Η γαγγλιακή κύστη είναι ένα συνηθισμένο εξόγκωμα στο χέρι και τον καρπό που εμφανίζεται δίπλα σε αρθρώσεις ή τένοντες.
Η γαγγλιακή κύστη είναι μη καρκινικό εξόγκωμα που αναπτύσσεται πιο συχνά κατά μήκος των τενόντων ή των αρθρώσεων των καρπών ή των χεριών σας. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί στους αστραγάλους και τα πόδια. Οι γαγγλιακές κύστες είναι, συνήθως, στρογγυλές ή ωοειδείς και είναι γεμάτες με ένα υγρό που μοιάζει με ζελέ.
Οι μικρές γαγγλιακές κύστες μπορεί να έχουν μέγεθος μπιζελιού, ενώ οι μεγαλύτερες μπορεί να έχουν διάμετρο περίπου 2,5 εκατοστά. Η γαγγλιακή κύστη μπορεί να είναι επώδυνη εάν πιέζει ένα κοντινό νεύρο. Η θέση της μπορεί, μερικές φορές, να παρεμβαίνει στην κίνηση της άρθρωσης.
Εάν η γαγγλιακή κύστη σας προκαλεί προβλήματα, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να προσπαθήσετε να αποστραγγίσετε την κύστη με μια βελόνα. Η χειρουργική αφαίρεση της κύστης είναι, επίσης, μια επιλογή. Αλλά εάν δεν έχετε συμπτώματα, δεν απαιτείται θεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κύστες υποχωρούν από μόνες τους.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΓΑΓΓΛΙΑΚΗΣ ΚΥΣΤΗΣ
Τα εξογκώματα που σχετίζονται με τις γαγγλιακές κύστες μπορούν να χαρακτηριστούν από:
- Την τοποθεσία. Οι γαγγλιακές κύστες αναπτύσσονται πιο συχνά κατά μήκος των τενόντων ή των αρθρώσεων των καρπών ή των χεριών σας. Οι επόμενες πιο συχνές θέσεις είναι οι αστράγαλοι και τα πόδια. Αυτές οι κύστες μπορεί να εμφανιστούν και κοντά σε άλλες αρθρώσεις.
- Το σχήμα και το μέγεθος. Οι γαγγλιακές κύστες είναι στρογγυλές ή ωοειδείς και έχουν, συνήθως, διάμετρο μικρότερη από 2,5 εκατοστά. Μερικές είναι τόσο μικρές που δε γίνονται αισθητές. Το μέγεθος μιας κύστης μπορεί να κυμαίνεται και συχνά μεγαλώνει όταν χρησιμοποιείτε αυτήν την άρθρωση για επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
- Ο πόνος. Οι γαγγλιακές κύστες είναι, συνήθως, ανώδυνες. Αλλά, αν μια κύστη πιέσει ένα νεύρο, ακόμα κι αν η κύστη είναι πολύ μικρή για να σχηματίσει ένα αξιοσημείωτο εξόγκωμα, μπορεί να προκαλέσει πόνο, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή μυϊκή αδυναμία.
Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε ένα αξιοσημείωτο εξόγκωμα ή πόνο στον καρπό, το χέρι, τον αστράγαλο ή το πόδι σας, για να κάνει μια διάγνωση και να καθορίσει εάν χρειάζεστε θεραπεία.
ΑΙΤΙΑ ΓΑΓΓΛΙΑΚΗΣ ΚΥΣΤΗΣΚανείς δε ξέρει, ακριβώς, τι προκαλεί την ανάπτυξη μιας γαγγλιακής κύστης. Αυτή αναπτύσσεται από μια άρθρωση ή την επένδυση ενός τένοντα, μοιάζει με ένα μικροσκοπικό μπαλόνι νερού σε ένα μίσχο, και φαίνεται να εμφανίζεται όταν ο ιστός που περιβάλλει μια άρθρωση ή έναν τένοντα διογκώνεται. Μέσα στην κύστη υπάρχει ένα παχύρρευστο λιπαντικό υγρό παρόμοιο με αυτό που βρίσκεται στις αρθρώσεις ή γύρω από τους τένοντες.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΑΓΓΛΙΑΚΗΣ ΚΥΣΤΗΣ
Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης γαγγλιακής κύστης είναι:
- Το φύλο και η ηλικία. Οι γαγγλιακές κύστες μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιονδήποτε, αλλά, πιο συχνά εμφανίζονται σε γυναίκες μεταξύ 20 και 40 ετών.
- Οστεοαρθρίτιδα. Τα άτομα που έχουν αρθρίτιδα στις αρθρώσεις των δακτύλων που βρίσκονται πιο κοντά στα νύχια τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν γαγγλιακές κύστες κοντά σε αυτές τις αρθρώσεις.
- Τραυματισμός άρθρωσης ή τένοντα. Οι αρθρώσεις ή οι τένοντες που έχουν τραυματιστεί στο παρελθόν είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν γαγγλιακές κύστες.
Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να ασκήσει πίεση στην κύστη για να ελέγξει για ευαισθησία ή δυσφορία και μπορεί να προσπαθήσει να περάσεις φως μέσα από την κύστη για να προσδιορίσει εάν είναι στερεή μάζα ή γεμάτη με υγρό.
Ο γιατρός μπορεί, επίσης, να συστήσει απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτίνες Χ, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία (MRI), για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις, όπως αρθρίτιδα ή όγκο. Οι μαγνητικές τομογραφίες και οι υπέρηχοι μπορούν, επίσης, να εντοπίσουν κρυμμένες κύστεις.
Η διάγνωση της γαγγλιακής κύστης μπορεί να επιβεβαιωθεί με αναρρόφηση, μια διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός χρησιμοποιεί μια βελόνα και μια σύριγγα για να αφαιρέσει το υγρό στην κύστη. Το υγρό από μια κύστη γαγγλίου θα είναι παχύ και διαυγές ή ημιδιαφανές.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΑΓΓΛΙΑΚΗΣ ΚΥΣΤΗΣΟι γαγγλιακές κύστες είναι, συχνά, ανώδυνες και δεν απαιτούν θεραπεία. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει, απλά, παρακολούθηση και αναμονή.
Εάν η κύστη προκαλεί πόνο ή παρεμποδίζει την κίνηση της άρθρωσης, ο γιατρός μπορεί να συστήσει:
- Ακινητοποίηση. Επειδή η δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αύξηση της γαγγλιακής κύστης, μπορεί να βοηθήσει η προσωρινή ακινητοποίηση της περιοχής με νάρθηκα. Καθώς, η κύστη συρρικνώνεται, μπορεί να απελευθερωθεί η πίεση στα νεύρα, ανακουφίζοντας τον πόνο. Αποφύγετε τη μακροχρόνια χρήση νάρθηκα, γιατί μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση των γειτονικών μυών.
- Αναρρόφηση. Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί μια βελόνα για να αποστραγγίσει το υγρό από την κύστη. Η κύστη μπορεί να υποτροπιάσει.
- Χειρουργική επέμβαση. Αυτή μπορεί να είναι μια επιλογή εάν άλλες προσεγγίσεις δεν έχουν λειτουργήσει. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός αφαιρεί την κύστη και το μίσχο που την προσαρτά στην άρθρωση ή τον τένοντα. Σπάνια, η επέμβαση μπορεί να τραυματίσει τα γύρω νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία ή τους τένοντες. Και η κύστη μπορεί να υποτροπιάσει, ακόμη και μετά από χειρουργική επέμβαση.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΓΑΓΓΛΙΑΚΗΣ ΚΥΣΤΗΣ
Για να ανακουφίσετε τον πόνο, πάρτε ένα παυσίπονο, όπως η ιβουπροφαίνη ή η νατριούχος ναπροξένη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αλλαγή των παπουτσιών ή ο τρόπος με τον οποίο τα δένετε μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο που σχετίζεται με τις γαγγλιακές κύστες στους αστραγάλους ή τα πόδια σας.
Μια παλιά σπιτική θεραπεία για μια γαγγλιακή κύστη έλεγε να χτυπήσετε την κύστη με ένα βαρύ αντικείμενο. Η δύναμη του χτυπήματος μπορεί να βλάψει τις γύρω δομές στο χέρι ή το πόδι σας, γι΄αυτό να είστε προσεκτικοί. Επίσης, μην προσπαθήσετε να «ανοίξετε» την κύστη μόνοι σας τρυπώντας την με μια βελόνα, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΑΓΓΛΙΑΚΗΣ ΚΥΣΤΗΣ
Ζεστές Κομπρέσες
Μπορείτε να μειώσετε τις ενοχλήσεις που σχετίζονται με μια γαγγλιακή κύστη με τακτική χρήση ζεστών επιθεμάτων. Θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στην πληγείσα περιοχή και θα προωθήσει την αποστράγγιση υγρών. Θα μειώσει, επίσης, τον πόνο και το πρήξιμο. Ωστόσο, οι ζεστές κομπρέσες δε θα εμποδίσουν την ανάπτυξη μιας κύστης.
Μουλιάστε μια πετσέτα σε ζεστό νερό και στύψτε την περίσσεια νερού.
Βάλτε αυτό το ζεστό πανί απευθείας στην πληγείσα περιοχή για 5 έως 10 λεπτά.
Επαναλάβετε 3 ή 4 φορές την ημέρα μέχρι να φύγει η κύστη.
Η όξινη ιδιότητα του μαύρου τσαγιού βοηθά στην επούλωση της γαγγλιακής κύστης και την εμποδίζει να επιδεινωθεί. Η αντιφλεγμονώδης φύση του τσαγιού παρέχει, επίσης, ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο
-Βουτήξτε ένα φακελάκι μαύρου τσαγιού σε ζεστό νερό για 5 λεπτά.
-Αφαιρέστε το και στύψτε το υπερβολικό νερό.
-Κρατήστε το υγρό, ζεστό φακελάκι τσαγιού πάνω από την πληγείσα περιοχή για 10 λεπτά.
-Επαναλάβετε μερικές φορές την ημέρα για αρκετές ημέρες.
Εάν η γαγγλιακή κύστη προκαλεί αφόρητο πόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τζίντζερ για να τον μειώσετε. Η αντιφλεγμονώδης ιδιότητα του τζίντζερ βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας. Το τζίντζερ είναι ένας αντιφλεγμονώδης παράγοντας που μπλοκάρει τη δραστηριότητα του Cox-2, η οποία πιθανότατα προκαλεί πόνο. Πίνετε σπιτικό τσάι τζίντζερ 2 ή 3 φορές την ημέρα ή συμπεριλάβετε περισσότερο τζίντζερ στη μαγειρική σας.
Για να φτιάξετε τσάι τζίντζερ, κόψτε 2,5 εκατοστά φρέσκιας ρίζας τζίντζερ σε φέτες και σιγοβράστε το σε ένα φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα τζίντζερ. Να συμβουλεύεστε πάντα έναν γιατρό πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα.
ΚουρκουμάςΜπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε κουρκουμά για να ανακουφίσετε τον πόνο που οφείλεται σε κύστη γαγγλίου. Αυτό το βότανο έχει θετικά αποτελέσματα στη φλεγμονή και τον πόνο. Η κουρκουμίνη στον κουρκουμά παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση ρυθμίζοντας τις κυτοκίνες, την οξειδοαναγωγική κατάσταση, τις πρωτεϊνικές κινάσες, τα μόρια προσκόλλησης, τα ένζυμα και πολλούς μεταγραφικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη φλεγμονή.
Εφαρμόστε λίγο φρέσκο χυμό κουρκουμά απευθείας στην πληγείσα περιοχή 2 ή 3 φορές την ημέρα για αρκετές ημέρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να λαμβάνετε αυτό το βότανο σε μορφή συμπληρώματος, καθημερινά.
ΕχινάκειαΗ εχινάκεια αυξάνει το επίπεδο της χημικής ουσίας properdine στο σώμα σας, η οποία διεγείρει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βοηθά στη συρρίκνωση της γαγγλιακής κύστης.
Αγοράστε αλοιφή εχινάκειας και εφαρμόστε την τοπικά στην κύστη. Επαναλάβετε 2 ή 3 φορές την ημέρα μέχρι να την ίαση. Μπορείτε, επίσης, να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα εχινάκειας μία ή δύο φορές την ημέρα για όχι περισσότερο από μία εβδομάδα.
Aloe VeraΗ αντιφλεγμονώδης ιδιότητα της αλόης βέρα μπορεί να διεγείρει την επούλωση μιας κύστης γαγγλίου. Βοηθά, επίσης, στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος.
Εκχυλίστε φρέσκο τζελ αλόης από ένα φύλλο φυτού αλόης.
Εφαρμόστε το απευθείας στην πληγείσα περιοχή.
Αφήστε το να σταθεί στην περιοχή για 20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
Χρησιμοποιήστε αυτό το φάρμακο μερικές φορές την ημέρα για αρκετές ημέρες.
Η άρνικα είναι ένας εξαιρετικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, του οιδήματος και της φλεγμονής. Αυξάνει, επίσης, την κυκλοφορία του αίματος, η οποία βοηθά την κύστη να επουλωθεί πιο γρήγορα.
Αραιώστε το αιθέριο έλαιο άρνικας σε ίση ποσότητα ελαιόλαδου ή λάδι
καρύδας. Απλώστε το στην πληγείσα περιοχή και κάντε απαλό μασάζ. Βάλτε
έναν επίδεσμο στην περιοχή. Κάνετε αυτό 2 ή 3 φορές την ημέρα για
αρκετές ημέρες.
Εναλλακτικά, αγοράστε μια κρέμα ή λοσιόν άρνικας και απλώστε ένα λεπτό στρώμα στην πληγείσα περιοχή μερικές φορές την ημέρα.
Τα άλατα Epsom είναι ένας παράγοντας επούλωσης πληγών που θα βοηθήσει στη μείωση και την επούλωση της κύστης μέσα σε λίγες μέρες. Θα ανακουφίσει, επίσης, τον πόνο και τη φλεγμονή.
Αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας άλατα Epsom σε 1 έως 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Μουλιάστε την πληγείσα περιοχή σε αυτά για 20 έως 30 λεπτά. Επαναλάβετε μία φορά την ημέρα για αρκετές ημέρες.
Εναλλακτικά, συνδυάστε ½ κουταλάκι του γλυκού άλατα Epsom, 1/3 φλιτζάνι ζεστή γλυκερίνη και περίπου 1/8 κουταλάκι του γλυκού βόρακα σε ένα μπολ. Ανακατεύτε καλά τα υλικά μέχρι να διαλυθούν όλες οι ουσίες. Χρησιμοποιήστε ένα βαμβάκι για να το εφαρμόσετε στην πληγείσα περιοχή και, στη συνέχεια, βάλτε έναν επίδεσμο πάνω του. Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα για μερικές ημέρες.
Τρώτε αντιφλεγμονώδεις τροφέςΓια να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο και το πρήξιμο λόγω κύστης γαγγλίου, τρώτε περισσότερα τρόφιμα που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Μερικές καλές αντιφλεγμονώδεις τροφές είναι ο σολομός, οι λιναρόσποροι, το αβοκάντο, το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, το ελαιόλαδο, τα κεράσια, τα καρύδια, τα βατόμουρα, οι γλυκοπατάτες και το σπανάκι.
Επίσης, αποφύγετε να τρώτε ή να πίνετε τροφές που προκαλούν φλεγμονή, όπως προϊόντα με λευκό αλεύρι, λευκό ρύζι, σακχαρούχα τρόφιμα και τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.
Για να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο και το πρήξιμο λόγω κύστης γαγγλίου, τρώτε περισσότερα τρόφιμα που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Μερικές καλές αντιφλεγμονώδεις τροφές είναι ο σολομός, οι λιναρόσποροι, το αβοκάντο, το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, το ελαιόλαδο, τα κεράσια, τα καρύδια, τα βατόμουρα, τα βατόμουρα, οι γλυκοπατάτες και το σπανάκι.
Επίσης, αποφύγετε να τρώτε ή να πίνετε φλεγμονώδεις τροφές όπως προϊόντα με λευκό αλεύρι, λευκό ρύζι, ζαχαρούχα τρόφιμα και τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.
Πρόσθετες Συμβουλές για τη θεραπεία της γαγγλιακής κύστηςΌταν θέλετε να αδειάσετε την κύστη τρυπώντας την με βελόνα, να τηρείτε καλούς κανόνες αντισηψίας, για να μη συμβεί μόλυνση.
Εάν η κύστη βρίσκεται στον καρπό ή στο χέρι, να αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις αυτής της περιοχής.
Εάν η κύστη βρίσκεται στο πόδι σας, προσπαθήστε να φορέσετε παπούτσια που δεν την αγγίζουν.
Εάν χρειάζεται, φορέστε νάρθηκα για να ακινητοποιήσετε προσωρινά την προσβεβλημένη άρθρωση.
Να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν το μέγεθος της κύστης αυξάνεται γρήγορα ή προκαλεί πόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μπορείτε να αφαιρέσετε μια κύστη γαγγλίου μόνοι σας χρησιμοποιώντας βελόνα, νυστέρι ή ψαλίδι.
Δημοσίευση σχολίου