Βασιλικός, το βότανο του καλοκαιριού που διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Ο Βασιλικός ή Ώκιμον (Ocimum) ή Ocimum basilicum είναι το βότανο του καλοκαιριού και προσδίδει μια ξεχωριστή γεύση σε σαλάτες, πίτσες και πιάτα ζυμαρικών. Χρησιμοποιήστε μικρά φύλλα ολόκληρα ή ψιλοκόψτε τα μεγαλύτερα φύλλα. Προσθέστε φύλλα στα πιάτα λίγο πριν τα σερβίρετε για καλύτερη γεύση. Ο βασιλικός είναι ευαίσθητος στο κρύο γι’ αυτό φυτέψτε τους σπόρους σε εσωτερικό χώρο ή έξω αφού έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Ο βασιλικός καλλιεργείται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο (σε υποτροπικά κλίματα, εύκρατα κλίματα και μεσογειακές περιοχές). Συνήθως, καλλιεργείται σε αφθονία σε μέρη που βρίσκονται στην Ασία και την περιοχή της Μεσογείου.
Ένα εύκολο βότανο στην καλλιέργεια και ο βασιλικός παράγει νόστιμο φύλλωμα από τις αρχές του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο. Καλλιεργήστε βασιλικό σε γλάστρα ακριβώς έξω από την πόρτα σας για φρέσκια γεύση, σε απόσταση αναπνοής από την κουζίνα.
Μπορείτε, ακόμη και να καλλιεργήσετε βασιλικό τους χειμερινούς μήνες. Απλώς τοποθετήστε τον σε ένα φωτεινό, ηλιόλουστο παράθυρο και ποτίστε τον τακτικά.
Οι γεύσεις, τα είδη και το μέγεθος των φυτών του βασιλικού ποικίλλουν πολύ. Καλλιεργήστε βασιλικό μαζί με άλλα γαστρονομικά βότανα, όπως μαϊντανό, σχοινόπρασο, ρίγανη, θυμάρι, κόλιαντρο και άνηθο για μια πλούσια συλλογή από φρέσκα αρωματικά φυλλώματα. Μια πολύχρωμη ομάδα δοχείων με βασιλικό και άλλα βότανα μπορεί να μετατρέψει κάθε ηλιόλουστο αίθριο ή μπαλκόνι σε έναν αρωματικό χώρο γεύσης.
Απλώς, βεβαιωθείτε ότι ο βασιλικός έχει τουλάχιστον 6 ώρες έντονο ηλιακό φως την ημέρα. Σπείρετε μια σειρά από την αγαπημένη σας ποικιλία βασιλικού στον κήπο για να εξασφαλίσετε άφθονα χυμώδη φύλλα για να φτιάξετε πέστο ή να αρωματίσετε τα καλοκαιρινά σας πιάτα.
Όταν φυτεύεται ο βασιλικός κοντά σε ντομάτες έχει την ικανότητα να απωθεί παράσιτα, όπως οι θρίπες, που είναι μικροσκοπικά φτερωτά έντομα και οι κερατοσκώληκες ντομάτας. Το πράσινο ή μοβ φύλλωμα αυτού του βοτάνου παρατηρείται σε μια σειρά από μονοετή και πολυετή φυτά.
Ο βασιλικός αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστο και υγρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Μπορεί να ανεχθεί τη σκιά, αλλά τα φυτά δε θα είναι τόσο θαμνώδη όσο εκείνα που καλλιεργούνται στον ήλιο. Μόλις ο καιρός γίνει ζεστός, ο βασιλικός θα αντέχει σε ξηρές συνθήκες αρκεί να ποτίζεται τακτικά.
Ο βασιλικός, συνήθως, αποτελείται από πολλά αιθέρια έλαια, ευγενόλη, καμφορά, ανηθόλη, λιναλοόλη, πινένιο, μεθυλ χαβοκύλ, τερπινεόλη και μυρσένιο.
Στα μέσα του καλοκαιριού, ο βασιλικός παράγει άνθη που οδηγούν σε ξυλώδεις μίσχους και φύλλα με λιγότερο επιθυμητή γεύση. Κόψτε τα ανθισμένα στελέχη αμέσως μόλις τα εντοπίσετε για να αναπτύξει το φυτό νέο φύλλωμα.
Ο βασιλικός φυτρώνει γρήγορα και αναπτύσσεται εύκολα από σπόρους. Φυτέψτε τους σπόρους βασιλικού σε εσωτερικούς χώρους 4 έως 6 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό ή στον κήπο μετά τον τελευταίο ανοιξιάτικο κρύο. Μη φυτεύετε βασιλικό έξω μέχρι να περάσει και η τελευταία πιθανότητα κρύου στην περιοχή σας.
Τα ιαπωνικά σκαθάρια είναι το κύριο και το πιο καταστροφικό παράσιτο του βασιλικού. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μη χημικές μέθοδοι για τον έλεγχο αυτών των εντόμων σε καλλιέργειες τροφίμων, όπως ο βασιλικός. Βγάλτε με το χέρι τα ιαπωνικά σκαθάρια από τα φυτά βασιλικού νωρίς το βράδυ και ρίξτε τα σε ένα δοχείο με σαπουνόνερο. Προστατέψτε μεμονωμένα ή μικρά φυτά βασιλικού καλύπτοντάς τα με τυρόπανο. Το χαλαρό ύφασμα θα επιτρέψει στο φως και το νερό να περνάει, ενώ θα εμποδίσει τα σκαθάρια να φτάσουν στα φυτά.
Ξεκινήστε το κόψιμο μόλις τα φυτά ξεδιπλώσουν τουλάχιστον τέσσερα σετ φύλλων. Διαλέξτε μόνο όσα μεμονωμένα φύλλα θα χρησιμοποιήσετε. Για να αποθηκεύσετε φρέσκο βασιλικό για έως και πέντε ημέρες, κόψτε τα κλωνάρια και μεταχειριστείτε τα σα φρέσκα κομμένα λουλούδια:
- Τοποθετήστε τα σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Ο βασιλικός γίνεται καφέ αν φυλάσσεται στο ψυγείο. Όταν απειλεί το κρύο, κόψτε τα φυτά και βυθίστε τους μίσχους σε μερικά εκατοστά νερού σε έναν καθαρό κουβά.
- Για να αποθηκεύσετε τα φύλλα, στεγνώστε, καταψύξτε ή συσκευάστε τα σε αποστειρωμένα μπουκάλια με ξύδι και ελαιόλαδο.
- Ή διατηρήστε τη γεύση βασιλικού σε πέστο, το οποίο διατηρείται στο ψυγείο έως και ένα μήνα και μπορεί να καταψυχθεί έως και δύο χρόνια.
Ο βασιλικός έχει ποικίλες εφαρμογές σε σύγχρονες κουζίνες και επιστημονικά εργαστήρια. Στη μαγειρική, ο βασιλικός χρησιμοποιείται πιο συχνά φρέσκος σε μαγειρεμένες συνταγές. Τις περισσότερες φορές, τα φρέσκα φύλλα προστίθενται την τελευταία στιγμή, καθώς το μαγείρεμα καταστρέφει γρήγορα την ξεχωριστή γεύση του βοτάνου. Αλλά, όπως φαίνεται, ο βασιλικός δε χρησιμοποιείται μόνο ως αρωματικό φαγητό, αλλά και στην αρωματοποιία, το θυμίαμα και τις ολιστικές θεραπείες με βότανα. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ενώσεις του αιθέριου ελαίου των φυτών βασιλικού διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Ο βασιλικός περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες.
Τα φύλλα βασιλικού περιέχουν αιθέρια έλαια που βοηθούν στην καταπολέμηση της βλάβης του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες. Προστατεύει, επίσης, τα κύτταρα και τη δομή του DNA. Τα φύλλα βασιλικού βοηθούν στην προστασία των λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και επίσης, στη ρύθμιση των κυτταρικών δομών. Αυτό οφείλεται στην παρουσία υδατοδιαλυτών αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στον βασιλικό μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από την καρκινική ανάπτυξη και τη μετάλλαξη των κυττάρων. Τις περισσότερες φορές, οι τοξίνες που υπάρχουν στη διατροφή μας προκαλούν στρες στο σώμα, αλλά τα φύλλα βασιλικού έχουν αντιοξειδωτικά που μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε την οξείδωση και επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.
O βασιλικός, το βότανο του καλοκαιριού, δρα ως φυσικό αντιφλεγμονώδες.
Τα φύλλα βασιλικού αποτελούνται από πολλά χρήσιμα αιθέρια έλαια όπως λιναλοόλη, σιτρονελλόλη, ευγενόλη κ.λ.π. Το έλαιο των σπόρων του βασιλικού, συνήθως, αναστέλλει τα ένζυμα που βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, των φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Εάν τα φύλλα βασιλικού καταναλώνονται σε τακτική βάση προσθέτοντάς τα σε οποιοδήποτε πιάτο ή ανακατεύοντάς τα σε τσάι, μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε αυτές τις ασθένειες.
Τα φύλλα βασιλικού έχουν, επίσης, αντικαρκινικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους, το φυτό βασιλικός έχει τη δύναμη να προλαμβάνει τον καρκίνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει φυτοχημικά που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, του στόματος, του ήπατος και του δέρματος. Ο βασιλικός μπορεί να προκαλέσει την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων με επιτυχία και να σταματήσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε όλο το σώμα. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της αντιοξειδωτικής δράσης που μπορεί να αλλάξει τις εκφράσεις των γονιδίων.
O βασιλικός, το βότανο του καλοκαιριού προστατεύει από βακτηριακές λοιμώξεις.
Δεδομένου ότι ο βασιλικός έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, μπορεί να προσφέρει τεράστια προστασία από την ανάπτυξη βακτηρίων στο ανθρώπινο σώμα. Το εκχύλισμα βασιλικού είναι, επίσης, χρήσιμο στη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από βακτήρια, όπως η μόλυνση από σταφυλόκοκκο και E. Coli. Σύμφωνα με μελέτες, τα φύλλα βασιλικού δρούν ενάντια στα βακτήρια αναστέλλοντας την ανάπτυξή τους σε μεγάλο βαθμό. Τα φύλλα βασιλικού καταπολεμούν, επίσης, τους ιούς. Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι πολύ συχνές σε παιδιά και εφήβους. Τα φύλλα βασιλικού βοηθούν στην καταπολέμηση παθήσεων που προκαλούνται από ιούς, βακτήρια, μύκητες και ζυμομύκητες. Ο βασιλικός είναι το καλύτερο βότανο που μπορεί να προσφέρει προστασία καταπολεμώντας τον μύκητα candida και άλλες μύκητες του δέρματος. Ο βασιλικός είναι ευεργετικός για την πρόληψη και θεραπεία της ελονοσίας. Βοηθά, ακόμη, σε μολύνσεις από σκουλήκια, κονδυλώματα και στα κρυολογήματα.
Ο βασιλικός είναι ιδανικό βότανο για το άγχος.
Ο βασιλικός δρα ως προσαρμογόνο βότανο, που βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες και να μειώσει τις βλαβερές συνέπειες του στρες στον οργανισμό. Μετά την κατανάλωση φύλλων βασιλικού σε καθημερινή βάση, μπορεί κανείς να παρατηρήσει αύξηση της αντιοξειδωτικής δράσης και μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα φύλλα βασιλικού είναι, επίσης, χρήσιμα σε άτομα που υποφέρουν από διαταραχές ψυχικής υγείας όπως άγχος και κατάθλιψη. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι στην Ινδία μασούν φύλλα βασιλικού για να διατηρήσουν ένα υγιές σώμα και μυαλό.
Χρησιμοποιήστε τους σπόρους βασιλικού για τις καούρες και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Οι σπόροι βασιλικού περιέχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν και να συσπαστούν. Τα φύλλα βασιλικού ανακουφίζουν από σπασμούς στο στομάχι. Καταπολεμούν τα εντερικά αέρια και θεραπεύει την απώλεια όρεξης. Βοηθούν, επίσης, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Τα φύλλα βασιλικού προλαμβάνουν τις θρομβώσεις.
Τα φύλλα βασιλικού είναι γνωστό ότι εμποδίζουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και προλαμβάνουν τις θρομβώσεις. Η κατανάλωση βασιλικού σίγουρα προάγει την καρδιαγγειακή μας υγεία.
Ο βασιλικός αποτοξινώνει το συκώτι.
O βασιλικός, το βότανο του καλοκαιριού έχει πολλά οφέλη για το ήπαρ. Οι σπόροι του βασιλικού παράγουν ένζυμα που βοηθούν στην αποτοξίνωση και έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Αυτό οδηγεί στη μείωση του λίπους που συσσωρεύεται μέσα στο συκώτι. Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ μπορεί να προκαλέσει μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο και μπορεί να είναι πολύ επιζήμια για την υγεία.
Τα φύλλα βασιλικού λειτουργούν ως αφροδισιακό.
Τα φύλλα βασιλικού είναι κατάλληλα και για τις παθήσεις των νεφρών.
Ποικιλίες βασιλικού
Βασιλικός ο κοινός: Έχει μικρά φύλλα, λευκά άνθη και έντονο άρωμα.
Βασιλικός ο πλατύφυλλος: Έχει πλατιά φύλλα και στη μαγειρική χρησιμοποιείται, συνήθως, αποξηραμένος.
Βασιλικός ναπολιτάνο: Έχει φουσκωτά φύλλα που μοιάζουν με του μαρουλιού και θεωρείται η καλύτερη ποικιλία για σάλτσα πέστο και μπαχαρικά κάρυ.
Μεγάλος και πράσινος βασιλικός: Έχει ευχάριστο άρωμα και συμπαγές μεγάλο φύλλωμα. Χρησιμοποιείται, κυρίως, για την παραγωγή αιθέριων ελαίων.
Ταϊλανδέζικος βασλικός: Έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά που θυμίζει γλυκόριζα. Το άρωμα οφείλεται στην ουσία ανηθόλη.
Βασιλικός λεμόνι: Ο βασιλικός λεμόνι, όπως, λέει και το όνομά του, έχει μυρωδιά λεμονιού και διαφορετική γεύση με τις υπόλοιπες ποιότητες. Το άρωμα οφείλεται στην ουσία κιτράλη.
Βασιλικός μπάλα: Έχει στρόγγυλη όψη και πολύ μικρά αρωματικά φύλλα.
Ο αγιορείτικος βασιλικός: Έχει μεγάλα πράσινα φύλλα, με μεγάλο ύψος, όταν φυτεύεται στην γη. Κάτω από κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες, σε όχι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όταν έχει προστασία από τον παγετό, επιβιώνει για χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου