BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Οι 10 τροφές που προκαλούν καούρα...


Εχετε αισθανθεί ποτέ ότι το στομάχι σας έχει πάρει «φωτιά»; Αν ναι, μάθετε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα αίτια για αυτό το αίσθημα καούρας δεν είναι παθολογικά, αλλά οφείλονται σε κάτι που μόλις καταναλώσατε.

Aπό τη Σοφία Τικταμπανίδη

Ωστόσο, αν αυτό το αίσθημα το νιώθετε συχνά και συνοδεύεται από μια ξινή γεύση, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Παρακάτω ακολουθούν οι 10 τροφές που είναι καλό να αποφεύγετε!

Εσπεριδοειδή


Τα εσπεριδοειδή, όπως για παράδειγμα το πορτοκάλι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ, λόγω της οξύτητάς τους είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν καούρα.

Ντομάτες

Τόσο η ωμή ντομάτα όσο και η σάλτσα ντομάτας μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καούρας. Η οξύτητα είναι εκείνη που ευθύνεται για τα συμπτώματα της καούρας.

Κρεμμύδι και σκόρδο

Πηγαίνουν «παρέα» σε αρκετές συνταγές. Μαζί τα συναντάμε και στις SOS τροφές που επιδεινώνουν το αίσθημα «φωτιάς» στο στομάχι.

Πικάντικα

Για κάποιους το μεξικάνικο εστιατόριο αποτελεί ιδανική πρόταση για έξοδο, ενώ για άλλους είναι… εφιάλτης. Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για καούρα στο στομάχι μετά την κατανάλωση ενός πικάντικου πιάτου. Η αλήθεια είναι πως τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα των οξέων στο στομάχι σας.

Λιπαρά – τηγανητά

Μπορούμε να πούμε πως τα τηγανητά τρόφιμα είναι υποκατηγορία των λιπαρών τροφίμων, καθώς, εξαιτίας του τρόπου μαγειρέματός τους, απορροφούν αρκετές λιπαρές ουσίες. Και οι δύο κατηγορίες, ωστόσο, έχουν ενοχοποιηθεί ουκ ολίγες φορές για έντονο φαινόμενο καούρας. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου, ασκώντας πίεση στον σφιγκτήρα και τελικά αίσθημα καούρας. Προτιμήστε λοιπόν τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Επιπλέον, προτιμήστε το ψήσιμο αντί για το τηγάνισμα, που επιπλέον θα σας γλιτώσει και από αρκετές θερμίδες.

Μέντα

Ισως η ιδανικότερη επιλογή για ευχάριστη αναπνοή πριν από ένα ραντεβού, δεν θα λέγαμε το ίδιο όμως για τα άτομα που υποφέρουν από καούρες. Η μέντα χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα τα οξέα του στομάχου να παλινδρομούν.

Αλκοόλ


Τόσο το κόκκινο κρασί όσο και η μπίρα είναι ικανά να προκαλέσουν έντονη ενόχληση στο στομάχι. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με ένα μεγάλο γεύμα, οι πιθανότητες για παλινδρόμηση οξέος αυξάνονται σημαντικά.

Καφές


Για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αποτελεί καθημερινή απόλαυση, ένα αληθινό «πάθος». Ομως τόσο ο καφές όσο και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα ή τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να προκαλέσουν χαλάρωση του σφιγκτήρα του οισοφάγου.

Σοκολάτα

Η τριπλή «απειλή» ή, αλλιώς, 3 σε 1. Είναι πλούσια σε λιπαρά, περιέχει καφεΐνη και μια φυσική μυοχαλαρωτική ουσία που απελευθερώνει ορμόνες ευχαρίστησης στο σώμα μας. Μια ενέργεια που είναι ικανή να χαλαρώσει και τον σφιγκτήρα.

Αναψυκτικά


Το νερό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή! Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων, σημειώνοντας τα τρόφιμα που καταναλώσατε κάθε φορά πότε αισθάνεστε καούρα. Στο τέλος θα έχετε δημιουργήσει μια λίστα με τα «επικίνδυνα» τρόφιμα. Αλλωστε τι πειράζει τον καθένα μπορεί να διαφέρει.

Επιπλέον, σημασία δεν έχει μόνο το τι τρώτε αλλά πόσο και πότε. Είναι σημαντικό τα άτομα με καούρες να επιλέγουν μικρά συχνά γεύματα και να μην ξαπλώνουν αμέσως μετά το γεύμα. Τέλος, δεδομένου πως το κάπνισμα και η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καούρας, καλό θα ήταν να λάβετε μέτρα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget