Παραδοσιακό Πασχαλινό τσουρέκι! - BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Breaking

BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»


30/03/2023

Παραδοσιακό Πασχαλινό τσουρέκι!


Το τσουρέκι πρωταγωνιστεί στο πασχαλινό τραπέζι. Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Σε διάφορα σχήματα, με γέμιση ή χωρίς, στολισμένα με αμύγδαλο, με σουσάμι, με μαυροκούκι, ή με το κόκκινο αυγό τους και αρωματισμένα με μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ, Πολλές παραλλαγές και πολλές εκδοχές.

Εδώ θα δούμε μια παραδοσιακή αλλά και απλή συνταγή για όλους.

Υλικά


υλικά (για 3 – 4 τσουρέκια)

  • ένα φακελάκι ξερή ή 25γρ φρέσκια μαγιά
  • ¼ φλυτζανιού χλιαρό νερό
  • 1 – 2 κουταλάκια μέλι
  • 6 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
  • ¼ φλυτζανιού γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¾ φλυτζανιού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι ή 25 – 30 σποράκια μαχλέπι κοπανισμένο ή μαστίχα ή και τα δύο
  • 1 ½ κουταλάκι βανίλια
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 4 – 4 ½ φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό για το άλειμμα
  • 3 αυγά βαμμένα
  • προαιρετικά: αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη μαγιά, το νερό και το μέλι. Τα ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά και αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά. Προσοχή το νερό να είναι λίγο χλιαρό, όχι καυτό γιατί θα αδρανοποιήσει τη μαγιά.

Σε ένα βαθύ σκεύος ή στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε ή με τα χέρια ή με το εξάρτημα του μίξερ μας για τις ζύμες (γάντζος). Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε για μισό λεπτό ακόμα.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Αν δουλεύουμε με μίξερ, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε με το γάντζο, μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη και λίγο υγρή. Αν δουλεύουμε με τα χέρια, ενσωματώνουμε το αλεύρι σταδιακά ζυμώνοντας για 5 λεπτά ή μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας η ζύμη.


Σκεπάζουμε το ζυμάρι μας με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τρία κομμάτια, που τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Κάθε μπαλάκι το χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.

Κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε κορδόνι (μήκος 25 με 30εκ.). Αν η ζύμη κολλάει και δεν πλάθετε, πασπαλίζουμε με πολύ λίγο αλεύρι. Προσπαθούμε να έχουν όσο το δυνατό το ίδιο πάχος τα κορδόνια μας. Ενώνουμε τα δύο κορδόνια και γυρίζουμε το ένα γύρω από το άλλο, για να σχηματίσουμε μια πλεξούδα διπλή.

Στρώνουμε τα ταψιά μας με αντικολλητικό χαρτί.

Παίρνουμε την πλεξούδα που έχουμε σχηματίσει με το ζυμάρι, δημιουργούμε ένα κύκλο και πατάμε λίγο τη ζύμη στην ένωση για να μην ξεκολλήσει στο ψήσιμο και το ακουμπάμε στο ταψί μας.

Βάζουμε στο κενό που σχηματίζεται στη μέση του κύκλου το βαμμένο αυγό. Επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα τσουρέκια την ίδια διαδικασία. Προσέχουμε να μην είναι κοντά τα τσουρέκια το ένα με το άλλο στο ταψί, γιατί θα φουσκώσουν και πιθανότατα μπορεί να κολλήσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Αφήνουμε τα τσουρέκια μας να φουσκώσουν πάλι για μια ώρα, σκεπασμένα με μια πετσέτα κουζίνας.

Μόλις φουσκώσουν τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι ή φιλέ αμύγδαλο, ή τα αφήνουμε σκέτα.

Ψήνουμε τα τσουρέκια μας για 25 λεπτά. Αν ροδίσουν πριν το 25λεπτο μπορούμε στα τελευταία 5 λεπτά να χαμηλώσουμε λίγο το φούρνο στους 160°C.

Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.

Για να διατηρηθούν τα τυλίγουμε με μεμβράνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου