BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: νέες πρωτοποριακές τεχνικές αντιμετώπισης στένωσης στεφανιαίων αρτηριών


Δημοσίευση παγκόσμια πρώτης τεχνικής (first in human) στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Case Reports

Πρωτοποριακή επέμβαση με στόχο την αντιμετώπιση στένωσης στις στεφανιαίες αρτηρίες, δηλαδή στις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στην καρδιά, πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, από τον Δρ. Άνταμ Τάλεμπ, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Τμήμα Σύμπλοκης Στεφανιαίας Νόσου και Δομικών Καρδιοπαθειών, και την ομάδα του.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε ασθενή, η οποία είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε διαδερμική αντικατάσταση βαλβίδας με TAVI (βλ. Εικόνα 1, μπλε στο γράφημα), σε έδαφος υπάρχουσας χειρουργικής βαλβίδας (βλ. Εικόνα 1, κόκκινη στο γράφημα) και με την ταυτόχρονη παρουσία stent στο στέλεχος της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας (chimney stent), (βλ. Εικόνα 1, πορτοκαλί στο γράφημα). Εικόνα 1

Δυο χρόνια μετά την επέμβαση TAVI, η ασθενής άρχισε να νιώθει πόνο στο στήθος και υποβλήθηκε άμεσα σε έλεγχο ισχαιμίας με σπινθηρογράφημα. Τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων έδειξαν σοβαρό πρόβλημα με την αιμάτωση στο πλαϊνό τοίχωμα της καρδιάς, στην περιοχή κατανομής της περισπώμενης αρτηρίας, με τη στεφανιογραφία να αποκαλύπτει μία 95% στένωση στην περισπώμενη αρτηρία, που ήταν το αίτιο του προβλήματος.

Για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη βλάβη και λόγω της ύπαρξης του “chimney” stent στο στόμιο της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας, η έκφυση της οποίας ήταν χαμηλή κοντά στη βαλβίδα, η λύση η οποία επιλέχθηκε ήταν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, να τοποθετηθεί ένα τελευταίας γενιάς stent διαμέσου του “chimney” stent, στο σημείο στένωσης στην περισπώμενη αρτηρία.

Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής, ο Δρ. Α. Τάλεμπ και η ομάδα του κατάφεραν να προφυλάξουν και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή αίματος στην αρτηρία, ξεπερνώντας το μηχανικό εμπόδιο των δύο βαλβίδων και του “chimney” stent, όπως φαίνεται και στο γράφημα (βλ. Εικόνα 1, πορτοκαλί στο γράφημα).

Οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι μιας τέτοιας επέμβασης είναι ποικίλοι και στη διεθνή βιβλιογραφία δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά για τον τρόπο προσπέλασης και διόρθωσης μίας τέτοιας βλάβης. Στο δημοσιευμένο, για πρώτη φορά άρθρο, παρουσιάζεται η τεχνική για ασφαλή προσπέλαση όλων αυτών των «μηχανικών» εμποδίων και η επίλυση του σύνθετου αυτού προβλήματος.

Η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας είναι πλέον ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος αντιμετώπισης της στένωσης της αορτικής βαλβίδας και απαιτεί τη βαθιά γνώση των τεχνικών καθετηριασμού των στεφανιαίων αρτηριών, μετά από TAVI. Ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε TAVI αυξάνεται με τα χρόνια και με τον ίδιο ρυθμό πολλαπλασιάζονται αυτά τα περιστατικά. Πλέον, με τον άριστο υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτει το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η αντίστοιχη επέμβαση πραγματοποιείται άμεσα και με ασφάλεια, με γρήγορη μετεγχειρητική ανάρρωση και τον ασθενή να επιστρέφει συντομότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια στις δραστηριότητές του. Εικόνα 2

Παρακολουθώντας λοιπόν, τις παγκόσμιες εξελίξεις σε καθημερινή βάση και με συμμάχους τον υπερσύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό, την εξειδίκευση και εμπειρία μας, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Τμήμα Σύμπλοκης Στεφανιαίας Νόσου και Δομικών Καρδιοπαθειών, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα επεμβατική λύση, όσο σύμπλοκη κι αν είναι.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget