Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αρώματα για να βελτιώσουμε την συναισθηματική μας κατάσταση...


Έχετε ποτέ μυρίσει τυχαία ένα αιθέριο έλαιο και έχετε μαγευτεί από το άρωμά του; Ή έχετε περάσει δίπλα από συγκεκριμένα άνθη ξανά και ξανά, μόνο για να νιώσετε την ιδιαίτερη φρεσκάδα τους; Αντιθέτως, έχετε παρατηρήσει ότι κάποια συγκεκριμένα αρώματα και μυρωδιές σας προκαλούν ναυτία;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές έρευνες πίσω από τους λόγους που συγκεκριμένα αρώματα μας ελκύουν και άλλα μας απωθούν. Ελκόμαστε όμως από αρώματα και μυρωδιές με βάση το τι χρειάζονται ο νους, το σώμα και η ψυχή μας και φυσικά από το πώς νιώθουμε. Τα αρώματα που μας αρέσουν συνήθως έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη σωματική και συναισθηματική μας κατάσταση.
Πώς ακριβώς μας επηρεάζουν οι μυρωδιές;

Αν βρεθούμε σε μια περιοχή με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, όχι μόνο βλάπτουμε το σώμα μας, αλλά μας προκαλείται ένας εκνευρισμός, μια δυσφορία και μια λεπτή αίσθηση άγχους. Επίσης, καθώς περπατάμε, οι δρόμοι και τα στενά που μυρίζουν άσχημα, μας προειδοποιούν να μην στρίψουμε εκεί ή να αλλάξουμε πορεία.

Από την άλλη, το φρέσκο κέικ πορτοκαλιού της γιαγιάς μας προκαλεί μια βαθιά ζεστασιά και οικειότητα, που μερικές φορές γίνεται άκρως συγκινητική. Και ας μη ξεχάσουμε ότι αυτή η έλξη επεκτείνεται και σε ανθρώπους επίσης. Μπορεί να μας αρέσει κάποιος αποκλειστικά και μόνο επειδή μας έλκει το ιδιαίτερο άρωμά του, ασχέτως του πώς είναι εμφανισιακά. Και αυτό οφείλεται σε μια βαθιά βιολογική ανάγκη μέσα μας για τη σωστή επιλογή συντρόφου.

Αυτές οι διαφορές ανάμεσα σε αρώματα και μυρωδιές δεν βασίζονται στη λογική, αλλά σε συναισθήματα και επιθυμίες. Η εισπνοή ενός αρώματος προκαλεί ερεθισμό του Οσφρητικού Νεύρου, το οποίο στέλνει σήματα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αρώματα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας;

Πολλοί από εμάς βιώνουμε σε καθημερινή βάση στρες, δυστυχία, άγχος και κατάθλιψη, ειδικά σε αυτό τον σκληρά απαιτητικό κόσμο πνιγμένο στους γρήγορους ρυθμούς. Βρίσκοντας τρόπους να ευχαριστούμε τις αισθήσεις μας, διατηρούμε μια εσωτερική αίσθηση ισορροπίας και γαλήνης, ασχέτως του τι συμβαίνει γύρω μας.

Αρωματοθεραπεία

Ενεργοποιώντας ευχάριστα το Οσφρητικό μας Νεύρο πυροδοτούμε την χαρά και την ευτυχία μέσα μας και η αρωματοθεραπεία είναι μια άριστη επιλογή γι’ αυτό. Εδώ χρησιμοποιούνται συχνά τα αιθέρια έλαια με διάφορους τρόπους: ρίχνοντας λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων στο μπάνιο ή στο μαξιλάρι μας, ακόμα και να εισπνεύσουμε κατευθείαν από τα μπουκαλάκια.

Τα ανακουφιστικά αρώματα της μαγειρικής

Και μην ξεχνάτε τις ευωδιές του μαγειρεμένου φαγητού. Έχετε ποτέ μαγειρέψει ή ψήσει κάτι στην κουζίνα σας και μπαίνοντας σε αυτή να νιώσετε ένα βαθύ συναίσθημα ζεστασιάς και ικανοποίησης; Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στο ότι ενεργοποιείται μια ευχάριστη ανάμνηση από το υποσυνείδητό μας.

Η δύναμη των λουλουδιών

Τα λουλούδια αναδύουν πραγματικά ευτυχία. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε τις μικρές και μεγάλες γλάστρες, με τις οποίες μπορείτε να γεμίσετε το μπαλκόνι και το σπίτι σας. Δημιουργούν αυτόματα μια άλλη ελαφρύτερη ατμόσφαιρα στο μικρό σας καταφύγιο.
Πηγή: dailylife.com/article/why-are-we-attracted-to-certain-scents/


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια