BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Βερόνικα : Τα οφέλη στην υγεία από τη βερόνικα...


Χρήσιμες πληροφορίες για τη βερόνικα


Η βερόνικα η αναγαλλίς ή η Veronica anagallis και η βερόνικα η υδρόφιλη ή η Veronica aquatica και η βερόνικα των αγρών ή η Veronica polita ή βερόνικα ή ασπροσέλινο ανήκουν στην οικογένεια των Σκροφουλαρίδων.
Είναι φυτά μονοετή με διακλαδισμένους βλαστούς. Η αναγαλλίς είναι λείο φυτό και έχει φύλλα αντίθετα, αντωοειδή κι ελλειπτικά με μικρό μίσχο και άνθη μπλε με σκούρες γραμμές και βρίσκονται σε μασχαλιαίες ταξιανθίες. 

Η βερόνικα των αγρών έχει φύλλα ωοειδή και στρογγυλά, οδοντωτά και άνθη μονήρη μπλε με μακρύ μίσχο και βρίσκονται στη βάση των ακραίων φύλλων. Ανθίζουν καταχείμωνα μέχρι το καλοκαίρι και τα συναντούμε παντού σε όλο το νησί. Την υδρόφιλη, συνήθως, τη συναντούμε σε υγρά μέρη. 

Είναι ένα ποώδες φυτό με τριχωτούς πράσινους μίσχους 10-50 εκ. σε μήκος μακρύ που καλύπτουν το έδαφος σε στρώματα και στέλνει επάνω κάθετους βλαστούς που φέρουν απαλά μωβ άνθη. Τα φύλλα έχουν μήκος 1,5-5 εκ. και 1-3 εκ. ευρεία, και είναι απαλά τριχωτά. Ανθίζει από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο. 

Είναι ένα δυναμικό ζιζάνιο αν οι σπόροι του μπουν σε συλλογές των γεωργικών σπόρων, όπως το τριφύλλι. Έχει ελαφρώς πικρή και στυφή γεύση. Τα περισσότερα από τα είδη της βερόνικας καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά φυτά, υπάρχουν όμως και είδη που τρώγονται ως σαλατικά. Πολλοί λαοί το χρησιμοποιούν σαν υποκατάστατο του τσαγιού.
  Veronica anagallis – Veronica aquatica

Τα οφέλη στην υγεία από τη βερόνικα

Το χρησιμοποιούν σαν τονωτικό, διεγερτικό, καθαρτικό και διουρητικό. Χρησιμεύει όλο το φυτό αποξηραμένο, σε βρογχίτιδα, δερματικά εξανθήματα, πληγές, ψαμμίαση, δυσπεψία, επιγαστραλγία, αυξάνει την μνήμη, μειώνει τον ίλιγγο και έχει μια κατευναστική επίδραση, έχει αποδειχθεί να είναι πολύ χρήσιμη για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Χρήσιμα μέρη βερόνικας


Χρήσιμα μέρη τους για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι οι ανθισμένες κορυφές που μαζεύονται κατά την άνθηση και ξηραίνονται.

Περιέχουν σαπωνίνες, γλυκοσίδια, ταννίνη, πικρές ουσίες, αιθέριο λάδι, μανιτόλη, οργανικά οξέα, σάκχαρο, καροτίνη, βιταμίνη C, γόμμη και ανόργανα άλατα.

Έχουν αντιφλεγμονικές αποχρεπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Συστήνονται σε προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, όπως βρογχικά, φλέγματα, γρίπες, άσθμα και συσσώρευση υγρών στην αναπνευστική οδό.

Έχουν και διουρητικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για προβλήματα του ουροποιητικού, όπως πέτρες στα νεφρά και την κύστη, φλεγμονές στο ουροποιητικό.

Σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά φυτά η λαϊκή ιατρική το χρησιμοποιεί και για παθήσεις του συκωτιού και της χολής.

Εξωτερικά χρησιμοποιείται σε φλεγμονές ματιών και δερματικές φλεγμονές,σε πληγές, εγκαύματα και αιματάδες.
  Veronica polita

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με βερόνικα

Χρησιμοποιείται με τους παρακάτω τρόπους:

Έκχυμα

Αφήνουμε μια κουταλιά της σούπας ξηρό φυτό σε τρία ποτήρια καυτό νερό για λίγα λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε 1 ποτήρι 4 φορές την ημέρα.

Αφέψημα

Αφήνουμε 3 κουταλιές της σούπας σε μισό λίτρο κρύο νερό να φουσκώσουν για λίγα λεπτά, βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά, σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε το αφέψημα για πλύσεις σε δερματικές φλεγμονές και με κομπρέσες σε φλεγμονές των ματιών.

Λάδι

Αφήνουμε ένα μέρος ανθισμένες κορυφές σε δέκα μέρη ελαιόλαδο για δεκαπέντε μέρες να χωνευτούν, σουρώνουμε πιέζοντας το φυτό και φυλάμε το λάδι που το χρησιμοποιούμε με επαλείψεις σε πληγές, αιματάδες και εγκαύματα και με εντριβές σε αρθριτικούς και ρευματικούς πόνους.

Στη ζωοτεχνία χρησιμοποιείται για αύξηση της παραγωγής του γάλακτος. Χρησιμοποιείται το φυτό σαν τροφή ή αφέψημα του που το προσθέτουν στο νερό των ζώων.
 Veronica anagallis





Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά
info@emedi.g





www.emedi.gr


Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget