Διατροφή και ψυχική υγεία
Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά συνδέονται με βελτίωση της διάθεσης και της ψυχικής υγείας.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutritional Neuroscience, δείχνουν πως η επίδραση μεμονωμένων τροφίμων στην ψυχική υγεία εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου.
Για τους σκοπούς της μελέτης, χρησιμοποιήθηκε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σχετικά με την επίδραση που έχει η κατανάλωση διαφορετικών τροφίμων στη διάθεση, το οποίο συμπλήρωσαν ενήλικες ηλικίας 18-29 ετών και άνω των 30 ετών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα του ερωτηματολογίου για να διερευνήσουν πιθανές συσχετίσεις μεταξύ των συνηθειών διατροφής και άσκησης με την ψυχική υγεία.
Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων φάνηκε πως η κατανάλωση πουλερικών και κόκκινου κρέατος σχετίζεται με βελτίωση της διάθεσης και της ψυχικής υγείας σε νεαρούς ενήλικες, αλλά όχι σε άτομα άνω των 30 ετών. Επιπλέον, η τακτική άσκηση, που είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα χημικών ουσιών που βελτιώνουν τη διάθεση όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, βρέθηκε επίσης να ασκεί ευεργετική δράση σε νεαρούς ενήλικες.
Αντίθετα, η ψυχική υγεία των ενηλίκων άνω των 30 ετών, φάνηκε να βελτιώνεται από την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Τέλος, παρατηρήθηκε πως οι μεγαλύτεροι ενήλικες που απείχαν από την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων, όπως ο καφές και οι πλούσιες πηγές υδατανθράκων, είχαν καλύτερη ψυχική υγεία.
Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, η ωρίμανση του εγκεφάλου ίσως δεν ολοκληρώνεται μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Έτσι, οι διατροφικοί παράγοντες πιθανόν να επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο την ψυχική υγεία των δύο ηλικιακών ομάδων. Παράλληλα, με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται η παραγωγή ελεύθερων ριζών, που μπορεί να διαταράξουν λειτουργίες που συνδέονται με την ψυχική υγεία, γεγονός που καθιστά την πρόσληψη αντιοξειδωτικών ακόμα πιο σημαντική.
Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν πως η επίδραση της διατροφής στην ψυχική υγεία πιθανόν να διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, καθώς οι αλλαγές που παρατηρούνται στη λειτουργία του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου, ενδεχομένως «απαιτούν» διαιτητικές προσαρμογές για την επίτευξη βέλτιστης ψυχικής υγείας.
neadiatrofis.gr
Δημοσίευση σχολίου