BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Το θεραπευτικό αγριόχορτο που προστατεύει μάτια και ήπαρ...


Ωμό ή μαγειρεμένο, αυτό το χόρτο με τα οδοντωτά φύλλα και την ελαφρώς πικρή γεύση είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως θεραπευτικό βοτάνι, τρόφιμο και ρόφημα. Αξίζει να το εντάξουμε στην κουζίνα μας.


Το σταμναγκάθι είναι ένα εκλεκτό αγριόχορτο. Αποτελεί σήμα κατατεθέν της κρητικής κουζίνας και μπαίνει στα μαγειρευτά, στις πίτες και στις σαλάτες.
Η επιστηµονική ονοµασία του είναι Cichorium spinosum. Πρόκειται για ξάδελφο του ραδικιού που φύεται στη λεκάνη της Μεσογείου, µε την Κρήτη, την Κύπρο, τη Σικελία και τη Μάλτα να είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε σταμναγκάθι.

Αυτοφυές απαντάται στα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων της Κρήτης αλλά και σε απόκρημνες ακρογιαλιές του νησιού.


Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Κ και φυλλικό οξύ, ενώ μας εφοδιάζει με 1,2 γραμμάριο φυτικών ινών ανά φλιτζάνι. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε λουτεϊνη και ζεαξανθίνη, δύο καροτενοειδή των οποίων η κατανάλωση έχει συνδεθεί με την προστασία των ματιών και ειδικότερα με την πρόληψη της ωχράς κηλίδας.

Θεωρείται διουρητικό, χωνευτικό, τονωτικό και χολαγωγό, ενώ στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση προβλημάτων του ήπατος.

Οι κρητικοί συνηθίζουν να το τρώνε ωμό με λίγο λαδολέμονο. Ακόμη και αν δεν θέλετε να το δοκιμάσετε σαν μεζέ για τη ρακή, βάλτε στο τραπέζι για την νοστιμιά και το άρωμά του.


Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget