Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Πρόβλημα στα νεφρά: Ποια σημάδια πρέπει να προσέξετε στα χέρια

“Τα νεφρά μας εκτελούν μερικές πολύ βασικές αλλά ζωτικές λειτουργίες”, εξηγεί ο δρ. Conor O’Flynn, αναφέροντας “κυρίως τη διήθηση των αποβλ...


“Τα νεφρά μας εκτελούν μερικές πολύ βασικές αλλά ζωτικές λειτουργίες”, εξηγεί ο δρ. Conor O’Flynn, αναφέροντας “κυρίως τη διήθηση των αποβλήτων από το αίμα και την απομάκρυνση της περίσσειας νερού στο σώμα, που παράγουμε με τη μορφή ούρων”.


Σκεφτείτε μόνο ότι όλο το αίμα στο σώμα σας περνά από τα νεφρά σας περίπου 40 φορές την ημέρα, όπου φιλτράρεται από περίπου ένα εκατομμύριο μικροσκοπικές μονάδες, που ονομάζονται νεφρώνες (nephrons).

Τέσσερις τρόποι που στα χέρια φαίνονται πιθανά προβλήματα στα νεφρά

1. Πρήξιμο

“Το πρήξιμο των χεριών μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα”, λέει ο δρ. O’Flynn. “Προφανώς ένας τραυματισμός όπως ένα κάταγμα οστού, διάστρεμμα ή εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, όπως και η αρθρίτιδα. Αλλά τα πρησμένα χέρια μπορεί επίσης να προκληθούν από προβλήματα στα νεφρά”.

Επειδή τα νεφρά φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα και στη συνέχεια παράγουν ούρα, όταν τα νεφρά δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτό το υγρό μπορεί να παραμείνει στο σύστημα αντί να αποβληθεί. Αυτή η συσσώρευση υγρού μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο των δακτύλων και των χεριών, καθώς και των ποδιών και των αστραγάλων. Εάν προσέξετε πρήξιμο σε αυτά τα άκρα, ειδικά μαζί με άλλα συμπτώματα νεφρικών προβλημάτων, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

2. Αλλαγές στα νύχια

Τα νύχια των χεριών (και των ποδιών, επίσης) μπορούν να σας πουν πολλά για το τι συμβαίνει με διάφορες πτυχές της υγείας σας, όπως καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, νόσο του θυρεοειδούς, ακόμη και καρκίνο. Υπάρχουν αρκετά σημάδια νεφρικών προβλημάτων που μπορεί να εκδηλωθούν στα νύχια. Αυτά περιλαμβάνουν:

-ένα λευκό χρώμα στο πάνω μέρος ενός ή περισσότερων νυχιών και ένα κανονικό έως κοκκινωπό καφέ χρώμα από κάτω (μισά-μισά νύχια)
-ωχρά νύχια και λευκές λωρίδες που διατρέχουν ένα ή περισσότερα νύχια (νόσος Muehrcke)

Γιατί η νεφρική νόσος οδηγεί σε αλλαγές στα νύχια; Τα νεφρά συνήθως φιλτράρουν τα απόβλητα αζώτου. Όταν δεν μπορούν να το κάνουν, αυτά τα απόβλητα συσσωρεύονται και προκαλούν αλλαγές στην εμφάνιση των νυχιών των χεριών και των ποδιών.

3. Ξηρό δέρμα με φαγούρα

Ένα απρόσμενο σημάδι νεφρικής νόσου μπορεί να είναι το ξηρό δέρμα με φαγούρα, που προκαλείται από μια ανισορροπία μετάλλων. Το ξηρό και κνησμώδες δέρμα μπορεί να είναι σημάδι ανισορροπίας μετάλλων και των νόσου στα οστά, που συχνά συνοδεύουν την προχωρημένη νεφρική νόσο. Αυτό συμβαίνει όταν τα νεφρά δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν τη σωστή ισορροπία μετάλλων και θρεπτικών συστατικών στο αίμα.

Τα ξηρά και με κνησμό χέρια μπορεί να σηματοδοτούν άλλα πιθανά προβλήματα, φυσικά, όπως η αφυδάτωση και η υπερβολική χρήση απολυμαντικού χεριών. Εάν εμφανίζεται μαζί με άλλα σημάδια νεφρικής νόσου, όπως η συχνή επιθυμία για ούρηση, αυτά τα δύο μπορεί να σχετίζονται.

“Όταν τα φίλτρα που βρίσκονται μέσα στα νεφρά καταστραφούν, μπορεί να νιώθετε πιο συχνά και πιο έντονα την ανάγκη για ούρηση”, λέει ο δρ. O’Flynn. “Μπορεί να υπάρξει σημαντική αύξηση της πίεσης κατά την ούρηση, ενώ και καθαυτά τα ούρα ίσως αλλάξουν: φαίνονται πιο αφρώδη, ή ακόμα και με φυσαλίδες. Αυτό υποδηλώνει αύξηση της πρωτεΐνης που βρίσκεται στα ούρα, κάτι που είναι δείκτης μεγαλύτερων νεφρικών προβλημάτων».

4. Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

Τα νεφρικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στο χρώμα του δέρματος στα χέρια και σε άλλα μέρη του σώματος. Όταν τα νεφρά σταματούν να λειτουργούν όπως θα έπρεπε, οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα σας. Αυτή η συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές χρώματος στο δέρμα. Οι πιο πιθανές αλλαγές στο χρώμα είναι:

-ένα ανθυγιεινό χλωμό χρώμα
-γκριζωπό
-κιτρινωπό
-σκουρόχρωμο
-καθώς και πιο παχύ δέρμα με εξογκώματα και βαθιές γραμμές.


Επιπλέον, κύστεις και κηλίδες που μοιάζουν με λευκά στίγματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από παρατεταμένες περιόδους γρατσουνίσματος με φαγούρα στο δέρμα.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια στα χέρια σας, μιλήστε με τον γιατρό σας για το εάν θα μπορούσαν να υποδεικνύουν προβλήματα στα νεφρά σας.

Πηγές: aad.org , kidney.org , healthfully.com , bestlifeonline.com., https://www.newsit.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια