩΡΛ), είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει άμεσα η μυολειτουργική θεραπεία για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης συστηματικών προβλημάτων υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια