BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Αιθέριο έλαιο λεμονιού: Οφέλη στην υγεία...

 


Το αιθέριο έλαιο λεμονιού έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Τα λεμόνια και το αιθέριο έλαιο λεμονιού έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική Αγιουρβέδα για τη θεραπεία πολλών ιατρικών καταστάσεων.

Τα εσπεριδοειδή είναι οι κύριες πηγές αιθέριων ελαίων πλούσιων σε οφέλη για την υγεία, λόγω των πολλών χρήσεών τους σε τρόφιμα και φάρμακα.

Το έλαιο λεμονιού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του.

Το λεμόνι καθαρίζει τις τοξίνες από το σώμα και χρησιμοποιείται, ευρέως, για να διεγείρει τη λεμφική αποστράγγιση, χαρίζει ενέργεια, καθαρίζει το δέρμα και καταπολεμά τα βακτήρια και τους μύκητες.

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού είναι κατάλληλο για  λεύκανση δοντιών, χρησιμοποιείται σαν οικιακό καθαριστικό και αποσμητικό ρούχων, σαν ενισχυτικό διάθεσης και ανακουφίζει από τη ναυτία.

Το λεμόνι, που ονομάζεται επιστημονικά Citrus limon, είναι ένα ανθοφόρο φυτό που ανήκει στην οικογένεια Rutaceae. Τα φυτά λεμονιές καλλιεργούνται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Αμερική, οι Άγγλοι ναυτικοί χρησιμοποιούσαν λεμόνια ενώ βρίσκονταν στη θάλασσα για να προστατευθούν από το σκορβούτο και τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού προέρχεται από τη συμπίεση της φλούδας λεμονιού και όχι από τον εσωτερικό καρπό. Η φλούδα είναι στην πραγματικότητα το πιο πυκνό θρεπτικό τμήμα του λεμονιού λόγω των λιποδιαλυτών φυτικών θρεπτικών συστατικών του. Το αιθέριο έλαιο λεμονιού αποτελείται από πολλές φυσικές ενώσεις, όπως τερπένια, σεσκιτερπένια, αλδεΰδες, αλκοόλες, εστέρες και στερόλες.

Τα λεμόνια και το λάδι λεμονιού είναι δημοφιλή λόγω της αναζωογονητικής τους οσμής και των αναζωογονητικών και καθαριστικών ιδιοτήτων τους. Το έλαιο λεμονιού περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των μυκήτων, στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας και διευκολύνει την πέψη.


Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο λεμονιού

Ανακουφίζει από τη ναυτία

Ειδικά εάν είστε έγκυος και αντιμετωπίζετε πρωινή αδιαθεσία, το αιθέριο έλαιο λεμονιού χρησιμεύει ως μια φυσική και αποτελεσματική θεραπεία. Το αιθέριο έλαιο λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της ναυτίας και του εμέτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βελτιώνει την πέψη

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού μπορεί να ανακουφίσει τα πεπτικά προβλήματα,  όπως η γαστρίτιδα και η δυσκοιλιότητα. Το αιθέριο έλαιο λεμονιού μειώνει τα συμπτώματα της γαστρίτιδας, μειώνει τη διάβρωση του γαστρικού βλεννογόνου  και λειτουργεί ως γαστροπροστατευτικός παράγοντας, αλλά είναι αποτελεσματικό και για τη δυσκοιλιότητα.

Τρέφει το δέρμα

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού ωφελεί το δέρμα σας μειώνοντας την ακμή, θρέφοντας το κατεστραμμένο δέρμα και ενυδατώνοντάς το. Το αιθέριο έλαιο λεμονιού μειώνει τη βλάβη των κυττάρων και των ιστών στο δέρμα που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση του λαδιού. Το αιθέριο έλαιο λεμονιού είναι  αποτελεσματικό σε δερματικά προβλήματα, όπως φυσαλίδες, τσιμπήματα εντόμων, λιπαρότητα, πληγές, κυτταρίτιδα, ροδόχρου ακμή και ιογενείς λοιμώξεις του δέρματος, όπως κονδυλώματα. Αυτό οφείλεται στις αντιμικροβιακές ενώσεις του ελαίου λεμονιού που λειτουργούν για τη φυσική θεραπεία των δερματολογικών καταστάσεων.

Μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού προωθεί τη διάσπαση του σωματικού λίπους. Όπως, το αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ, ένα από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για την απώλεια βάρους, είναι και το λεμόνι που περιέχει, επίσης, d-limonene, το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά στη στήριξη του μεταβολισμού σας και καθαρίζει τους λεφαδένες. Επίσης, είναι κατάλληλο για την υπεργλυκαιμία και την υπερλιπιδαιμία και η αντίσταση στην ινσουλίνη καταστέλλεται σημαντικά.

Βοηθά στον καθαρισμό του σώματος

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού βοηθά στην άμυνα του σώματος από επιβλαβή παθογόνα και προάγει την αποτοξίνωση μέσω του αίματος και του ήπατος. Το αιθέριο έλαιο λεμονιού διεγείρει, επίσης, τη λεμφική αποστράγγιση, η οποία βοηθά τον οργανισμό να καθαρίσει τα απόβλητα και τις τοξίνες.

Ενισχύει την στοματική υγεία

Καθώς, το αιθέριο έλαιο λεμονιού έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες, λειτουργεί ως φυσική θεραπεία για πολλές στοματικές παθήσεις και τη δυσοσμία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη λεύκανση των δοντιών και για την πρόληψη της φθοράς των δοντιών.  Αν και οι χυμοί εσπεριδοειδών είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να προκαλούν διάβρωση των δοντιών μετά από μακροχρόνια χρήση λόγω της όξινης φύσης τους, το αιθέριο έλαιο λεμονιού δεν προκαλεί διάβρωση.

Ανακουφίζει από το βήχα και διεγείρει τη λεμφική αποστράγγιση

Το έλαιο λεμονιού έχει αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οπότε βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και στην καταπολέμηση των αναπνευστικών παθήσεων. Επίσης, χρησιμεύει για τις αλλεργίες. Είναι ένα από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για το βήχα. Το αιθέριο έλαιο λεμονιού διεγείρει επίσης τη λεμφική αποστράγγιση, μειώνοντας έτσι τη συσσώρευση υγρών που μπορεί να σας προκαλέσουν βήχα.

Λειτουργεί ως αντιμικροβιακός παράγοντας

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού λειτουργεί ως φυσικός αντιμικροβιακός παράγοντας, λόγω, δύο ενώσεων που βρίσκονται στο αιθέριο έλαιο, το λιμονένιο και το β-πινένιο. Αυτό καθιστά το αιθέριο έλαιο λεμονιού ένα ισχυρό εργαλείο για τον καθαρισμό και την προστασία των τροφίμων. Το αιθέριο έλαιο λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του σπιτιού σας από επιβλαβή παθογόνα, όπως βακτήρια, μύκητες και άλλα επιβλαβή παθογόνα. Η χρήση λεμονιού ως φυσικό προϊόν καθαρισμού αντικαθιστά τα χημικά καθαριστικά. Το αιθέριο έλαιο λεμονιού σταματά, επιτυχώς, την ανάπτυξη Listeria monocytogenes και παίζει ρόλο στην πρόληψη της μόλυνσης τροφίμων. Αυτό είναι χρήσιμο, επειδή τα τρόφιμα μολύνονται με βακτήρια, όπως η Listeria monocytogenes, η Salmonella, ο Staphylococcus aureus και το Escherichia coli και προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.

Έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες

Το λιμονένιο, ένα σημαντικό συστατικό του αιθέριου ελαίου λεμονιού, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Χρήσεις αιθέριου ελαίου λεμονιού 

Φυσικό απολυμαντικό

Προσθέστε 40 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο δέντρου τσαγιού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού  με καθαρό νερό (και λίγο λευκό ξύδι) και καθαρίστε το σπίτι σας. Αυτό το φυσικό προϊόν καθαρισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει τις τοξίνες και βακτήρια από το σπίτι σας, ειδικά σε μέρη, όπως η κουζίνα και το μπάνιο σας.

Πλυντήριο ρούχων

Απλά, προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού στο πλυντήριο και τα ρούχα σας θα μοσχοβολούν.

Στιλβωτικό ξύλου και ασημικών

Ένα βρεγμένο πανί με λεμόνι (με περίπου 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου λαδιού) θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε το αμαυρωμένο ασήμι και τα κοσμήματά σας. Το αιθέριο έλαιο λεμονιού μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό ξύλου.

Απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων

Χρησιμοποιήστε τα αιθέρια έλαια πορτοκαλιού και λεμονιού, σαν απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων, για να διατηρήσετε τα πιάτα σας καθαρά, χωρίς να χρησιμοποιήσετε τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στα συμβατικά απορρυπαντικά.

Αφαιρέστε τις κόλλες

Αφαιρέστε τις κόλλες με αιθέριο έλαιο λεμονιού. Απλά προσθέστε 3-5 σταγόνες λάδι λεμονιού σε ένα υγρό πανί.

Καθαρίστε τα χέρια σας

Απλώς, προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι στο σαπούνι σας.

Λεύκανση δοντιών

Ανακατέψτε αιθέριο έλαιο λεμονιού, βιολογική σόδα και λάδι καρύδας και πλύντε τα δόντια σας.

Πλύσιμο προσώπου

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δέρμα σας για να βελτιώσει την επιδερμίδα σας και να αφήσει το δέρμα σας απαλό και ελαστικό. Χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο λεμονιού, λεβάντας και λιβανιού με βιολογική σόδα και μέλι και πλύντε το πρόσωπό σας.

Αφαίρεση βερνικιού νυχιών

Χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο λεμονιού, γκρέιπφρουτ και πορτοκαλιού, για να αφαιρέσετε το παλιό σας βερνίκι νυχιών, αλλά και για την προστασία της υγείας των νυχιών σας.

Προώθηση της απώλειας λίπους

Προσθέστε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού σε ένα ποτήρι νερό και πίνετέ το 3 φορές την ημέρα για να υποστηρίξετε το μεταβολισμό σας και να προωθήσετε την απώλεια βάρους.

Βελτιώστε τη διάθεσή σας

Τοποθετήστε  6 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεμονιού στο διαχυτή στο σπίτι ή στη δουλειά, για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα

Για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να σκοτώσετε τα βακτήρια και να υποστηρίξετε το λεμφικό σας σύστημα, αναμίξτε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού με μισό κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας και τρίψτε το μείγμα στο λαιμό σας.

Ανακουφίστε τον βήχα

Βάλτε στο διαχυτή 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού στο σπίτι ή στη δουλειά ή συνδυάστε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού με μισό κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας και τρίψτε το μείγμα στο λαιμό σας ή προσθέστε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού, σε ζεστό νερό με μέλι και πιείτε το.

Καθαρίστε τις βλέννες και τα φλέγματα

Για να βοηθήσετε στην εξάλειψη της βλέννας και στην ανακούφιση της συμφόρησης, εισπνεύστε λάδι λεμονιού απευθείας από το μπουκάλι ή συνδυάστε 2-3 σταγόνες με μισό κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας και εφαρμόστε το τοπικά στο στήθος και τη μύτη σας.

Χαρίστε λάμψη στα μαλλιά σας

Προσθέστε 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι σε50 γραμμάρια λάδι jojoba ή αμυγδάλου και απλώστε το στα μαλλιά σας 15 λεπτά, πριν λουστείτε.

Ανακουφίστε τα συμπτώματα αλλεργιών

Για να βοηθήσετε στην αποστράγγιση του λεμφικού συστήματος και στην ανακούφιση των εποχιακών συμπτωμάτων αλλεργίας, βάλτε στο διαχυτή 6 σταγόνες λάδι λεμονιού στο σπίτι, προσθέστε 6 σταγόνες στο απορρυπαντικό ρούχων σας ή ανακατέψτε 10 σταγόνες με νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε το στα χαλιά, τις κουρτίνες σας, τους καναπέδες και τα σεντόνια.

Καταπολεμήστε τη ναυτία

Για να ανακουφίσετε τη ναυτία και να μειώσετε την τάση για εμετό, εισπνεύστε αιθέριο έλαιο λεμονιού απευθείας από το μπουκάλι, βάλτε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο στο σπίτι ή στη δουλειά ή συνδυάστε 3 σταγόνες με μισό κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας και εφαρμόστε τοπικά στο στήθος και το πίσω μέρος του λαιμού.

Βελτιώστε την πέψη

Για να διευκολύνετε τα πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, προσθέστε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό με μέλι και πίνετε δύο φορές την ημέρα.

Προώθηση αποτοξίνωσης

Για να καθαρίσετε το σώμα σας και να προωθήσετε την αποτοξίνωση, προσθέστε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πίνετε το δύο φορές την ημέρα.

Αρωματικό για κέικ

Προσθέστε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού στο μείγμα.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget