BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Καταρράκτης: Τα 6 «ύπουλα» σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε...


Ο καταρράκτης αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης για άτομα άνω των 40 ετών, τα συμπτώματά του όμως δύσκολα γίνονται εγκαίρως αντιληπτά.


Ο καταρράκτης είναι η σταδιακή με την πάροδο των ετών θόλωση του κρυσταλλοειδούς φυσικού φακού του ματιού, πίσω από την ίριδα. Ο φυσικός φακός του ματιού είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες διαυγής για να περνάει μέσα από αυτόν το φως για να φτάσει στη συνέχεια στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, στην οπίσθια επιφάνεια του ματιού, για την αποτύπωση των οπτικών ερεθισμάτων.
Παρά το γεγονός ότι είναι κοινή οφθαλμική πάθηση (υπολογίζεται ότι επηρεάζει την όραση ενός στους έξι ανθρώπους), η διάγνωσή του γίνεται όταν έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, καθώς η αλλοίωση της όρασης γίνεται αργά και δεν εκδηλώνει πόνο.

Θολή όραση:
Μπορεί να βλέπετε θολά σημάδια ή να παρατηρήσετε γενική μείωση της όρασης.

Η θολή όραση είναι το πρώτο σύμπτωμα του καταρράκτη και καθώς η πάθηση προχωρά, η όραση γίνεται πιο θολή.

Μειωμένη αντίληψη χρωμάτων:
Λόγω της θολότητας της όρασης, τα χρώματα γίνονται λιγότερο ζωντανά και ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου. Π.χ. το άσπρο γίνεται πιο κίτρινο. Επειδή αυτό συμβαίνει με αργό ρυθμό, οι περισσότεροι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται τις διαφορές παρά μόνο αφού υποβληθούν σε επέμβαση αφαίρεσης του καταρράκτη.

Ευαισθησία στο φως: Επίπεδα φωτισμού που παλαιότερα θεωρούνταν ανεκτά, πλέον γίνονται αντιληπτά ως πολύ έντονα και προκαλούν δυσφορία. Αυτό ισχύει τόσο για τα φώτα σε εσωτερικούς χώρους όσο και στο φυσικό φως του ήλιου. Μάλιστα, πολλές φορές υπάρχει μια αίσθηση ότι γύρω από την πηγή του φωτός υπάρχει ένα “φωτοστέφανο». Το σύμπτωμα αυτό είναι πολύ συνηθισμένο στον καταρράκτη, καθώς η πάθηση έχει σαν συνέπεια ο φακός του ματιού να διαχέει περισσότερο φως.

Δυσκολία στη νυχτερινή οδήγηση: Ο καταρράκτης διαταράσσει την ικανότητα του ματιού να ισορροπεί την αντίθεση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Έτσι, τα φώτα του δρόμου και των φαναριών ή των άλλων αυτοκινήτων δυσκολεύουν πολύ την οδήγηση. Αυτές οι πηγές έντονου φωτός συχνά προκαλούν στον οδηγό και πονοκεφάλους.

Δυσκολία στην ανάγνωση: Αν δεν μπορείτε να διαβάσετε τα μικροσκοπικά γράμματα της εφημερίδας ούτε με τη χρήση γυαλιών πρεσβυωπίας, ίσως η αιτία να είναι ο καταρράκτης. Το σύμπτωμα οφείλεται σε μεταβολές στη διάταξη των πρωτεϊνών στο εσωτερικό του φακού που σαν αποτέλεσμα έχουν να μην περνά από το μάτι αρκετό φως ώστε να είναι διακριτά τα μικρά γράμματα.

Διπλή όραση (διπλωπία): Εμφανίζεται σε πιο προχωρημένα στάδια του καταρράκτη και μπορεί να επηρεάσει μόνο το ένα ή και τα δύο μάτια. Διπλή όραση μπορεί να προκαλέσει επίσης η ξηροφθαλμία, ο αστιγματισμός ή και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.ΠΗΓΗ: Onmed.gr , www.rd.com , olasimera.gr


Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget