ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα) 1/2 φλ. πλιγούρι 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 8 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες 3/4 κ.γ. ξερή ρίγανη 1/4 κ.γ. κόκκινη καυτερή...
ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)
- 1/2 φλ. πλιγούρι
- 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 8 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες
- 3/4 κ.γ. ξερή ρίγανη
- 1/4 κ.γ. κόκκινη καυτερή πιπεριά, λιωμένη
- 1500 γρ. ντομάτες κονακασέ, σε καρέ
- 4 φλ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 2 φλ. ψωμί ολικής αλέσεως, κομμένο σε κύβους
- 1 μεγάλο αβγό
- 1 ασπράδι αβγού
- 450 γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς
- 1/2 φλ. ψιλοκομμένη παρμεζάνα
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη, (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Τοποθετούμε το πλιγούρι σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και το καλύπτουμε πλήρως με ζεστό νερό.
- Το αφήνουμε να μουλιάσει για 30 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά με ένα ψιλό σουρωτήρι.
- Παράλληλα, ζεσταίνουμε 1 κουταλιά λάδι σε μεγάλη γάστρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε σκόρδο, ρίγανη και τριμμένη κόκκινη πιπεριά και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να ροδίσουν, για περίπου 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τις φρέσκιες ψιλοκομμένες ντομάτες και τις ντομάτες κονκασέ και αυξάνουμε τη φωτιά σε μέτρια-υψηλή, αφήνοντάς τα υλικά να σιγοβράσουν.
- Ύστερα χαμηλώνουμε τη φωτιά, τα σκεπάζουμε, καθώς προετοιμάζουμε τους κεφτέδες.
- Τοποθετούμε το ψωμί σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και προσθέτουμε κρύο νερό.
- Το αφήνουμε να μουλιάσει για λίγα λεπτά και ύστερα το στραγγίζουμε καλά. Χτυπάμε το αυγό και το ασπράδι σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε το πλιγούρι, το ψωμί, τον κιμά, την παρμεζάνα, την κανέλα, το πιπέρι και το αλάτι και ζυμώνουμε.
- Πλάθουμε 20 κεφτεδάκια, μήκους 5 εκατοστών.
- Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία.
- Βάζουμε τους μισούς κεφτέδες και τους γυρίζουμε μέσα στο τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν για 3 – 4 λεπτά.
- Ύστερα τους τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τους υπόλοιπους κεφτέδες.
- Παράλληλα ανακατεύουμε τη σάλτσα ντομάτας που σιγοβράζει μέχρι να πολτοποιηθεί πλήρως.
- Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, ώστε να καλύπτονται μερικώς από τη σάλτσα και τα σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 50 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε ζάχαρη, αν μας φαίνεται ξινή, και επιπλέον πιπέρι για πιο έντονη γεύση.
- Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα.
TIP: Μπορείτε να τα διατηρήσετε στη συντήρηση για τουλάχιστον τρεις ημέρες, ενώ στην κατάψυξη μέχρι και τρεις μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια